Писмата на великите

Писмо на Александър Пушкин до 17-годишния Лев Сергеевич

Лев Пушкин (1805-1852), около 1820 года. Карандашный рисунок А.О.Орловского

Ти си в онази възраст, когато трябва да помислиш за избор на кариера. Вече ти изложих причините, поради които военната служба ми се струва за предпочитане пред всичко друго. В крайна сметка, твоето поведение задълго ще определи твоята репутация, и навярно, твоето благополучие.

Ще ти се наложи да си имаш работа с хора, които още не познаваш. От самото начало мисли за тях всичко най-лошо, което можеш да си представиш – няма много да сбъркаш.

Не съди за хората според собственото си сърце, което, аз вярвам, е благородно и отзивчиво, и най-вече – още младо. Презирай хората по най-вежлив начин – това е средство да се предпазиш от дребните предразсъдъци и дребните страсти, които ще ти причиняват неприятности при встъпването ти в света.

Бъди хладен към всички – фамилиарността винаги вреди, най-вече се пази да не я допускаш в отношенията си с началството, колкото и любезни да са с теб. Те скоро ще ни отхвърлят и ще се радват да ни унизят тогава, когато най-малко очакваме.

Не проявявай услужливост и обуздавай сърдечните си пориви, или ще те обуздават те. Хората не разбират това и охотно го приемат за послушание, тъй като винаги съдят за другите по себе си.

Никога не приемай услуги. Услугите, най-често са предателство. Избягвай покровителството, защото това поробва и унижава.

Бих искал да те предупредя относно съблазънта на приятелството, но не ми достига решимост да ожесточа душата ти във времето на най-сладките илюзии.

Това, което мога да ти кажа за жените, би било съвършено безполезно. Ще отбележа само, че колкото по-слабо обичаш една жена, толкова по-сигурно можеш да я имаш. Това забавление обаче, е достойно единствено за стара маймуна от XVIII-то столетие. Що се касае до жените, които ще обикнеш, от цялото си сърце ти желая да го изпиташ.

Никога не забравяй умишлената обида – бъди немногословен или съвсем замълчи и никога не отвръщай на оскърблението с оскърбление.

Ако средствата и обстоятелствата не ти позволявай да блеснеш, не се старай да прикриваш лишенията си – по–скоро избери другата крайност – цинизмът със своята острота привлича суетното мнение на света, както дребните трикове на самолюбие правят човека смешен и достоен за презрение.

Никога не прави дългове. По-добре изтърпи нуждата. Повярвай ми, тя не е така ужасна, както ти се вижда, и във всеки случай е по-добра от неизбежността внезапно да се окажеш безчестен и да се прочуеш като такъв.

Правилата, които ти предлагам, дължа на своя горчив опит.  Добре ще е, ако можеш да ги усвоиш, без да си принуден за това. Те могат да те избавят от дни на страдания и бесове.

Някой ден ще чуеш моята изповед – тя ще струва прескъпо моето самолюбие, но мен това не би ме спряло, ако става дума за твоя щастлив живот.

6 септември 4 – 6 октомври, 1822 г., Кишинев

Източник: „Русская речь и Московский вестник”, 1861 - izbrannoe.com
Изображения: Карандашный портрет Пушкина Льва Сергеевича (1805-1852) - Wikidata; „Портрет поэта А.С.Пушкина”, 1827, Орест Адамович Кипренский, Государственная Третьяковская Галерея - Wikimedia Commons