Той е един от най-знаменитите физици на 20 век, гений, чиито любовни похождения се превръщат в истинска легенда. И не е чудно, че извън сериозните си научни деятелности, Лев Ландау записва и достатъчно размишления по темата за жените, брака, семейството и любовта. 

Ландау е известен със своята квантово-механична теория за диамагнетизма, теорията на Гинзбург-Ландау за свръхпроводимостта, полюсите на Ландау в квантовата електродинамика и теорията за свръхфлуидността на течния хелий, за която през 1962 г. получава  Нобелова награда за физика. Неговите трудове по теоретична физика будели нескрито възхищение у колегите му, а способността му кратко и точно да обясни всеки сложен проблем, спечелели уважението на студентите му.

Роден през 1908 г., Ландау растял като скромно и срамежливо момче, но заедно със световната известност, дошло и неочакваното обожание от стотици поклоннички. Съвремениците на Ландау свидетелстват, че физикът назначил специален екип от привлекателни лаборантки, считайки, че красотата е най-важната им компетенция. А познанията на самия академик стигали за всичко.

Съпругата на физика, Кора, изживяла тежки моменти – налагало й се да се примирява с момичетата, които постоянно се появявали в живота на известния й съпруг. Ландау считал, че бракът е кооператив, който убива любовта и независимо от  любовта към жена си, отстоявал правото си на амурни забежки. Това било условието, при което той се съгласил да живее с Кора. 

Публикуваме някои от най-ярките цитати на Илич Давидович Ландау от книгата на Мая Бесараб „Страници от живота на Ландау”. 

(1908 ~ 1968)

Любовта е свято чувство, не бива да се страхуваме от него. Трябва да се страхуваме от отсъствието на любов и лошите стихове за любовта. 

Мисля си, че ако на мъжете им се налагаше да раждат, човечеството би измряло.

Отдавна подозирам, че красивите мъже са лоши любовници. Те разчитат на това, че жената ще бъде удовлетворена, съзерцавайки красотата им. 

Не принадлежа към мъжете, които поставят силния пол по-високо от слабия. Ако имах толкова задължения, колкото имат жените, никога не бих станал физик.

В болшинство от случаите, това, което наричаме сложност на човешките отношения, е измислица. Трябва да се научим да различаваме понятията „сложно” и „трудно”. Веднага ще ни стане по-леко, това вече е точно. 

Създал съм няколко нелоши физични теории, но колко жалко, че не мога да публикувам своята най-добра теория – как трябва да се живее.

Ние живеем само веднъж, и то толкова кратко - никакъв живот няма да има след това. Затова е нужно да улавяме всеки миг, всяка възможност да направим живота си по-ярък и интересен. Всеки ден с тъга мисля за това, колко възможности за ярък живот са били пропилени.

...

Единственото, което искам, е да бъдеш щастлива. Ти трябва да бъдеш щастлива на всяка цена, без значение искаш ли това, или не. А това, че ти всячески саботираш щастието, опитвайки се да бъдеш нещастна под всякакви измамни предлози, мен съвършено ме възмущава. 

Ландау в писмо до съпругата си Кора, 1939 г.

...

Ако няма любов, не бива да се насилвате да съжителствате с нелюбим човек. Не бива да забравяме словата на Христос: „Нека греховете й бъдат простени, защото тя много обичаше”. Любовта е по-силна от всичко. 

Странно, мъжете винаги се женят сполучливо, а виж, жените – много рядко се омъжват сполучливо. 

Бракът е кооператив, който убива любовта. А жената, която иска да се омъжи, се занимава с кооперативен шантаж. 

Източник: moscvichka.ru
Снимки: bg.wikipedia.org, commons.wikimedia.com