Кралица на Навара, майка на Френския Ренесанс, автор на сборника любовни новели „Хептамерон”

Portrait of Marguerite of Navarre (1492 ~ 1549), by Jean Clouet, circa 1527

Жените са толкова честолюбиви, че никога не могат да бъдат доволни от един мъж. Случвало ми се е да чувам, че дори най-скромните от тях охотно се съгласяват да имат трима мъже – един за престиж, друг за богатство и трети за наслада. При това всеки един от тримата мисли, че го обичат повече от другите. В действителност, първите двама служат на третия. 

§

Любовта е в състояние да измами дори измамниците.

§

Ако тази, която ви обича, прилича на вас като две капки вода и иска всичко, което искате и вие, значи ще обичате не нея, а себе си.

§

По-добре да се обича една жена като жена, отколкото няколко да се почитат като икони.

§

Мъжете са длъжни да превъзпитават мъжете, а жените да превъзпитават жените. Ако в превъзпитанието жените се захванат с мъжете, ще им попречи съжалението. На мъжете, заели се с жените, ще им попречи жестокостта.

§

Толкова пъти ми се е случвало да слушам за хора, които умират от любов, но през целия си живот нито веднъж не съм видяла някой от тях наистина да умре. 

§

На света има немалко хора, които се смятат за порядъчни. Но такива, които да са порядъчни в отношението към жените и най-много от всичко да пазят женската чест, в наше време едва ли биха се намерили. 

§

За мъжа е толкова трудно да скрива своето щастие, колкото и да се бори за него, защото нито един ловец няма да се откаже от удоволствието, съзирайки дивеча отдалеч, да надуе рога. Така на всеки любовник му се иска да се похвали с победата си. 

§

По-лесно е да се разтрогнат 100 брака, отколкото един свещеник да се раздели със слугинята си.

§

Най-голямото удоволствие за жените, които се чувстват нещастни заради своята свенливост и потайност, е да грешат с хора, които сами могат после да им опрощават греховете.

§

Онази, която казва, че подозрението също е любов, греши, защото, макар да се ражда от любовта, както пепелта от огъня, то – подобно на пепелта – гаси огъня.

§

Всички жени са алчни. Но честолюбието много често побеждава тяхното скъперничество.

§

За жената с благородно възпитание добродетелта не е заслуга, а просто навик. Когато добродетелта е недостатъчна, се налага да лицемерничим, както понякога се качваме на токове, за да не забележи никой ниския ни ръст.

§

Скандалът понякога е по-лош от самия грях.

§

Човек трудно се разкайва за приятните забави.

§

Най-алчните лихвари издигат най-красивите и разкошни параклиси с надеждата да умилостивят Бог с десет хиляди дуката, изразходвани за построяването им, и за да се разплатят с Него за онези 100 000, които са заграбили. Сякаш Господ не умее да смята!

От: „Енциклопедия на женската мъдрост и остроумие”, изд. Изток-Запад
Картина: Portrait of Marguerite of Navarre by Jean Clouet, circa 1527 - Wikimedia Commons