Това твърдят учените от Университета на щата Мичиган. Те откриха, че приятелството оказва по-положително въздействие върху здравето и щастието в златните ни години, отколкото семейството.

„Приятелството става все по-важно, когато остаряваме – споделя ръководителят на изследването Уилям Чопик. – Наличието на няколко истински и добри приятели може да стане решаващ фактор за нашето здраве и благополучие. Така че, старателно укрепвайте приятелските отношения, които ви правят щастливи.”

(Two Old Friends, Sarah Buell Dowling, United States)

В първото си изследване Чопик анализира отговори на въпросите, зададени на 271 053 участници от всички възрасти от 100 страни. Второто изследване, проведено между 7481 възрастни американци, помага да се получат сведения за връзката между житейската подкрепата и хроничните заболявания. То показва, че хората, лишени от приятелски връзки по-често страдат от хронични заболявания. А когато приятелите са налице и оказват подкрепа, равнището на щастие нараства.

По мнение на Чопик, отговорът на това явление може да се търси във факта, че с времето ние доста стесняваме кръга си на общуване – в него остават само тези, които харесваме, останалите отсяваме. Приятелите могат да бъдат опора вместо съпруга или роднините ни, помагат да не се чувстваме самотни, споделят увлеченията ни и стават част от социалния живот на възрастните хора.

(Оld friends, Carol Morgan Carmichael, Carol Carmichael Paints)

Семейните отношения също носят радост, но често са заредени с негативизъм, напрежение и монотонност. „Разполагаме с  няколко изследвания, които показват, колко важна е дружбата за възрастните хора. Резултатите от тях показват, че приятелите са предпоставка за щастие и дълголетие в по-голяма степен, отколкото са съпругът, съпругата или родствениците”, казва Чопик.

По мнение на учените, изучаващи демографските процеси, възрастовият предел от 115 години, установен от някои генетици не е оправдан, и човек може да живее още по-дълго. Те считат, че не съществува биологичен часовник, програмиращ продължителността на живота.

Източник: Futurity
Картина(заглавна): Head of an Old Woman, Orazio Borgianni (Italian, Rome 1578-1616 Rome), after 1610