„Да се чувстваш сигурен, означава да знаеш, че за всяка ситуация има решение, тъй като в живота няма истински проблеми, а само преживявания.”

Менталното тяло ни помага да мислим, да организираме и запомняме. То ни помага да останем позитивни и конструктивни по пътя на нашето развитие. Основните нужди на менталното тяло са седем. Незадоволяването на някоя от тези нужди води до неприятни последствия не само в ментален, но и в емоционален и физически план.

Първата по важност нужда е индивидуалността.

Индивидуалността е възможността да бъдеш самият себе си, а не това, което смяташ, че другите очакват от теб. Не бива да позволяваш на въпроси като „Какво ще кажат хората?“, „Какво ще си помислят?“ или „Какво ще направят?“ да ръководят живота ти. Облеклото на младите е чудесен пример за индивидуалност. Техният вик е: „Помощ, оставете ме да бъда себе си! Оставете ме да бъда такъв, какъвто съм!“ Тези млади хора имат нужда от много повече пространство, отколкото преди. Те се задушават при мисълта, че родителите им се опитват да ги моделират по свое подобие или според това какви искат да станат те. Това е причината, поради която се опитват да провокират родителите си, както и другите хора около тях.

Днешното поколение познава и усеща още по-дълбоко великите естествени закони, сред които е и законът за утвърждаване на индивидуалността АЗ СЪМ.

Да бъдеш себе си, означава да се приемаш такъв, какъвто си във всеки един момент, без значение дали това се харесва или не на другите. Със сигурност невинаги ще бъдеш такъв, какъвто искаш, но колкото повече си позволяваш да си естествен, толкова повече ще се приближаваш към желания образ в живота.

Ако не приемаш себе си, последствията в емоционален план могат да се изразят в трудност при изразяване на креативността. Във физически план възникват дихателни проблеми и алергии.

Втората нужда е истината.

Как се чувстваш, когато някой те лъже? Твоето свръхсъзнание, твоето вътрешно Aз реагира по същия начин, както когато ти сам лъжеш себе си. Чувството е също толкова неприятно. Заслушай се, когато говориш на другите. Например, когато разказваш някаква случка и казваш: „Това не ме тревожи", всъщност имаш предвид точно обратното. Ако не те тревожеше това, което си преживял, нямаше да го казваш изобщо. Мисълта, че това би могло да бъде тревожно, изобщо нямаше да съществува. Тези думи показват, че всъщност това те тревожи. В противен случай просто би забравил случилото се. Бъди честен със себе си!

Истината, както споменахме в главата за енергията, ти помага да израснеш. Да си истински, означава да мислиш, да казваш, да правиш и да чувстваш едно и също нещо в един и същ момент. Случва ли ти се да споделяш това, което преживяваш, с някой, без да можеш да му обясниш какво всъщност се случва? Не става дума да кажеш всичко, което мислиш, но ако поискат мнението ти по някой Въпрос, трябва да кажеш истината. Думите ти трябва да съответстват на това, което мислиш и чувстваш. Когато предприемаш нещо да си истински, означава да действаш така, както е било казано и решено в началото.

Да си истински ти помага да бъдеш прозрачен, което е едно от изискванията на новата епоха, в която живеем. Няма да се страхуваш да се разкриеш, да си прозрачен, да позволиш на другите да те опознаят и да те видят такъв, какъвто си.

ТОЗИ, който не е истински или е несправедлив към себе си в емоционален план, ще изпитва трудност да вижда красотата около себе си и най-вече вътре в себе си. Неговото его ще доминира и ще решава вместо него. Във физически план ще се появят същите страдания като при първата нужда, индивидуалността.

Третата нужда е уважението.

Много важно е да уважаваш себе си и другите. Знаеш колко дразнещо е, когато някой (родител, учител, съпруг, шеф, полицай...) злоупотребява с властта си. Раздразнени сме, когато знаем, че трябва да уважаваме някой, а той самият не ни уважава. Уважението е много важно за човека.

В случай че ти липсва уважение, огледай се около себе си и виж какво си посял. Самият ти уважаваш ли мнението, идеите и постъпките на другите? Искаш ли да промениш някои хора около теб? Липса на уважение е да се опитваш да променяш когото и да било. И със себе си ли постъпваш така? Уважаваш ли възможностите си? Имаш ли нереални очаквания към себе си? Искаш ли да промениш някои страни от твоя характер, които не приемаш?

Липсата на уважение ще те засегне в емоционален план с липсата на обич. Освен че няма да обичаш себе си, ти няма да можеш да обичаш безкористно. Във физически план ще имаш проблеми в областта на устата и врата.

Четвъртата нужда е подпомагането.

Всеки човек има нужда да знае, че е полезен за някого, че може да го подпомогне, да го подкрепи в живота. Всеки в определен случай (дори често) изпитва необходимост да е полезен за другите. Уви, тази нужда се проявява често по неподходящ начин. Да подпомагаш, не означава да вземаш решения вместо другите, без да си поискал мнението им. Да подпомагаш, означава да дадеш съвет, когато са ти го поискали, но без очаквания. Запомни, че непоискан или наложен принудително съвет не е никак ценен.

Бъркаш ли се в работите на другите? Ако изгаряш от желание да дадеш съвет на твоя събеседник, най-напред го попитай дали иска да го чуе. В случай че не желае, просто приеми неговия избор. Ако пък е очарован от помощта, която му предлагаш, направи го, но без очаквания. Нека това бъде подарък за другия, но той сам да реши дали да го използва или не. Безполезно пилеене на енергия е да даваш непоискан съвет и при това с определени очаквания. Какво очакваш да получиш в замяна? При положение че другият човек не отговори на очакванията ти, ти ще изпиташ фрустрация, разочарование и гняв. Ако пък отговори, това само ще подхрани твоята горделивост, което също не е полезно за теб.

Ти също имаш нужда да получаваш съвети от околните и да чуваш мнението им, но трябва да можеш да го поискаш. Случва ли ти се да поискаш съвет? Помни, че имаш свободата да се вслушаш или не в този съвет. Ако се считаш длъжен да слушаш мнението на твоите близки от страх да не ги разочароваш, можеш да си помогнеш по следния начин: „Благодаря ти много за съветите. Ще си помисля и ако наистина имам нужда от тях, ще ги приложа.“

Незадоволяването на тази нужда неминуемо води до вредни последици. В емоционален план повлиява на чувството ни за принадлежност към семейството или някаква група. Във физически план води до проблеми в храносмилателната система и горната част на гърба.

Петата нужда е отпускането.

Какво означава да се отпуснеш? Повечето хора смятат, че това означава да проявиш слабост, да се подчиниш, да не предприемеш нищо. Напротив, необходима е голяма вътрешна сила, за да го направиш. Това е способността да Знаем какво искаме и да приемем факта, че не можем да управляваме всичко. Това е да се доверим на божественото, като си припомним, че нашият вътрешен БОГ познава много по-добре нуждите на нашата душа. Да се отпуснеш, означава да не те е грижа за резултата. Ти ще бъдеш щастлив въпреки възможното временно разочарование.

Някои хора не умеят да се отпускат, тъй като имат навика да контролират всичко. Сигурно често изпитваш фрустрация, разочарование, гняв, ако и ти си от тези хора.

Последиците в емоционален план са, че ти се ограничаваш. Няма да можеш да откриеш и да изразиш други желания, тъй като позволяваш егото ти да те контролира прекалено. Ще ти бъде трудно да приемаш нови идеи. Във физически план тази липса влияе на гърба и на отделителните органи - бъбреци, пикочен мехур, дебело черво, както и на половите органи.

Шестата нужда е сигурността.

Много хора разбират сигурността по следния начин: дебела банкова сметка, добре платена работа и социални придобивки, красив дом, куп материални блага и партньор в живота. Това не е нищо друго освен фалшива сигурност: да се чувстваш удобно в своята несигурност.

ИСТИНСКАТА СИГУРНОСТ е спокойното съзнание, произтичащо от мисълта и факта, че няма от какво да се страхуваш. Тя се състои в това да знаеш, че каквото и да се случи, ти разполагаш с онова, което ще ти помогне да материализираш всичко, което желаеш. Да се чувстваш сигурен, означава да знаеш, че за всяка ситуация има решение, тъй като в живота няма истински проблеми, а само преживявания. Знай, че можеш да преминеш през всяка ситуация, която възникне в живота ти. Ти разполагаш с всичко, което е необходимо. Разликата между теб и другите е в начина, по който го изразяваш.

В емоционален план липсата на сигурност води до липса на доверие в себе си и в другите. Това ти пречи да се разкриеш, както и да се довериш заради страха от мнението на околните. Във физически план може да се появят болки в долната част на гърба и корема, както и в ръцете и краката. С тази липса на сигурност са свързани и проблемите със седалищния нерв.

Седмата нужда е причината за живот.

С нетърпение ли ставаш сутрин, за да се заемеш с това, което ти предстои? Изпитваш ли гордост, когато разказваш какво работиш и какви са всекидневните ти Занимания? С ентусиазъм ли го правиш? Имаш ли някаква страст? Радваш ли се, че си жив тук, на тази Земя?

Причината за живот на всеки един от нас е да разберем, че сме на тази Земя, за да осъзнаем, че ние самите сме БОГ творец. За да успеем, е необходимо да се научим да се приемаме по всякакъв начин и да знаем, че няма грешки, а само преживявания, които да ни покажат светлината.

В емоционален план незадоволяването на тази нужда се изразява в липсата на краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели. Във физически план - до същите проблеми като липсата на сигурност.

Важно е също така да разберем, че незадоволяването на която и да е от седемте нужди води до блокиране на енергията и следователно до нейното намаляване.

Избрано от: „Слушай своето тяло - твоя най-голям приятел на земята”, Лиз Бурбо, превод Недка Капралова, изд. ЛИК
Снимка: listentoyourbody.de