Каквото си знаем - знаем го, каквото не знаем - не ни и трябва, защото сме си умни…и тè така ~ Ясмина БУКВА

Работите може и иначе да бъдат, ама са най-вече „и тè така…” Такива ги е описала сръбската авторка, ама и у нас можем ги разпозна… Ясмина Буква е главен редактор на сръбското хумористично списание „Еж”, пише разкази и афоризми. Носителка е на международната награда за хумористичен разказ „Алеко” за 2007 г., която връчва община Свищов.

(Карикатура ~ Ранко Гузина)

И ТÈ ТАКА... 

В наше село имаме хубаво време през лятото, когато огрее слънцето, после пък се заоблачи, после идва есен с кал до колене, пък след сухия студ затрупва сняг, а напролет се разтопи и стане една лапавица... и тè така.

В наше село имаме възможност, когато може - да искаме, а който не ще - и не трябва, а който трябва, той е винаги в състояние да иска... и тè така.

В наше село си имаме земя пред къщи, зад къщи, на нивите, по цървулите, из горите, и долу, и горе, и където се обърнеш, можеш да садиш, ако ти се сади, и пари не ти трябват за саксии и жардиниери... и тè така.

В наше село сме си умни, та за нищо не се питаме, каквото си знаем - знаем го, каквото не знаем - не ни и трябва, защото сме си умни; кое не знаем - никой не ни пита, не ни и трябва незнание в наше село, като си имаме вече знание... и тè така.

В наше село имаме селски права - на комшията като се гътне кравата, има право да си купи друга, а и тя като се гътне, свободно може да си намери трета и тъй дотогава, докато не ни писне от това негово право на умрели крави... и тè така.

В наше село си имаме култура - когато един на друг си казваме да не яде говна, да не пикае срещу вятъра и да не си човърка ушите пред хората, ами да си ги върши тогава, когато не го гледат... и тè така.

В наше село имаме и организации, пък като се организираме, че като се подберем от кол и въже, и като започнем да набиваме и усукваме - докато не ни се изкривят гърбовете... и тè така.

В наше село си имаме училище, та и нашите деца да имат къде да се покварят и откъде да бягат... и тè така.

В наше село имаме политика и като отидем в магазина, който има - купува “Политика”, който няма - чете му през рамото и има мир... и тè така.

В наше село имаме гробища и като се възнесем, всички си обличат новите дрехи и идват да ядат и пият за здравето на душите ни... и тè така.

В наше село имаме и местно самоуправление, сами се управляваме, пък който накъдето поеме... и тè така.

В наше село имаме и разводи, когато жената побегне, а мъжът не търчи подире й и не се влачи по съдилищата и има мир... и тè така.

В наше село имаме избирателна секция и в нея - стъклена кутия, а ние я наобикаляме и си представяме, че е по-добра за съхранение на ракия, отколкото да се пъхат в нея хартийки... и тè така.

В наше село имаме кандидат-кмет да ни обещава разни неща, а ние да се зарадваме, пък да му направим подписка, но още никой не се е подписал, защото той не може да се сети какво да ни обещае, като вече си имаме всичко... и тè така.

Превод от сръбски: Ценка Иванова
Източник: liternet.bg 

Карикатура: Ранко Гузина - novosti.rs

4799 Преглеждания