Когато щедростта на природата е по-ценна от благините на цивилизацията

(1915 ~ 2008)

Името на Таша Тюдор не е толкова познато, колкото това на Астрид Линдгрен или Туве Янсон. Но тази удивителна жена не само създала великолепни детски книжки, които илюстрирала сама, но и истински приказен свят, превърнал се в реалност.

Таша се родила на 28 август 1915 г. в Бостън, Масачузетс. Баща й бил дизайнер на яхти, а майка й – художник-портретист. Те кръстили дъщеря си на героинята от „Война и мир” Наташа Ростова, която била любимка на бащата. После Наташа се превърнала в Таша.

Когато била на 9 години, родителите на Таша се развели. Майка й се занимавала с изкуство, а момичето пречело на бохемския й живот. Затова го изпратила в Рединг, Кънектикът, при близка приятелка, която Таша наричала „леля Гуен”. 

В дома на леля Гуен никой се спазвал дневен режим, всеки бил предоставен на самия себе си. Самата леля можела по цели нощи да чете на Таша увлекателни приказки, а после й позволявала да проспи всичките уроци. В училище децата не ходели, получили домашно образование от един-единствен учител, който можел да се занимава с тях до обяд. А след обяд, те тичали на воля из градината, правили си театрални представления, а леля Гуен им осигурявала своя сандък с кринолини, рокли и корсети.

Когато пораснала, Таша започнала да пише книги, които илюстрирала сама. В тях тя описвала пасторалния живот, който водела благодарение на милата леля Гуен. През 1938 г. се омъжила и заедно със съпруга си заживели във фермата на майка й. Живот прекрасен и истински – развъждали гъски, кокошки, патици, продавали мляко, масло и яйца. После двамата си купили стара ферма в Ню Хемпшир – полуразрушена, без водопровод и електричество. Таша и Томас живеели на свещи, носели вода с ведро, доили кравите на ръка, а скоро младата жена разбрала, че би искала да продължи този начин на живот, досущ като в началото на XIX век.

Таша зареждала печката с дърва, носела вода от кладенеца. Ставала рано, доила козите, правела сирене, биела масло, събирала яйца, пекла хляб и вкусни сладки, варяла конфитюр.

Любовта към Викторианската епоха тя пренесла и в облеклото. Обличала се в дълги рокли, носела шапки, забрадки и престилки. Често споделяла: „Защо жените искат да се обличат като мъже? Защо трябва да се губи женствеността, която е нашето най-голямо достойнство? Ние ставаме още по-съвършени, истински очарователни, когато не сме в панталони и не пушим. Много обичам мъжете. И мисля, че те са изключителни същества. Обичам ги нежно, но не искам да приличам на тях. Когато жените престанаха да носят дълги поли, те направиха сериозна грешка”. 

Принципите на хармоничния живот със себе си и природата, Таша успешно споделяла и при възпитанието на четирите си деца. Съпругът й Томас обаче, бързо се уморил от тая идилия и напуснал голямото си семейство, а Таша сама отгледала всичките си рожби. Заедно с майка си, децата се занимавали с домакинската работа и сами се убедили, че да печеш хляб, да садиш цветя и да доиш кравите не е тежка отговорност, а радостно и приятно занимание. Свободното им време било посветено на творчество – заедно с децата Таша рисувала, пишела книжки, изработвала играчки, отглеждала необичайни растения, устройвала почерпки за приятелите. Нищо не пречело на Таша да продължи да бъде успешна писателка и илюстраторка. За повече от 50 години, Тюдор създала около 100 детски книжки, нейните картички от 1940 г. продължават да се отпечатват и до днес, а готварската й книга се приютява във  дома на почти всяко англоезично семейство.

Таша Тюдор напуска живота през 2008 г., на 92-годишна възраст, оставяйки в наследство много свои книги, рисунки и записки, колекция от дрехи и играчки и 2 милиона долара, без да се смятат авторските права за ползване на нейните произведения и рисунки.

Днес по цял свят милиони хора устройват тържества във викториански стил „като Таша” – с ароматен чай и вкусни сладкиши, пекат се палачинките на Таша, майсторят се готварски ръкавици с апликации от книгите на Таша, пращат се нейните поздравителни картички, четат се приказките й за лека нощ.

Не е лесно да се окажеш от цивилизацията, но историята на Таша Тюдор е за това, как да бъдем щастливи и независими, и да живеем живота, който истински обичаме.

Tasha Tudor and children in a circle

Tasha Tudor in bedroom

Tasha Tudor having her dress buttoned 

Tasha hanging clothes

Pregnant

Nursing mother in canopy bed

Happiness

Nursing Mother

Bethany and Tasha at kitchen table

Bethany drinking from a dipper

Family by lamplight

Mother and child

Bethany and Seth in bed

Bethany holding chicken

Tasha in chicken yard

Източник: izbrannoe.com
Снимки: pinterest.com, vintag.es