Ние сме най-доброто от себе си, когато служим на другите.

Преди години, известната културна антроположка Маргарет Мийд (1901-1978), била попитана от свой студент какво счита за първи признак на цивилизацията. Студентът очаквал проф. Мийд да заговори за риболовни куки, глинени гърнета или каменни съдове за мелене. 

Но се случило нещо крайно изненадващо. Маргарет Мийд споделила пред своята млада аудитория, че смята за първи признак на цивилизация в древната култура една човешка бедрена кост  счупена, а впоследствие  зараснала…

Антроположката обяснила, че в дивия свят, когато животно си счупи крака, най-вероятно е да умре. Със счупен крак то не може да избяга от опасностите, да стигне до реката, за да пие вода, да ловува, за да се нахрани. Така се превръща в плячка и храна за гладните зверове. Никое животно не би оцеляло със счупен крак достатъчно дълго, за да може костта да зарасне отново.

По откритата при разкопки човешка бедрена кост, имало съвсем ясни следи от счупване и последвало зарастване – доказателство, че някой е отделил време и грижи, да остане с онзи, който е пострадал. Някой, който е превързал раната му, осигурил му е подслон и защита от дивите хищници, и е бдял неотлъчно над него, докато оздравее напълно.

„Да помогнеш на някой друг да премине през трудностите – оттам започва цивилизацията, обобщила Маргарет Мийд пред своите студенти.

Ние сме най-доброто от себе си, когато служим на другите.

Източник: The Humanity Project
Снимкa: imdb.com