Когато волята подчинява страстите ~ Никола ТЕСЛА

„Майка ми добре разбираше човешката природа и знаеше, че нечие спасение може да дойде единствено чрез личните усилия на човека.”

Самоконтролът на Тесла 

До осем годишна възраст бях слаб и нерешителен по характер. Нямах нито куража, нито силата да формирам твърди убеждения. Чувствата ми се надигаха на вълни, които бушуваха и се мятаха непрестанно от една крайност в друга. Желанията ми бяха всепоглъщащи и се множаха като глави на хидра. Измъчвах се от мисли за болката в живота и смъртта и от религиозен страх. Бях закърмен със суеверия и живеех под постоянната угроза от зли духове, призраци, чудовища и други нечисти сили на тъмнината. И тогава изведнъж настъпи пълна промяна, която промени коренно цялото ми съществуване. От всичко най-много обичах книгите. Баща ми имаше богата библиотека и винаги, когато имах възможност, се стремях да утоля жаждата си за четене. Той не ми разрешаваше и можеше да изпадне в ярост ако ме хване в действие. Изпокри всички свещи щом разбра, че чета нощем тайно. Не искаше да си развалям очите. Но аз се снабдявах с лой, правех си фитил и отливах пръчици в тенекиени формички, така че всяка нощ можех да надкрача пречки и забрани, често четейки до зори, докато всички останали спяха и майка ми не започнеше трудоемките си ежедневни занимания. Веднъж попаднах на новелата Абафи (Синът на Аба) - сръбски превод на добре познатия унгарски писател Джосика. Тази творба някак отключи спящите у мен волеви сили и започнах да се упражнявам в самоконтрол.

Първоначално решителността ми се изпаряваше като априлски сняг, но скоро преодолях слабостта си и познах удоволствие, каквото никога дотогава не бях изпитвал - това да съм в състояние да мисля и действам самостоятелно. С течение на времето това енергично ментално занимание стана Втора природа за мен. В самото начало желанията ми трябваше да бъдат смекчавани, но постепенно желание и воля започнаха да се сливат. След години на подобно самодисциплиниране овладях до такава степен себе си, че можех да си играя със страсти, които биха били разрушителни дори за много силни хора. В една определена възраст бях обхванат от страстта по хазарта, което силно разтревожи родителите ми. Да се потопя в игра на карти за мен бе квинтесенцията на насладата. Баща ми водеше живот за пример и не можеше да толерира безсмисленото пилеене на време и пари, на което се бях отдал. Имах твърди убеждения, но не виждах надалеч. Казвах му: „Мога да спра, когато си поискам, но струва ли си да се отказвам от онова, което ще ми донесат райските наслади?” Той често намираше повод да даде отдушник на гнева и презрението си, но майка ми реагираше различно. Тя добре разбираше човешката природа и знаеше, че нечие спасение може да дойде единствено чрез личните усилия на човека. Помня един следобед, когато бях проиграл всичко, което имах, и въпреки всичко отново ме теглеше към играта. Тя дойде при мен с пачка банкноти и ми каза: „Върви и се забавлявай. Колкото по-скоро проиграеш всичко, което имаме, толкова по-добре. Знам, че ще го преодолееш.” Беше права. Превъзмогнах тази си страст на мига и единственото, за което съжалявах, бе, че не е поне стотина пъти по-силна. Аз не само я покорих, а я изтръгнах от сърцето си, така че да не остане дори следа от желанието. От този момент насам съм толкова безразличен към всякакъв вид хазартни игри, колкото към колекционирането на зъби да речем.

През друг период започнах да пуша прекомерно, застрашавайки здравето си. Тогава вътрешната ми воля отново се прояви и не само спрях, но и всякаква склонност в тази насока бе напълно изкоренена. Преди доста време страдах от сърдечни проблеми, докато не открих, че причината се крие в невинната чаша кафе, която пиех всяка сутрин. Преустанових този навик от раз, въпреки че, да си призная, не ми бе никак лесно. По същия начин изследвах и обуздавах какви ли не свои навири и увлечения, като не само опазвах себе си, но и извличах огромно чувство на задоволство от нещата, които повечето хора биха определили като лишение и жертва.

От: „Никола Тесла. Автобиография” (My Inventions: The Autobiography of Nikola Tesla), Изд. Free Vision 
Снимки: Young Nikola Tesla, pinterest.se, news.nationalgeographic.com

10456 Преглеждания