Много хора получават това, което е предвидено за друг, но не и чужда съдба ~ Сигрид УНСЕТ

През 1928-ма, Шведската академия присъжда престижната Нобелова награда за литература на 46-годишната норвежка Сигрид Унсет, за „майсторството, с което описва средновековната история на скандинавските народи”. Шест години преди това е излязла от печат историческата трилогия „Кристин, дъщерята на Лавранс“ - епохално произведение без аналог в световната литература. 18 години по-рано, авторитетно издателство е отхвърлило исторически роман на прохождащата писателка, съветвайки я да се насочи към по-съвременни теми.

(1882 ~ 1949)

Всичко, което се е случило преди и предстои да се случи, е предначертано.

Човек предлага, Бог отсъжда.

Ако човек искрено потърси Истината, винаги съществува риск да я намери. Обаче човекът не иска да открие Истината, защото предпочита да съхрани своите илюзии.

През целия си живот съм искала да вървя в правилната посока, но и по свой собствен път.

Много хора получават това, което е предвидено за друг, но не и чужда съдба.

Страхът и надеждата движат душата напред; те я учат да наблюдава, да се моли, и така, да придобива все повече знания за Бога. В резултат на това, душата все повече и повече губи своята егоистична загриженост за себе си; тя става безкористна и започва да обича Бога.

Никой и нищо не може да ни нарани, освен онова, което обичаме и от което се страхуваме.

Увих се в една дебела кора на съпротива и така преминах през ученическите си години.

Добре е, когато не смееш да направиш нещо, защото мислиш, че е неправилно. Но не е добре да мислиш, че нещо е неправилно, защото не смееш да го направиш.

Човек не може да избяга от догмите – тези, които се придържат най-силно към някоя догма днес, са тези, които смятат, че от догмите трябва да се бяга като от чума.

Мразех неистово училището, защото противоречеше на разбиранията ми за свобода.

Хората упорито твърдят, че в този свят е невъзможно да има една абсолютна истина, просто защото си въобразяват, че биха загубили своята свобода и че животът им би загубил своето многообразие, ако наистина съществува една абсолютна истина, в която всички други истини се съдържат. Но в действителност, в този свят ние можем да имаме само един вид свобода – тази, за която нашият Господ казва: „Ще познаете истината и истината ще ви направи свободни”.

Животът е жесток като всеки надзирател, а в края му чака господар, който никога не проявява милост.

Снимки: visitnorway.com, imdb.com

7817 Преглеждания