„Вашият син е умствено изостанал. Не можем повече да го учим в училище, заедно с другите деца. Затова ви препоръчваме да го учите самостоятелно у дома”. Това пише директорът на училището, което първокласникът Томас Алва Едисон посещава само 3 месеца. Цялото последвало образование, той дължи на усилията на своята майка и природната си страст да изследва, експериментира и изучава всичко, което го интересува. Роден през 1847 г. в градчето Милано, щата Охайо, Томас от дете изпитва глад за знания и заема всякакви книги от местната библиотека. Отрано се проявява и големият му интерес към химията, физиката и математиката. Започва работа на 12, защото парите в семейството не достигат, а той продава вестници, закуски и напитки по влаковете. Един негов неуспешен експеримент в помещението на влака, където се приготвят закуските, предизвиква пожар, а жестокият побой от кондуктора оставя Едисон глух за цял живот. Нито побоят, нито провалът обаче имат сили да го откажат от полета на въображението му - Томас започва да разработва нов проект и създава телеграф. Мечтата му да работи като телеграфист се сбъдва, когато спасява падналия на релсите син на началника на гарата, а от благодарност той го назначава на работа. На 15 години, Едисон е брилянтен телеграфист, повишен е в оператор и 5 години пътува и работи из Средния Запад. През 1866 г. започва работа в бюрото на телеграфната агенция Асошиейтед Прес в Луисвил. На 21-на, той изобретява вид телеграф, разработен за нуждите на фондовата борса и го продава за 40000 долара. Едисон патентова повече от 1000 изобретения, сред които електрическата крушка, която със създадената от него системата за пренасяне на ток, прави осветлението удобно за домашна употреба, диктофона, циклостила, фонографа, акумулатора. Има значителен принос за създаването на кинокамерата и прожекционния апарат, и подобряване качествата на телефона, телеграфа и пишещата машина. През 1882-та неговата компания "Едисон Дженерал Електрик къмпани" започва да произвежда електричество за домашни нужди. През 1892 г. Едисон слива компанията си с "Томас Хюстън къмпани" и така се ражда "Дженерал електрик" - настоящ световен лидер в производството на електрически уреди, високите технологии и услугите.

(1847 ~ 1931)

Най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли.

Не съм се провалил. Просто открих 10000 начина, които не вършат работа.

Ако наистина вършим всичко, на което сме способни, ще бъдем смаяни от себе си.

Много от провалите са на хора, които не са осъзнали колко близо до успеха са били, когато са се отказали.

Ненасилието води до по-висок морал, което е целта на цялата еволюция. Докато не спрем да се нараняваме взаимно, ще бъдем диваци.

Възможността се пропуска от повечето хора, защото е в работнически дрехи и изглежда като работа.

Нашата най-голяма слабост се крие в това, че лесно се отказваме. Най-сигурния път да успеем, е винаги да опитваме още веднъж.

Не мога и за миг да повярвам, че животът в самото си начало е възникнал на тази малка, незначителна топчица, която наричаме Земя… Частиците, които са се комбинирали, за да произлязат живи същества на тази наша планета, вероятно са дошли от някое друго небесно тяло, където и да било другаде във Вселената.

Ценността на идеята лежи в използването й.

Има далеч повече възможности, отколкото способности.

Не искам да изобретявам нещо, което не се продава. Ако се продава, значи е полезно, а полезността е успех.

Бъди смел! Виждал съм много спадове в бизнеса. Затова, бъди смел като праотците си. Имай вяра! Върви напред!

Недоволството е първата необходимост на прогреса.

Горд съм с факта, че никога не съм изобретявал оръжия за убиване.

Не съм прекарал и един ден в работа през живота си. Всичко беше забавление.

Никое от моите изобретения не е дошло случайно. Всичко е плод на работа.

Само защото нещо не работи, както сте го планирали, не означава, че е безполезно.

Снимки: Wikipedia, Science | How Stuff Works