Българинът разчита повече на чудеса, отколкото на себе си и на бога ~ Георги ДАНАИЛОВ

За чудесата на българщината 

Казано е, искай и ще ти се даде! И българинът от край време иска всякакви работи. Но господ си прави оглушки. Векове наред. И най-накрая проговаря:

- Не давам, защото ти не вярваш истински в мене.

- Добре бе, господи, ще повярвам истински, ама да не ме изпързаляш!

Истината е, че българинът разчита повече на чудеса, отколкото на себе си и на бога, вярваше че Христо Ботев бил жив на 110 години, че някъде в тайни пещери било скрито съкровището на цар Иван Шишман, което било толкова голямо, че щяло да ни направи най-богатата страна в света, вярваше, че водата може да се пали, и дори Българската национална телевизия показа това истинско чудо на чудесата, и аз, някогашният преподавател по химия, го гледах зяпнал. Шарлатанията бе очевидна, но хората най-лесно вярват на очевидните измами. И както е казал Фьодор Карамазов: Чудеса няма и не е имало, освен няколко в Африка!”

Недоверчивият българин, пестеливият българин, реалистът българин си даде на бърза ръка всички спестявания на разни мошеници, които му обещаваха чудото, че ще го направят за една  година двойно по-богат. Измамниците изчезнаха и настъпи плач и скърцане със зъби!

Българинът твърди, че не вярва в хороскопите, но ги чете и слуша по телевизионните канали. „Я да видим какво ще кажат за моята зодия, тия мошеници!” Астроложката дума: „Козирог. Днешният ден не е много благоприятен за подхващане на нови дейности. Бъдете внимателен при среща с непознати!” На друга програма, друга познавачка по звездите: „Козирог. Днешният ден ще бъде добър за деловата ви дейност. Сдържайте неврите си у дома и на работното си  място!” На трета програма…: „Козирог. В интимните ви отношения могат да настъпят изменения, ако ги предизвикате!”

Ами помните ли Кашпировски, не беше чак толкова отдавна? Човекът, който по телевизията излекува цяла България. Ами чудодейците, които събираха по стадиони хиляди нещастни, изкалечени хора. Всички тези прорицатели, екстрасенси, парапсихолози, щом имат свои телевизионни програми, гледат ги унесено и говорят с леко отвъдни гласове, бавно и уморено поради изразходване на лечебната им енергия… значи имат свои зрители, значи телевизиите имат сметка от тяхното появяване на екрана. Българският зрител се спира на предаването, гледа критично, насмешливо и си казва: 

- Я да видим този кретен какви глупости ще изтресе!

Но желанието да види кретена, е вече печалба на телевизията. 

Вероятно съществува едно общочовешко качество: хората обичат да ги лъжат, не да бъдат излъгани, а да усещаш лъжата и да се наслаждават на това. Талантливата лъжа вече наричаме изкуство. 

От: „Весела книга за българския народ”, Георги Данаилов, изд. Абагар
Снимка: БГНЕС

5151 Преглеждания