Златистото е укрепващо и стимулиращо, сапфирът има успокояващ ефект върху носещия го, червеният корал е добър камък за човек, особено чувствителен към интуитивните сили и духовните внушения

(Edgar Cayce, 1910)

Така нареченият „подходящ камък“ за даден индивид е този, който има вибрационно съответствие или резонанс с неговите душевни преживявания. Тези вродени влияния, като събирателен кармичен модел, имат определено вибрационно качество, което намира съответствие в определени камъни. Така че, ако даден човек искрено иска да култивира своите дарби и силни страни по конструктивен начин, един подходящ за неговите вибрации камък може много да му помогне. Изборът на камък е строго индивидуален въпрос. Процесът изисква силна интуиция. Обаче цветът е основен фактор, водещ човека към определен камък, и трябва да бъде включен като критерий, особено ако цветовите предпочитания подхождат на неговата същност. Като имаме предвид това, нека да направим преглед на някои камъни с оглед на влиянието на техния цвят.

Червено

В аурата червеното показва сила, жизненост и енергия, въпреки че тъмните тонове предполагат вътрешно напрежение. Това е цветът, свързан със Сатурн, с неговото влияние към промяна и тенденция да се започват нови преживявания от типа „търкалящ се камък мъх не хваща", но това трябва да бъде укротено посредством усет за целесъобразност. Камъните, които се свързват с този цвят, са корал и рубин. Нито един от двата не е подходящ за неспокойни и склонни към избухвания хора. Но червеният корал е добър камък за човек, особено чувствителен към интуитивните сили и духовните внушения, рубинът също е подходящ. Друг камък с червено влияние е гранатът.

Оранжево

Топазът носи някои от влиянията на оранжевото. Имайте предвид, че този цвят се асоциира с Нептун и неговите импулси, изразени като интерес към необичайното и мистичното. Оранжево в аурата е знак за мислещ човек, който зачита другите. Жълтият нюанс на топаза (или сламено-жълтият) носи хармонични вибрации, особено за хора под влиянието на Меркурий, Венера и Марс (планетата се асоциира с жълто), въпреки че цветът на Нептун е оранжев. Кехлибарът също може да помогне със своите оранжеви излъчвания. 

Жълто

Тук в светлината влиза златистото, носещо сила и земни конструктивни енергии. Златисто-жьлтото в аурата е знак за здраве и благополучие. То е и доказателство за човек с щастлива нагласа и добър ум. Влиянията на Марс могат да се проявят у някои като импулс за чистота и подреденост - позитивни фактори, ако не се стига до крайности като суровост и избухливост. Чрез влиянията на Марс може да се прояви гневът, но не трябва да се допуска презрително отношение или чувство на превъзходство по отношение на другите. Златистото е укрепващо и стимулиращо. Поради своя цвят цитринът също е от полза.

Зелено

Този цвят предизвиква представата за смарагд, както и за малахит (лапис лигуриус). Зеленото е на Венера, с присъщата й склонност към красотата и музиката, любов към природата и способност за лесно сприятеляване. Човекът на Венера е открит, искрен и любещ, но ако са изразени негативно, тези вродени стремежи се превръщат в егоизъм и собственическо чувство. Смарагдовото зелено в аурата разкрива човек, който е отзивчив и приятелски настроен, и камъкът привлича подобни вибрации, докато вибрациите на малахита, които като цяло имат защитно влияние, действат по подобен начин. Други камъни в същия цвят са оливинът и тюркоазът. Хризолитът е оливин с качества на скъпоценен камък, за който се смята, че има лечебни вибрации.

Синьо

Лазуритът (лапис лазули) трябва да бъде считан като главен проводник на този цвят. Синьото в аурата, общо взето, е добър цвят, който пренася положителни и духовни внушения, ако не е твърде светло или тъмно. Уран е планетата, съответстваща на този цвят, с нейната тенденция към крайности, добавена към интереса към необичайното и мистичното. Има условия да се развият интуитивни влияния и психични качества, така че се изисква духовен баланс, постоянство и упоритост - сестрите на търпението. Лазуритът определено оздравява вибрациите на тялото, повишава жизнеността и прави човека по-чувствителен към духовните влияния. Сапфирът има успокояващ ефект върху носещия го.

Индиго

Меркурий изразява внушенията на индигото чрез своето влияние върху висшите умствени качества - способности, които могат да придвижат по-напред развитието на душата или да я отклонят към егоистични интереси. За човек под влиянието на Меркурий е лесно да разгадава характери, но тази способност трябва да почива върху достатъчна толерантност и добра доза снизходителност. Азуритът (лапис лингуис) осъществява влияние върху ума при развитието на психичните качества. Индигото и виолетовото в аурата са цветовете на търсещия, чиито цветове се връщат и установяват към синьо, след като той установи своята цел.

Виолетово

Виолетовото се появява в аурата на всички търсещи. Само след като човек разбере истинската посока в живота си, виолетовото става синьо, което е естественото излъчване на душата. Силата на Юпитер има благоприятно въздействие, води до универсално съзнание, искреност като вродено качество, включително и способност да се зачиташ другите, и широта на съзнанието - склонности, които не трябва да деградират до самодоволство и грандомания. Аметистът помага да се съхрани положителната страна на тези влияния и внася лечебни вибрации.

И така: направихме един пълен кръг, в смисъл че започнахме с цвета и проследихме танца на неговите вибрации към светлината. Надзърнахме в светлината, макар и да е само частично разбрана като сила на цялото сътворение, от върховната Светлина, източника на енергията, кондензираща се в кристалните форми на материята - подредени структури и форми, концентрирани в минерали, които са основата на материалното съществуване като първа връзка в хранителната верига. Изследвахме сенките на нашите сетива, като вероятно открихме повече смисъл и цел зад тях, отколкото изглежда на пръв поглед. Разбираме, че не сме сами в Космоса, не сме изолирани в някаква случайна галактика, нито на някаква забравена планета, движеща се спираловидно в хаоса, оставени на обстоятелства отвъд нашия контрол. Ние просто сме излезли от настройката с първоизточника си - извън ритъм сме с вибрациите, които наистна имат значение. Ние живеем в свят с божествен произход, защото той е роден от Светлината, а Земята, по която вървим, е свещена Земя, защото е родена от Любов. Като се събере цялото сътворение обратно към неговото начало, всичко, което остава, е Любов. Това е всичко, което ние трябва да знаем и правим. И тук, в сенките, това е истинската сила, стояща зад цветовете и камъните.

От: „Едгар Кейси. Силата на цветовете, камъните и кристалите“, Дан Кембъл, изд. Хермес
Снимки: en.wikipedia.org, dreamrecoverysystem.com