Фрагменти от интервю, което учения Никола Тесла дава за списание „Безсмъртие“ в лабораторията си в Колорадо Спрингс, 1899 г. (част от  книгата „Никола Тесла. Автобиография” (Изд. „7 Лъча”)

За своите най-важни открития

… Аз съм победен човек. Аз не можах да постигна най-великото нещо, което бих могъл. Аз исках да осветя цялата Земя. Има достатъчно електричество, което да създаде второ Слънце. Светлината би се появила около Екватора, като пръстен около Сатурн. Човечеството не е готово за Великото и Полезното.

В Колорадо Спрингс аз напоих земята с електричество, ние можем да черпим от другите енергии, такива като позитивната умствена енергия. Те съществуват в музиката на Бах и Моцарт, и в стиховете на великите поети.

Във вътрешността на Земята има енергии на Радост, Покой и Любов. Техните Проявления са цветето, което расте от Земята, храната, която получаваме от нея. Отне ми години, да търся начини, как тази енергия може да влияе на хората, как да нахраним гладните на Земята.

Красотата и ароматът на розите могат да бъдат използвани като лекарство, а слънчевите лъчи като храна. Животът има безкрайно количество проявления и форми, и дългът на учените е да ги откриват във всяка форма и материя.

Три неща са изключително важни за мен. И всичко, което правя, е да ги търся. Знам, че няма да ги намеря, но няма да спра да ги търся. Едното е ,,храната“. С каква звездна или земна ,,храна“ да нахраним гладните на Земята? С какво ,,вино“ да задоволим жаждата им, за да се възрадват в сърцата си, и да разберат, че са Богове?

Другото е да унищожим силата на Злото и страданията, в които животът на хората протича. Те понякога се появяват като епидемия в дълбините на Пространството. През този век заразата се разпространи от Земята в Универсума.

Третото е, съществува ли изобилие от Светлина във Вселената? Аз открих звезда, която по всички астрономични и математически закони може да изчезне… Звездата е в тази Галактика. Светлината и е с такава плътност, че би могла да се помести в сфера, по-малка от ябълка, и същевременно по–тежка от нашата Слънчева система. 

Религиите и философиите учат, че Човек може да стане Христос, Буда или Заратустра. Това, което се опитвам да докажа, е по-странно, и почти недостижимо. И това е какво трябва да бъде направено във Вселената, така, че всяко същество да се ражда като Христос, Буда, или Заратустра.

За своята философия

Животът е ритъм, и трябва да бъде проумян. Чувствам ритъма, насочвам се към него и се потапям в него. Беше изпълнен с благодарност, и ми даде знанията, които имам. Всичко, което е живо, има дълбока и прекрасна връзка помежду си – човекът и звездите, амебите и Слънцето, сърцето и въртенето на неизброими светове. Тези връзки са неразрушими…. Знанието идва от космоса; и нашата визия е най-съвършената му проява. Ние имаме две очи – земно и духовно. Препоръчително е да се обединят, да станат едно.

Вселената е жива, във всички свои прояви, като мислещо животно. Камъкът е мислещо и чувстващо същество, също като растенията, животните или човека. Звезда, която блести, иска да бъде гледана, и ако ние не сме толкова самовглъбени, ще разберем нейния език и послание. Дишането, очите и ушите на човека трябва да се синхронизират с диханието, очите и ушите на Вселената.

От книгата: „Никола Тесла. Автобиография”, изд. „7 Лъча”
Снимка: (заглавна): news.nationalgeographic.com