Роден на 8 февруари 1928 г. в Нант, Франция

Жул Верн, който гледа към звездите. Такава скулптура е поставена на гроба на един от най-четените писатели в света, смелият мечтател и баща на научната фантастика. Александър Дюма и Виктор Юго го карат да се влюби в литературата, а приятелството му с пътешественика Жак Арго чертае приключенските сюжети в творчеството му, продължило повече от 40 години. Неговите романи са преведени на 148 езика, а въображението му рисува откритията, които ще променят живота на човечеството във времето. Жул Верн предсказва научните постижения и полета на хората в космоса, изобретяването на управляеми ракети, пътуването под вода. Неговата реализирана фантастика е същинска стартова площадка за грандиозното развитие на жанра през ХХ век. Жул Верн подарява на своите малки и големи читатели истории за смелост, приключения и вяра във възможностите на човека. Романът му „Дунавският лоцман” го свързва и с България. Публикуван е три години след смъртта му, през 1908 г., а главният герой в него е от Русе, участник в Априлското въстание и Руско-турската война.

Jules Gabriel Verne (1828 ~ 1905), by Nadar, c.1878

„Когато сърцето се бори с разума, разумът рядко бива победител.”
Из „Децата на капитан Грант”

„Голямо нещастие е да бъдеш сам, приятели. И трябва да разберете, че самотата бързо може да унищожи здравия разум.”
Из „Мистериозният остров”

 „Истинският англичанин никога не се шегува, когато иде реч за толкова сериозно нещо като парите.”
Из „Около света за 80 дни”

„Така е създаден човек – в него винаги живее потребността да създаде нещо силно и дълговечно, което да го надживее, и в това до известна степен се заключава господството на човек над всички останали.”
Из „Тайнственият остров”

Всички бяха щастливи и задружни в настоящето, както бяха задружни в миналото. Но никога не забравиха острова, на който стъпиха бедни и голи, острова, който цели четири години задоволяваше всичките им нужди, а сега беше само къс гранит, в който се разбиваха вълните на Тихия океан, гроб на този, който се наричаше някога капитан Немо!”
Из „Тайнственият остров”

(Cover of „L'Algerie” Magazine, 15 June 1884)

Работата е моя жизнена функция. Когато не работя, не чувствам в себе си никакъв живот.

За свободата си струва да се плати…

Всичко, което някой може да си представи, друг може да го направи.

Можем да се противопоставяме на човешките закони, но сме безсилни пред законите на Природата.

Няма такива обстоятелства, при които човек да има право да посяга на свободата на себеподобните си.

Всеки човек, превъзхождащ другите по интелект и нравствени качества, освен за своята воля и желания отговаря и за другите.

Ще дойде време, когато науката ще изпревари фантазията.

Изображения: Wikipedia