Беден съм и грозен. Търся пълната си противоположност ♥ Мъжки брачни обяви от края на ХIХ и началото на ХХ век

„Тъщата не е желателна”

Някои от нас навярно си спомнят предаването „Адрес 4000”, което имаше за цел да запознава самотни души, с цел – брак. Следващите брачни обявления обаче, имат още по-стара и тържествена история. Те са били отпечатвани в руските дореволюционни вестници в края на ХIХ и началото на ХХ век и събрани в книга от професор Скобелев. В тях откриваме, че романтиката е непосилна за мъжете, но пък каква откровеност само! Четеш и ревеш 

Павел Андреевич Федотов „Свежий кавалер” (Утро чиновника, получившего первый крестик)

Ако бях богат, щях да си взема за жена само бедно момиче. Но аз съм беден, интелигентен, с висше образование, агроном-техник, поляк, на 35 години, предлагам се за съпруг само на богато момиче. Съгласилата се няма да  съжалява нито минута за направения избор. Не отговарям на анонимки.

***
Намислил съм да се женя, но не зная за кого. Мене всички ме обичат, не съм богат, но съм красив. На 25, ръст по-висок от средния, характер – мек, сговорчив. Ще откликна на богата, красива и не по-възрастна от 19 девойка. Съгласен съм да живея в дома на родителите на избраницата си. Моля, не се стеснявайте, работата е сериозна.

***
Имам солидно състояние, на 30 години съм, напивам се по запои. Желая да се съчетая в брак с особа, която да се постарае да ме избави от тая болест.

***
Студент-юрист желае да се ожени за непрестаряла вдовица или девица със скромна зестра.

***
Потомствен дворянин на 38 г. желае брак с девойка или вдовица със зестра – с уговорка. Миналото не го интересува.

***
Кавказец-евреин, на 22, със средно образование, енергичен, впечатлителен, нежен, с историческо минало, желае да завърже запознанство с млада особа, не по-възрастна от него. Предпочитание – еврейка. Ценя красотата във всичките й проявления и ще се отдам само по любов. Идеализирам бъдещата си съпруга - среден ръст, средно пълна, блондинка, сини очи, правилен нос, сочни устни. Пари не търся, аз самият нямам нищо.

***
Вдовец, на 42 години, желае да се ожени за момиче без лошо минало, образовано, владеещо музика и с приятен глас. Тъщата не е желателна.

***
Представителен, сериозен, интелигент,  29-годишен, не изгубил вяра в идеалната любов (неуспешен брак), желае брак с млада девойка, която и да е имала грешно минало, има сериозна зестра и желае за задълбочи своето дело, търсейки в него забрава.

***
Дърт старик, престарял барон, от знатна фамилия, без никакви средства за препитание, желае по силата на брак да предаде знатната си титла на дама, девица. Произходът и вероизповеданието са безразлични. Нужен е капитал от 5-6 хиляди. Може и да я осинови.

***
Омръзна ми вечния столичен шум. Искам да се оженя и да се махна оттук, там където царства природата, а именно – в Крим. Аз съм казказец, на 32, желателно е избраницата ми да бъде не по-млада от 25 и да има не по-малко от 5000 рубли. Нима няма кой да изпълни искреното ми желание?

***
Трима другари – инженер на 43, подполковник на 42 и доктор на 32, живеейки заедно, скучаят в самота. Омръзнали са си един на друг, независимо от взаимната дружба  безумно. Искат да се разотидат и всеки да си устрои собствено гнездо. Всички сме обезпечени отлично от добрите си служби. Желаем кореспонденция с интелигентни особи, съответстващи на съответната ни възраст, с цел брак, материално обезпечени.

Източник: mgorskikh.com
Картина: Павел Андреевич Федотов - commons.wikimedia.org

5387 Преглеждания