За приятелството – с особено чувство за хумор и нулеви шансове за сбъдновение от пиперливия майстор на много изкуства Саша ГИТРИ

(Sacha Guitry par Léon Gard, Paris 1942)

Търся си близък приятел.

Познати имам достатъчно, някои са забавни, някои не толкова. Имам и неколцина приятели, които обичам и които ме обичат. Но да събера накуп четирима, пак надали бих скалъпил един истински приятел!

Търся си близък приятел, който да ми бъде приятел от детството.

Ох! бързам да го предупредя, че съм много придирчив.

Очаквам не само той да ми е приятел, но и аз да съм му приятел; а това ще зависи от него.

Желанието ми е да няма художествена дарба и да не съжалява за това. Но желанието ми също така е да е имал дарба - някога - и да му е останала наклонност към изкуството и литературата.

Да си надарен, не значи да имаш голяма дарба в една насока. Дарбата е нещо прекрасно само при условие, че е придружена от поне още една друга дарба. Човек, надарен единствено в областта на живописта, е само посредствен художник. Но ако същевременно притежава наклонност към музиката и литературата, от него става чудесен събеседник.

Готов съм да посветя на моя близък приятел половината си живот, и бих искал хората да казват, че той също е готов да ми посвети половината.

Той не бива да си дава сметка какво място заема в живота ми. Ако си дава сметка, ще почна да мисля, че заема много място.

Не искам да ми е верен, но искам да заслужава аз да съм му верен.

Ох! бих предпочел да не е женен и да не е беден.

Ако е бил беден в началото на приятелството ни, после няма да е беден, тъй като ще ми е близък. Но надали дълго ще ми е близък, тъй като ще ми е задължен. Ако вземе да ми благодари, ще се почувствам неловко; а ако е неблагодарен, това ще ме дразни.

Много ми се иска моят близък приятел да се изразява правилно, ще се чувствам неудобно, ако недочува.

Ще позная, че е сродната душа, която търся, по това, че някоя вечер ще се впусне да разказва разни кратки смешки, и ще изслушва с удоволствие и най-дългите смешки, които разказвам аз.

Наскоро след това ще вземем да си спомняме детските години и аз ще му разкажа за моите родители. Той през цялото време ще се смее от сърце.

Една прекрасна вечер ще му разкрия приятелските си чувства. И веднага след това той ще научи дали обичам жена си, или не и колко точно печеля годишно.

След това няколко пъти седмично, без предварителни уговорки, ще минавам у тях или той у нас и седнали край камината, ще си приказваме до насита...

Много държа на сладките приказки. Когато откровено и чистосърдечно говоря за това-онова, винаги ми хрумва нещо, никога не ми е скучно.

Считам, че когато излага мислите и вкусовете си, човек би трябвало да се държи сдържано, както когато разголва тялото си.

Отхвърлям проституцията; човек трябва да уважава себе си, тялото и разума си; затова когато има светски приеми, безкрайно ценя хората, които стоят настрана и избягват разговорите, само по този начин могат да опазят това, на което ревностно държат - очарованието на съкровено-личното.

Да речем, че съм намерил такъв приятел, тогава един ден ще се скарам с него, след което ще ми бъде много мъчно и шест месеца ще бъдем обидени един на друг.

После, за да не ни е мъчно и за да не ни изкушава повече мисълта за сдобряване, ще се сдобрим; така ще сме сигурни, че между нас е свършено.

И след като сме се срещнали по този повод, повече никога няма да се срещаме.

Превод от френски: Евгения Динкова

Картина: Sacha Guitry par Léon Gard, Paris 1942, ader-paris.fr