Това, което е предназначено за теб, ще ти се даде. Само се научи смирено да чакаш.

Живял в Карпатите обикновен човек на име Андрей Воронов. Трудолюбив бил и никога не губел кураж, а съдбата му отредила да доживее до цели 104 години. Мъдрият старец спазвал свои прости правила и десетки години записвал мислите си. По щастлива случайност записките му попаднали в ръцете на журналиста Мирослав Дочинец. Той издал книгата „Много години. Благи години. Заповедите на 104-годишния мъдрец Андрей Воронов за дълъг и радостен живот", част от които споделяме с вас:

1. Научи се да виждаш всичко живо наоколо и да му се радваш – на тревата, на дървото, на птиците, на животните, на земята и на небето. Вглеждай се в тях с добри очи и с внимателно сърце – и ще ти се открият такива знания, които няма да намериш в книгите. И ще откриеш в тях себе си – укротен и обновен.

2. Изгради си навик поне по няколко минути във всички сезони да постоиш бос на земята. Давай на тялото си земя докато тя самата не го е извикала. 

3. Търси начини да прекараш известно време до водата. Тя премахва умората и почиства мислите. 

4. Пий чиста вода, където и да си, без да чакаш да ожаднееш. Това е най-важното лекарство. Където и да ме заведеше съдбата, първата ми работа беше да намеря кладенец или извор. Не пий сладка и солена (минерална) вода от бутилки. Първата ще ти разяде дроба, втората ще ти затлачи кръвоносните съдове.

5. Всеки ден на масата ти трябва да има зеленчуци. Питателни зеленчуци, докоснати и напълнени със слънце. На първо място – цвекло, няма по-добра храна на земята от него. След това – боб, тиква, морков, домат, чушка, спанак, зелена салата, ябълки, грозде, сливи.

6. Месо, ако искаш, можеш да ядеш. Но рядко. Не яж свинско – то е изпратило на оня свят не един човек. А тъничко парченце сланина ще е от полза. Но не пушено. Защо да приемаш смоли…

7. Лоша храна  – салами, пържени картофи, бисквити, сладости, консерви, туршии. Моята храна – булгур, боб, зелени храни. Хищникът, наяден с месо, едва пълзи от леност. А конят от овеса цял ден дърпа каруцата. Скакалецът се храни с трева, затова и има сили да лети. 

8. По-добре е да се хапва по залък, но често. За да ям по-малко пия много вода и компоти, ям груба храна и сурови плодове. От четвъртък вечерта до петък вечерта не ям нищо, само вода пия.

9. Постите са най-голямата благодат. Нищо не ме укрепва и подмладява така, както постите. А сърцето ми е весело като на младеж. След всеки по-дълъг пост аз се подмладявам с няколко години.

10. Слънцето изгрява и залязва за теб. Работа спори след изгрев. Ако свикнеш с това ще си здрав тялом и духом. А мозъкът си почива и просветлява във вечерния сън. Така постъпват монахините и воините. И имат сила да служат.

11. Добре е през деня да подремнеш за половин час, за да освежи кръвта ти главата и лицето ти. Лошо е да се спи след хранене, защото тогава кръвта става гъста и мазнината се отлага по кръвоносните съдове.

12. По-малко седи, но спи доволно.

13. Постарай се повече да си под открито небе. Свикни да живееш в прохладно помещение. Достатъчно е краката и ръцете да са на топло, а главата – на хладно. Тялото вехне и остарява от топлото. В Усурийските гори познавах един китаец, който винаги беше облечен във ватирани дрехи, но пък почти никога не палеше печка в къщата. 

14. Слабото, зиморничаво тяло заздравявай с билки. Клонка касис, стръкчета малина и горска ягода – запарват се и се пият през целия ден. През зимата ще получиш голяма полза от това. 

15. Не забравяйте орехите. Орехът прилича на мозъка ни и му дава сила. Добре е всеки ден да се приема по една чаена лъжичка орехово масло. 

16. Бъди добър и внимателен с хората. От всеки от тях, даже от празния човек, можеш да научиш нещо. Не си създавай от хората нито врагове, нито приятели. Тогава няма да имаш грижи. 

17. Това, което е предназначено за теб, ще ти се даде. Само се научи смирено да чакаш. Това, което не ти е писано, няма какво да го чакаш. Нека душата ти да е лека. 

18. Не вярвай в предразсъдъци и на гадаене по звездите, не прибягвай до врачуване. Дръж душата и сърцето си чисти.

19. Когато на душата ти е зле, трябва много да се ходи. Най-добре по полето, в гората, около вода. Водата ще отнесе тъгата ти. Но помни: най-доброто лекарство за тялото и душата са постите, молитвата и физическата работа.

20. Движи се повече. Камъкът, който се търкаля, трева не хваща. Задълженията ни държат на тази земя. Не ги загърбвай, но и не им давай да господстват над теб. Никога не се страхувай да започнеш да изучаваш ново дело – ще се обновиш.

21. Никога не съм ходил на курорт. Нямам нито една пролежана неделя. Почивката ми е в смяната на нещата, които правя. Нервите почиват, когато ръцете се трудят. Тялото набира сили, когато главата работи.

22. Не моли за малко. Моли за много. И ще получиш повече от малко.

23. Не се изхитрявай за извличаш изгода, старай се ти да си полезен. Лозата, която не ражда, скоро изсъхва.

24. Не бъди присмехулник и хаплив, но бъди весел.

25. Не преяждай! 

26. След вечеря винаги половин час се разхождам из градината.

27. Когато се храните, не пийте. Не пийте нито преди, нито след хранене.

28. За да не обикаляте с детето си по болници и аптеки, оставете го в ръцете на природата. От малко го научете да ходи босо по земята. Това е силна закалка. Поизгоряло е детето на слънце – това ще му е от полза. Ухапала го мравка или комар – това е добре. Нажулило го копривата, изкъпало се в студена вода, ожулило се на трънче, хапнало паднал плод в градината – всичко това го укрепва тялом и духом. 

29. Когато режете зеленчуците с нож – те частично губят земната си сила. Най-добре е да ги ядете и варите цели. Лукът е по-полезен, ако го смачкате с ръце или върху дървена дъска. 

30. Искате дълго да живеете и да сте млади? Веднъж в седмицата си правете орехово-ябълчен ден. Сутринта си пригответе 8 ябълки и 8 ореха. На около всеки 2 часа изяждайте по една ябълка и един орех. 

31. Когато започнете да се уморявате бързо, когато работата не ви спори и всичко ви дразни, трябва два-три пъти на ден да хапнете морков. Това ще възстанови силите ви.

32. Топлата храна трябва да се готви за едно-две хранения, храната трябва да е свежа.

33. За да няма простуда, не се къпете с гореща вода, яжте всеки ден чесън и орехи, ходете боси по разпръсната по пода царевица и много спете.

34. Когато дойде сезонът на ягодите, малините и къпините, можете да се откажете от всякаква друга храна, но не и от тях. Яжте поне по една чашка на ден. Ако звездите са очите на небето, ягодите, малините и къпините са очите на земята. 

35. Отглеждайте в себе си вътрешното чувство на радост и очарование от живота.

36. Намерете време за мълчание, успокоение и душевна беседа със самия себе си. 

37. Кое е добро и кое – лошо нека да ви подскаже сърцето, а не човешката мълва. 

38. Не преживявайте кой какво мисли и говори за вас. Бъдете съдници на самите себе си в чистота и достойнство.

39. Не се сърдете на хората. Не ги съдете. Всеки човек, на когото сте простили, ще ви добави любов към самия вас. 

40. Ако сърцето ви е преизпълнено с любов, в него няма място за страх.

41. Не се състезавайте в нищо с никого. На всеки е дадено своето. По-добре е да отстъпите.

42. Беден е не който има малко, а на когото му е малко.

43. Никога не бийте децата и не им крещете. Иначе от тях ще израснат роби.

44. Не спорете. Всеки има своята истина и своята обида.

45. Не поучавайте хората как да живеят и какво да правят. Аз никога не поучавам, само давам съвети, когато ми ги поискат.

46. Не се смятай за най-умния, най-порядъчния, за повече от другите.

47. Целебна сила е здравият сън. Но той трябва да бъде заработен през деня с работа, с физически и умствени усилия. 

48. Ако си поставен пред тежък избор или сложно решение, с лека душа се помоли вечерта и на сутринта, когато станеш, ще ти се даде отговор. 

49. Ако не знаеш какво да правиш, прави поне каквото можеш.

50. Ако се страхуваш да направиш нещо, не го прави. Но ако го правиш – не се бой.

7 БЛАГА 
1. Умерено хранене  
2. Постоянна умерена физическа работа, навик много да се върви пеш  
3. Чиста вода и чист въздух  
4. Слънце  
5. Самоконтрол, самоограничение  
6. Почивка  
7. Вяра

7 ВАЖНИ УРОКА 
1. Намери радостта в живота. Радостта от всяка подарена ти минута. 
2. Носи радост на другите. Бъди човечен. 
3. Прощавай. Винаги. На всички и на себе си. 
4. Кай се. Освобождавай се от греха и грешките. 
5. Смей се. С лице и душа. (Не се отнасяй сериозно към хората и към себе си). 
6. Дишай. Свободно, дълбоко и с наслада. 
7. Спи. На воля и с удоволствие.

7 ЗАВЕТНИ ХРАНИ 
1. Цвекло 
2. Краставици и лук 
3. Кисело мляко 
4. Риба 
5. Каша (пшеничена, царевична, бобена, от елда) 
6. Ябълка 
7. Ягоди, малини, къпини и орехи

7 ЗАВЕТНИ НАПИТКИ 
1. Изворна вода 
2. Зелен чай 
3. Сок от грозде (вино) 
4. Чай от листа, клонки и цветове на плодове 
5. Квас 
6. Компот от диви плодове 
7. Сок от кисело зеле

Източник: spisanie8.bg
Снимка: LiveInternet
Корица: Букля