Писмата на великите

През лятото на 1971 г., 26-годишният Майкъл Рейгън сключва брак с избраницата на своето сърце на Хаваите. Неговият баща и бъдещ президент на САЩ, Роналд Рейгън, няма възможност да присъства на тържествената церемония. Вместо това, той пише прочувствено писмо, в което дава на сина си напътствия и ценни съвети за семейния живот, как да съхрани любовта и чувствата в него. „Ти знаеш повече от много други, какво означава нещастен дом”, пише Рейгън на порасналия си син – детето, което осиновява с първата си съпруга, холивудската актриса и носителка на „Оскар” Джейн Уаймън. Вторият му съюз с Нанси Рейгън се превръща в пример за щастлив брак според много американци.

(Ronald Reagan with his First Wife Jane Wyman and Their Daughter Maureen Reagan and Adopted Son Michael Reagan)

Юни, 1971 г.

Скъпи Майк,

Навярно си чувал всички онези шеги, които щедро си разказват „нещастно женените” и циниците. Днес, в случай, че никой не ти е говорил за това, ще ти дам една друга гледна точка – ти встъпваш в най-важните и значими отношения, съществуващи в живота на човек. Те могат да са такива, каквито ти сам би искал да бъдат.

Някои мъже мислят, че собственото им мъжество може да бъде доказано само, ако въплътят в живота си всички онези истории, които мъжете си разказват в съблекалните, самодоволно убедени, че „това, което жената не знае, няма да я нарани”.

Истината е там, че някъде в дълбините на душата си, дори да не е открила следи от червило по яката на ризата му, дори да не се е усъмнила в съпруга си и неуверените обяснения къде е бил до 3 сутринта, жената винаги знае – това е знанието, с което започва да изчезва магията в отношенията. Много повече мъже, отколкото жени, мърморещи за безсмислието на брака, сами са виновни за разрива в отношенията. Има стар физичен закон за това, че можеш да получиш само толкова, колкото усилия си вложил. Мъжът, който влага два пъти по-малко в брака си, отколкото е длъжен, получава същото.

Разбира се, ще има моменти, когато ще видиш някого или ще си спомниш за старите времена, и ще ти се наложи да се бориш с желанието да докажеш на себе си, че все още си на висота. Но нека ти споделя един истински велик начин да докажеш собственото си мъжество и обаяние – това, да бъдеш с една жена до края на живота си. Всеки мъж може да бъде идиот и да изневерява – за това мъжество не е нужно. Но е нужно много повече, за да останеш привлекателен и любим за жената, която вече е чувала твоето хъркане, виждала те е небръснат, грижила се е за теб, докато си бил болен, прала е мръсното ти бельо. Давайки й да почувства онова топло вътрешно сияние на щастието – тогава ти ще чуеш най-прекрасната музика. Ако искрено обичаш своята любима, ти никога няма да я подложиш на унижението, да посреща твоята секретарка или обща приятелка, да я заставяш да гадае не е ли тя причината за твоите късни връщания у дома.

Не би допуснал другата жена дълбоко в себе си да се присмива, гледайки твоята съпруга, знаейки, че си предал тази, която казваш, че обичаш заради нея.

Майк, ти знаеш по-добре от много други, какво означава нещастен дом и какво той може да направи с хората. Днес имаш шанс да направиш всичко правилно. Няма по-велико щастие за мъжа от това, да извърви пътя до дома си в края на деня, знаейки че от другата страна на вратата някой очаква звука от стъпките му.

С любов,
Татко.
P. S.: Никога няма да имаш неприятности, ако казваш: „Обичам те” поне веднъж на ден.

(Michael is pictured as a child with his father Ronald and mother, Oscar-winning actress Jane Wyman)

Източник: izbrannoe.com
Снимки: Bettmann Archive, presidentreagan.wordpress.com