„Думи на сърдечни приятели ~ това е нежният аромат на орхидеите.” КОНФУЦИЙ

През вековете орхидеите са били не просто увлечение, а истинска страст в живота на много мъже, сред които са и известни и изтъкнати личности. Конфуций, Хърбърт Уелс, барон Фердинанд Ротшилд, херцог Девонширски, Хенри Шоу, Чарлз Дарвин и много други знаменити поклонници на орхидеите са се възхищавали от красотата на тези цветя, черпейки от тях вдъхновение. Забелязано е, че това очарователно цвете влияе положително на човека. Хора, склонни към депресии, духовно опустошени и загубили стимул за живот, е добре да отглеждат орхидеи. В дом, където има орхидея, атмосферата излъчва светли чувства и мисли.

(Hummingbird Perched on the Orchid Plant, 1901, by Martin Johnson Heade)

КОНФУЦИЙ
Знаменитият китайски философ Конфуций възхвалявал орхидеите. Историята свидетелства, че именно китайците първи са обикнали тези цветя. Интелектуалците на Изтока се възхищавали на орхидеите още преди 5 хиляди години. В Китай орхидеята се смятала за фамилна ценност, която се предавала от баща на син. Конфуций, очарован от орхидеите, казвал, че да се запознаеш с хубави хора е все едно да влезеш в стая, пълна с орхидеи. 

Херцогът на ДЕВЪНШИР
6-ият херцог Уйлям Спенсър Кавендиш (херцог Девънширски) бил страстен поклонник на орхидеите. Той притежавал най-красивата колекция от орхидеи в Англия. Херцогът дори организирал успешна експедиция в Индия, в планината Асама, където имало изобилие от неизвестни на науката тропически растения. В обществото станало модно да се отглеждат орхидеи. Да притежаваш колекция от орхидеи станало символ на богатство и статус сред състоятелните граждани на Англия, а след това и по целия свят. Някои видове орхидеи и до днес носят името на Девънширския херцог: Cymbidium devonianum, Dendrobium devonianum, Oncidium cavendishianum и Galeandra devoniana.

Барон Фердинанд РОТШИЛД
Фердинанд Джеймс Анселм барон фон Ротшилд - представител на най-известната династия банкери бил изтъкнат колекционер на орхидеи във Викторианска Англия. Негови пратеници работели по целия свят, а парите му служили за изследване на природата

Хърбърт УЕЛС
Хърбърт Джордж Уелс - британски писател и публицист, е автор на известния разказ "Цъфтежът на загадъчната орхидея", разказващ за орхидея, която се хранела с невнимателни пътешественици. Разказът дори днес е доста впечатляващ. Мнозина и досега вярват, че в джунглите на дъждовните тропически гори живеят хищни орхидеи, чиито цветове гълтат може би не хора, но дребни животни и насекоми.  Хърбърт Уелс бил един от най-известните колекционери на орхидеи. Неговата колекция наброявала над 1000 екземпляра. Веднъж, купувайки една скъпоструваща орхидея, Уелс заявил, че "да купуваш орхидеи е също толкова увлекателно, както да играеш на борсата.”

Чарлз ДАРВИН
Великият учен, автор на еволюционната теория за развитието на живите организми, английският натуралист и пътешественик Чарлз Дарвин смятал орхидеите за "връх в еволюционното развитие на растенията". "Аз никога не съм се интересувал от обект повече, отколкото от орхидеите" - признавал той. Дарвин доказал, че орхидеите имат особен строеж, за да могат насекомите по-лесно да пренасят прашеца от цвят на цвят. 

(Orchid with Two Hummingbirds, 1871, by Martin Johnson Heade)

Хенри ШОУ
Великият англичанин Хенри Шоу превърнал своята вила в ботаническа градина. През 1859 година градината била открита за всеобщо разглеждане 6 дни в седмицата. Сега това е една от най-добрите ботанически градини в света, наброяваща в своята колекция 35958 растения и провеждаща обширна научно-изследователска работа. На територията на градината се провеждат срещи с цветари, селекционери и регионални изложби. В градината има огромна колекция от тропически растения и колекция от орхидеи, която е известна в целия свят и наброява 4424 екземпляри. 

Фредерик САНДЕР
Кралят на орхидеите от миналия век Фредерик Сандер, чието име е увековечено в десетки названия на орхидеи, започнал своята кариера с търговия на семена за цветя. Роден в Бремен, 16-годишен той заминава за Англия. Много млад се жени за дъщеря на богат човек и това му дава възможност да започне собствен бизнес. Свързва се с пътешественика, градинар и любител и колекционер на орхидеи Benedict Roezl от Бохемия, който по това време доставя в Европа огромно количество орхидеи. Очевидно това ползотворно сътрудничество запалило в Сандер страстта към орхидеите, която не го напуснала през целия му живот.

Неговият архитектурен проект "Домът на Сандер" е гигантски парник-оранжерия, която изненадва с размерите на своите стъклени стени и мрежа от отоплителни тръби. В края на миналия век "Домът на Сандер" се смятал не само главната забележителност на скромното английско градче Сент-Албанс, но и световна столица на отглеждането на орхидеи, до което дори била прокарана собствена железопътна линия. Колекцията от редки орхидеи, събрана от Сандер, струвала не само баснословни пари, но и немалко човешки животи. За да попълва оранжерията си, Сандер държал постоянно в тропиците свои хора, а параходите докарвали за него орхидеи от всички краища на света - от Америка, Азия, Африка.

Херман ГЬОРИНГ
Министърът на авиацията на Германия бил страстен любител на орхидеи. Този факт не е широко известен, но шефът на хитлеристките въздушни асове Херман Гьоринг бил по съвместителство и главен лесничей на Германия. Голям любител на природата, той обожавал орхидеите и използвайки служебното си положение и това, че нацистите активно колонизирали Южна Америка, Гьоринг събрал наистина уникална колекция. През 1945 година неговата колекция била иззета от съветските войски и изпратена в Москва. Тя залегнала в основата на оранжерийния фонд на Главната ботаническа градина на Академията на науките в СССР. Тази градина разполага с една от най-големите в Европа колекции от тропически и субтропически растения, която наброява около 5300 вида и форми. Сред тях са и над 1000 вида орхидеи. Някои растения там са на повече от 100 години. 

Иван Иванович ТРОЯНОВСКИ
Руски лекар, хирург, терапевт. Един от най-големите колекционери на орхидеи в Русия и Европа. Основател и ръководител на Московското общество на любителите на орхидеи (от 1912 г.). През януари 1913 г. в списанието Orchid World била публикувана дописка за Московската общност и появата й станала европейско събитие. През 1913 г. Трояновски издал книга за орхидеите, която и до днес не е загубила своята актуалност. Самостоятелно той е създал хибрид на орхидеята Odontoglossum Troyanovskianum, от който се е запазило само изображението. В своята вила Трояновски построил специална оранжерия за орхидеи, но тя изгоряла. Като научили за това, колекционери на орхидеи започнали да му изпращат безплатно грудки на орхидеи от целия свят и скоро колекцията му била възстановена почти изцяло.

Източник: margaritta.net
Картини: commons.wikimedia.org; заглавна - Orchid and Hummingbird near a Mountain Waterfall, 1902, by Martin Johnson Heade