В края на октомври на аукцион в Йерусалим бе продадена бележката на Алберт Айнщайн, написана малко след като той разбира, че е станал лауреат на Нобелова награда за физика („За заслуги в теоретическата физика и особено за откритието на закона за фотоелектричния ефект“). През октомври 1922 г. гениалният учен пътува от Европа за Япония, където е поканен да изнесе серия от лекции. Новината, че ще бъде удостоен с Нобелова награда за 1921 г. той получава чрез телеграмно известие. Макар и силно развълнуван, Айнщайн решава да продължи по план и да изпълни поетите ангажименти като не присъства на тържествената церемония в Стокхолм през декември. Новината за неговата Нобелова награда обикаля света, а при пристигането си в Токио, Айнщайн е посрещнат възторжено от хиляди хора. Отсядайки в Imperial Hotel, той записва мислите, които съпровождат цялото това вълнение на оригинални хотелски листи за писма. Впоследствие една от заветните бележки на великия учен ще бъде наречена „Рецепта за щастие”, а оказва се то струва наистина скъпо.

Аукционна къща Winner’s проведе търга на 24 октомври 2017-та, а началната цена на записката бе $ 2 000. В края на наддаването, кратката бележка на Айнщайн бе продадена за $ 1,56 милиона. Втора записка на Нобеловия лауреат по физика, също участва в търга и стана притежание на анонимен ценител за $ 240 000.

Докато Айнщайн записвал на хартия своите емоции, куриер на хотела му донесъл пощата, а той нямал дребни за бакшиш. Затова решил да му се отплати с две от своите лични записки, казвайки му, че един ден те ще струват много повече от обикновен бакшиш. И не сгрешил.

Първата записка, която съдържала простата рецепта за щастие, гласяла: „Спокойният и скромен живот носи по-голяма радост от търсенето на успеха, което е свързано с непрестанни безпокойства”.

Втората бележка касаела проблема за силата на волята и отразявала възгледа на Айнщайн по този въпрос: „Който има воля, ще намери и начин.”

A photo taken on Oct. 19 shows a man displaying one of two notes written by Albert Einstein, in 1922, on hotel stationary from the Imperial Hotel in Tokyo, at the Winner's auction house in Jerusalem. | AFP-JIJI

По материал на: AdMe.ru
Снимки: winners-auctions.com,The Japan Times, en.wikipedia.org