Александър ДЮМА | Фантазьор и пушач на опиум, който прави магиите си с билки, взети от самия живот

Великите за великите

(Alexandre Dumas, 1829, by Achille Devéria)

На този, който създаде Д'Артанян може всичко да се прости.
Джон ГОЛЗУЪРДИ, 1928

Всички велики достойнства, така както и незначителни недостатъци на Дюма са имали известен наивен, безгрижен, не само младежки, но някак си детски, момчешки, палав характер на закачливост, веселие и гореща, жадна, инстинктивна влюбеност в живота.
Александър КУПРИН, 1919

Никой не може да се сравни по ум с Александър Дюма. Има много писатели, значително по-големи от него, но по-достоен за любов и по-нежен от него няма никой друг. Та нали най-главното е не да учудваш, а да накараш да те обикнат, да те обикнат – поне такова е моето желание и моят стремеж. Впрочем фактът, че Дюма не е станал велик писател е зависел само от него. Природата го е създала като гений, то той пръска и разпилява своите духовни съкровища и вместо да носи блестящи, искрящи одежди, а би могъл да ги носи – той носи прости, понякога дори закърпени.
Шандор ПЕТЬОФИ, 1847

Александър Дюма беше истински учител по история на народните маси.
Едмон и Жюл дьо ГОНКУР, 1863

В нашия век никой не се е ползувал с такава популярност, както Александър Дюма (баща – бел.р.). Неговият успех е повече от успех, това е триумф. Александър Дюма е не само име френско, той е и европейско, нещо повече – той е име световно.
Виктор ЮГО, 1872

По умението на бърза ръка да скалъпва романи, той, Дюма, беше истински гигант – добродушен гигант, сякаш нагърбил се с мисията откровено да развлича милионите си читатели. Заради количеството той жертваше качеството, не придаваше значение на литературните достойнства на своите произведения и говореше това, което му се искаше, съвършено непринудено, сякаш беседваше с приятел, уютно разположил се в ъгъла до камината….
Емил ЗОЛА, 1875

(Alexandre Dumas in 1855)

Дюма беше фантазьор, пушач на опиум и се чувстваше в областта на невъзможното като у дома си.
Емил ЗОЛА, 1876

Съмнително е дали Франция е имала друга история освен тази, запечатана на страниците на Дюма.
Джон ГОЛЗУЪРДИ, 1928

По увлекателност на повествованието, Дюма е равен на Дикенс и повече няма какво да се каже.
Джон ГОЛЗУЪРДИ, 1928

Да, Дюма е несъмнено велик разказвач. И в него има нещо вълшебническо, но той прави магиите си с билки, взети от самия живот. Той обичаше ярките цветове и острите подправки, но никога не говори празни приказки.
Джон ГОЛЗУЪРДИ, 1928

Учудващо явление: положителните хора и сериозните литератори и досега смятат Дюма за лекомислен, булеварден писател, за когото може да се говори само с малко пренебрежителна, малко снизходителна усмивка, а между другото неговите романи, въпреки стогодишната си давност, живеят, въпреки законите на времето и забравата, с предишната си неотслабваща сила и с предишното си хубаво очарование, както приказките на Андерсен, както „Чичо Томовата колиба”, и ще дарят мнозина и мнозина занапред читатели с тихи и светли минути.
Александър КУПРИН, 1919

Изображения: Wikipedia, Wikimedia Commons

37723 Преглеждания
В този ред на мисли