“Ако една жена не окаже съпротива спрямо желанията на мъжа към нея още в самото начало, интимната им връзка ще започне преди любовта да се е зародила и узряла.”

(Pablo Picasso, Man and woman in café, 1903)

Законите на романтиката и нужните предизвикателства в отношенията

Толерантното отношение и деликатен характер на жената са причината за две естествени мъжки реакции.

Първата е, че мъжът има нужда често и редовно партньорът да му казва къде греши, дори да си мисли, че винаги е прав. Без този принос към връзката, на мъжа ще липсва толкова потребните аспекти на сблъсъка и противопоставянето, които стимулират нуждата му от предизвикателство. (Истинското нещо, което стимулирало съпругът на Симон да пробужда романтично чувство и да предизвиква нежност, било на първо място “предизвикателството” да спечели нейната любов и одобрение. За да продължи любовта и романтичното чувство, трябва да продължи и предизвикателството).

Съществуват три аспекта на характера ни, които през детството се развиват чрез взаимоотношенията и реакциите в семейството, а в зрелите години трябва да бъдат стимулирани и развивани чрез взаимодействията и реакциите в интимните ни връзки. Тъй както жената има нужда мъжът й да бъде баща, брат или любовник в зависимост от различните обстоятелства в техния живот и връзка, така и мъжът се нуждае жената да бъде майка, сестра или любовница според разнообразните обстоятелства, възникващи в тяхната връзка и съвместен живот.

Истинският успех на една връзка зависи от нашата способност да знаем и усещаме кога и как най-добре да прилагаме всеки аспект от това заложено ни природно Триединство на нашия характер. (Структурата на това Триединство е подробно разгледана в първата ми книга “Истинското щастие зависи от Триединството вътре в нас” /“True Happiness Relies On The Trinity Within”/).

Втората естествена мъжка реакция е пораждането на романтичното чувство като пряко следствие от съпротивата, която жената оказва на мъжа, когато се запознават за първи път. Когато жената се откаже от съпротивата си, мъжът автоматично губи интерес от преследването, тъй като няма какво повече да преследва. Ако една жена не окаже съпротива спрямо желанията на мъжа към нея още в самото начало, интимната им връзка ще започне преди любовта да се е зародила и узряла, а отношенията им ще страдат от липса на силата, която е необходима, за да устои на трудностите в живота.

Законът на романтиката

За да обясня по-ясно и по-просто изкуството на любовта и романтиката на двойките, които консултирах, установих правило, което нарекох “Закон на Романтиката”. Той гласи следното: “Качеството на романтиката в една връзка е право пропорционално на качеството на съпротивата и предизвикателството на любовта”. Осъзнаването на тези естествени реакции на човешката природа може да ви спечели някои от най-прекрасните моменти на щастие, преживявани между мъж и жена.

От: Ноел БАТЪН, Прекрасен сън - изобилие от енергия”
Картина: Pablo Picasso - Man and woman in café, 1903