Коронавирусът е прекрасен учител, защото не ни оставя друг изход, освен да се научим на гъвкавост. Не гъвкавост на тялото, а гъвкавост на живота, на практическа способност да не встъпваме в конфликт с непреодолимите обстоятелства, а да ги използваме в своя ползва в най-голямата възможна степен.“

Защо непреодолимите обстоятелства са изключителни житейски учители? Стегнато, реалистично и обосновано от руския журналист и основател на популярния сайт „Възрастта на щастието“ Владимир Яковлев. 

...

С коронавируса не можеш да спориш. Всъщност, в живота ние постоянно се сблъскваме с непреодолими обстоятелства. И от това как градим своите взаимоотношения с тях, в огромна степен зависи способността ни да се радваме на живота. 

Един от знаменитите йога учители на 20-тото столетие Айенгар пише, че негов основен учител е стената. Защото стената е твърда и непоколебима, и не оставя на тялото друг изход, освен да се научи да бъде по-гъвкаво. 

В този смисъл, непреодолимите обстоятелства, които коронавирусът внесе в живота ни могат да станат прекрасни учители – досущ като стената на Айенгар. Всичко, което може да направите, за да не се заразите и да не изложите и другите на опасност, е да намалите социалните си контакти. Останалото - дали ще се заразите или не, никак не зависи от вас. 

Затова пък тъкмо от вас зависи дали ще успеете да се възползвате от карантината като уникален тренинг в изкуството за работа с непреодолимите обстоятелства. 

Колко е голяма вашата гъвкавост? Какво конкретно ви позволява да направите „стената“ - коронавирус? 

Научете се да изпитвате удоволствие от общуването със самите себе си. В живота няма по-ценно качество, което да ни дава по-голяма свобода. 

Научете се да ограничавате своите желания – карантината ви дава уникална възможност да почувствате колко ненужни неща има в живота ви, и няма смисъл да губите време и сили за тях. 

Научете се да давате и да помагате – това изкуство е изключително ефективно не тогава, когато всичко е в излишък, а тогава, когато всичко е ограничено. 

Научете се да медитиратене сами в тиха стая, а в постоянен плътен контакт със своите близки. Повярвайте ми, по-добра школа за медитативно отношение към живота не съществува. 

Ако пък нямате желание да се учите, то винаги имате възможност да се отпуснете на дивана, с чаша вино и да гледате сериали. Защото друго подобно изключение като карантината в близкото обозримо бъдеще не се предвижда. 

Както стената на Айенгар, така и коронавирусът е прекрасен учител, защото не ни оставя друг изход, освен да се научим на гъвкавост. Не гъвкавост на тялото, а гъвкавост на живота, на практическа способност да не встъпваме в конфликт с непреодолимите обстоятелства, а да ги използваме в своя ползва в най-голямата възможна степен. 

Знаете ли, един мой познат обича да повтаря, че непреодолимите препятствия е най-добре да бъдат използвани в качеството си на пътни знаци. Ще има ли криза след вируса, колко ще продължи карантината, с какви трудности ще се сблъска всеки от нас, когато епидемия свърши? Всичко това ще разберем, когато му дойде времето – нито минута по-рано. 

Непреодолимите обстоятелства ни лишават от контрола над бъдещето. Затова пък ни учат да не губим контрол над настоящето. 

Бъдете здрави!

Източник: Возраст счастья
Снимка: Анна Артемьева / Новая газета