Политически неграмотният не чува, не говори, не участва в политическите събития ♥ Бертолт БРЕХТ

Той никога не става член на комунистическа партия, но до края на живота си остава марксист, вярвайки, че обществото превъзхожда индивида. Непримирим критик и противник на нацистите, през 1932 г. Брехт призовава за създаване на антифашистки фронт в Германия. Последната негова пиеса играна в родната му страна (същата година) е адаптация на романа „Майка” на Максим Горки. Брехт напуска Германия през 1933 г., след като Хитлер изгрява на власт. 

Споделяме следващите думи на великия немски творец, един от най-големите драматурзи и писатели на XX век, завещал на поколенията пиесите: „Опера за три гроша“, „Добрият човек от Сечуан“, „Света Жана от кланицата“, „Майка Кураж и нейните деца“, „Страх и мизерия в Третия райх“ и много други. 

(Bertolt Brecht pictured here with his son, Stefan. Germany, 1931)

Най-лошата неграмотност… 

„Най-лошата неграмотност е политическата неграмотност. Политически неграмотният не чува, не говори, не участва в политическите събития.

Той не знае, че цената на живота, цената на зърното, на рибата, на брашното, на наема, на обувките и на лекарствата зависят от политически решения.

Политически неграмотният е толкова глупав, че е способен да се пръсне от гордост заради факта, че мрази политиката.

Този глупак не осъзнава, че проституцията, изоставените деца, най-големите крадци, лошите политици и корумпираните лакеи на национални и мултинационални компании се раждат тъкмо поради неговото политическо невежество...“

Снимки: encyclopedia.ushmm.org; bg.wikipedia.org

8630 Преглеждания