Депресията може да бъде осакатяваща и въпреки, че е също толкова изтощителна, тя е много по-различна от това да бъдеш просто нещастен. Депресията е широко разпространено чувство. Обикновено има повод за това обсебващо състояние на ума, като причината може да бъде отхвърляне или дори не получаване на така желаната работа. Чувството може да бъде приравнено с това, какво човек усеща, когато се намира в тунел без светлина. Надеждата за тези хора изчезва, а приятните им занимания се превръщат в скучни и досадни.

Хората стигнали до депресивно състояние имат нужда от помощ, време и разбиране. За съжаление борбата с депресията не е толкова проста задача, но има начини за облекчаване на симптомите й. 

1. Ангажиране на ума

19

Депресираният ум е склонен към черногледство и ненужно се тревожи за всички негативни възможности, които могат да възникнат в бъдеще. Негативният цикъл от мисли задълбочава симптомите и не способства за преодоляване на депресията. За хората в това състояние е полезна необходимост да се фокусират върху нещата, които правят в момента и по-конкретно върху сетивното усещане което съпътстват те. Практиката на ангажиране сетивата към момента означава фокусиране и съсредоточаване върху допир, вкус, зрение, слух и обоняние. Ангажирането на сетивата оставя по-малко време за притеснение.

2. Слушането на музика носи положителни вибрации

21

Музиката като храна за душата може да промени ситуацията за минути. Една оптимистична мелодия може да промени атмосферата незабавно и да се създаде по-позитивно настроение. Слушането на приятна, щастлива музика променя химията на мозъка и може да подобри настроението.

3. Силата на допира

23

Научни изследвания показват, че мануалната терапия или терапии чрез допир могат да помогнат на някои хора да преодолеят депресията, като намалят нивата на кортизол - хормона отделян при състояние на стрес и да повишат нивото на хормона на щастието - окситоцин. Такива терапии биха била акопунктура, акопресура, масажи, рейки и рефексология.

4. Включване на Омега-3 мастни киселини

Изследвания показват, че хората в депресия имат недостиг на мастна киселина, известна като EPA. Едно проучване от 2002 описано в архивите на General Psychiatry сочи, че само по един грам дневно рибено масло вземано от участниците в него, е в състояние да понижи с 50% симптоми като тревожност, нарушение на съня, необяснимо чувство на тъга, суицидни мисли и намалено либидо. Омега-3 мастни киселини могат да се набавят чрез орехи, ленено семе и мазни риби като сьомга и тон.

5. Спрете негативното самовнушение

6

Депресираните хора виждат света от негативната страна. Когато нещата се объркат, те обвиняват себе си, а когато всичко върви наред те отдават това обстоятелство на съдбата. Депресията засилва чувството на малоценност и безполезност. Не забравяйте да си напомняте, че този тип мислене не е здравословен. Не приемайте черногледството на сериозно, когато сте тъжни! Дайте възможност на перспективите.

6. Изчакване на времето

13

По време на депресия човек е склонен да вижда негативите във всичко и няма здрава преценка за случващото се около него. В такива ситуации е полезно да си напомним, че сме включили "черната станция "и не трябва да слушаме мислите си. Те определено са изкривени, когато сме депресирани. Само през погледа на тази идея може да си осигурим известна утеха в моментите, когато светът изглежда мрачен. Това състояние няма да продължи вечно. Напомняйте си, че непрекъснато се променяме и няма винаги да се чувствате така. Бъдете търпеливи и междувременно се грижете за себе си. Кажете на себе си "Това ще отмине".

7. Развлечения

10

17

Ако е възможно дайте най-доброто от себе си за да отвлечете вниманието си от собствените ви мисли. Вашите мисли са враг, когато депресията е налице. Играйте с домашният си любимец, идете на разходка или прочетете една книга, ако сте в състояние да се концентрирате. Да бъдем заети е един ефективен начин за преодоляване на депресията.

8. Kонгнитивна терапия

7

Когнитивната терапия е вид психотерапия и може да бъде изключително полезна в борбата с депресия и се основава на принципа, че определени и изкривени начин мисли могат да предизвикат някои здравословни проблеми, като депресия. Примери за такова мислене са фокусирането върху провала, а не върху успеха. Терапевтът помага да разберете настоящите си мисловни модели и да се идентифицират никакви вредни или фалшиви идеи и мисли, които имате, и които могат да предизвикат депресия. Целта е да се промени начина на мислене, за да се избегнат тези идеи, както и да се помогнете на вашите мисловни модели да бъдат по-реалистични и полезни.

9. Водене на  дневник

4

Добър начин в борбата срещу депресията е използването на дневник, като принципа е да се напишат поне пет неща, за които сте благодарни, всеки ден. Това ни принуждава да мислим по-позитивно и може да помогне, за да ни напомня, че нещата никога не са толкова лоши. В дневника с благодарности, можете да пишете за всичко случило се през деня, което ви кара да се чувствате добре.

10. Достатъчен сън

14

Сънят и настроението са пряко свързани. Недостатъчният сън може да предизвика раздразнителност и стрес, докато здравословния сън може да подобри благосъстоянието. Изследвания са показали, че дори частичното лишаване от сън има значителен ефект върху настроението. Качеството на съня пряко влияе върху качеството на вашия живот, включително психиката, производителността, емоционалния баланс, творчеството, физическа жизненост и дори теглото. Никоя друга дейност не доставя толкова много ползи, с толкова малко усилия, така че да се стреми да си даваме между 7.5 и 9 часа сън на нощ не е трудна задача, но много необходима.

11. Прошка

12

Когато задържаме злоба, ние сме тези, които се чувстваме гневни. Човекът на когото сме ядосани вероятно е забравил за нашите чувства. Не позволявайте на други да имат тази власт над вас. Те може да са ви причинили мъка в миналото, но опитайте да допуснете, че ако скръбта продължава - това засяга само вас, не тях. Намерете начин да простите. Облекчението на емоционалният заряд ще подобри настроението ви и ще ви помогне да преодолеете депресията.

12. Упражнения

24

Редовните упражнения са от полза за подпомагане за преодоляване на депресията. Упражненията освобождават ендорфини, които подобряват естествения имунитет и настроението. Освен повишаване на настроението, редовни физически упражнения предлагат и други ползи за здравето, като например понижаване на кръвното налягане, предпазване от сърдечно-съдови заболявания и повишаване на самочувствието. Специалистите съветват от половин час до един час умерени упражнения, като например бързо ходене, поне три до четири пъти на седмица.

13. Контакти с приятели

25

11

Това може да бъде едно от най-трудните неща, които можете да направите, когато се чувствате депресирани, но това е и една от най-възнаграждаващите дейности. Наложете си да излизате сред други хора. Изолацията може да изглежда добра идея, но постави ограничение, а среща с приятели може да има огромен положителен ефект върху настроението ви.

14. Използване на повече светлина

2

3

Сезонните афективни разстройства са известна причина за ниското настроение през зимните месеци, когато има по-малко слънчева светлина. Симптомите могат да включват проблеми със съня, тревожност, депресия, раздразнителност, умора, апатия и загуба на либидо. Използването на светлина може да помогне за преодоляване на депресия, на тези и други симптоми. Една почивка на топло и слънчево място е чудесна помощ срещу депресивното състояние.

15. Воля

5

Депресията може да ви накара да искате да скриете от света и да изчезне. Това е добре, когато отнеме известно време, но си дайте срок и след това направете нещо продуктивно, за да подобри настроението ви. Депресията може да бъде добре управлявана и не забравяйте, че живота отвъд нея можа да бъде прекрасен. Дръжте се и запазете вярата.

9

Въпреки, че горните предложения могат да бъдат ефективни, депресията трябва да бъде проучена допълнително и консултацията с лекар е стъпка в правилната посока.

Снимки: Pinterest