„Това, което предсказвам, колкото и лошо да е, не може да се промени. Животът на човека е строго определен и никой не може да го променя.”

(Ванга, портрет от Светлин Русев)

Пророчествата на Ванга 

~ Помирението ще ни спаси 

Не ден, не два, а вече 53 години душата ми няма покой. Но ще ви кажа – злото се побеждава само с добро. На благородството се въздава с благодат. Бъдете разумни и не вярвайте на безумните приказки! Така се ще спасите по-лесно.

Живеем в трудни времена. Разделят се братя и сестри. Да се обединим и за добро да се спасим. 

Политиката е уруспия – днеска е така утре е така… Жени в политиката да не се бъркат. 

~ Свободната воля

Бог е дал на човека е едно мощно оръжие – неговата воля, която никаква сила не е в състояние да сломи, така че човек сам да реши на кого да служи.

~ Към ближния

Трябва да бъдете добри, за да не страдате после. Човек е роден, за да върши дори дела; лошите деяния никога не остават ненаказани. Най-жестоките наказания поразяват не извършителя, а потомците му. Така боли много повече.

~ Парите

Бедността е цвете, на богатството не се радвайте. Бедността дава да се радваш на деца, приятели и роднини. А от богатството душата се разболява. 

Някой си мисли, че като има пари, може да си купи и любов, но това не става. Любов с пари не се купува. Или пък си мисли, че като стане богат, всичко ще му е наред, но и това не е вярно. 

Работи, работи човекът, трупа пари и вещи, а после вземе, че умре и остави всичко на друг. Който много събира, никога не го използва. Друг обира плодовете на труда му. Затова казвам: не трупайте пари, те се средство за живот, използвайте ги всеки ден!

Ще дойде ден, когато хората ще имат всичко, но няма да могат да си купят нищо от това, което има стойност и представлява неоценимо богатство – приятелството, любовта, съпричастието и милосърдието. 

~ Прошката

Хората страдат и много от човешките същества са нещастни, защото не са надарени с умението да забравят лошото и да прощават. 

~ Майчинството 

Когато раждате деца, трябва да знаете, че вие вече не принадлежите на себе си, а на тези деца. Дарявате живот, за който сте отговорни. Не забравяйте това!

Като не можеш да родиш свое, осинови си дете. Природата еднакво се отплаща и на тези, дето са родили, и на тези, дето са отгледали дете. Величието на майката, която е осиновила и отгледала дете, е не по-малко от величието на онази, която е родила. 

Ще дойдат времена, само момите ще раждат, жените – не. 

~ Съдбата 

Ако казвам на хората всичко, което виждам и зная, те на часа ще поискат да си отидат от този свят…

Всеки човек идва на тоя свят със съдбата си. На всеки по нещо му се пада – и от  хубавото, и от лошото.

От съдбата си никой не може да избяга!

Това, което предсказвам, колкото и лошо да е, не може да се промени. Животът на човека е строго определен и никой не може да го променя. 

От: „Пророчествата на  Ванга”, Жени Костадинова, Книгоиздателска къща ”Труд”, 1997
* Детайл от стенописа „България", дело на Светлин Русев, зала 6, НДК