„Липсата на цели ни засяга в ментален план и ни пречи да имаме основание да бъдем, да се питаме какво правим на тази планета.“

Нуждите на емоционалното тяло

Също както при менталното тяло, ако не отговориш на нуждите на твоето емоционално тяло, това ще има отрицателно въздействие върху теб не само в емоционален, но и в ментален и физически план, тъй като трите тела са неделими. Всяко действие или промяна в някое от тези тела автоматично засяга другите две. Колкото повече захранваш емоционалното си тяло, толкова повече се стремиш към овладяване на емоциите, като развиваш способността си да чувстваш. Уви, има много хора, които избират да не разберат какво чувстват, не знаят какво се случва в тях от страх да не изпитат емоции. Тяхното емоционално тяло е блокирано. Нашето тяло е създадено, за да чувства, това вече е конкретна стъпка към подобряване на емоционалното ни състояние.

Първата нужда е креативността

Креативността е израз на твоята индивидуалност. Тя е нужда от първостепенна важност. Да не създаваш, означава да рушиш или да подражаваш на другите. Когато ти не развиваш креативността си, емоционалният ти живот страда много. Всеки човек на Земята може да създава, дори малките деца и инвалидите. Няма възраст за това, както и граница във времето. Способен си да създаваш през целия си живот. Тази възможност съществува при всички индивиди без изключение, било в личен или в професионален план. Ако смяташ, че работата ти е станала много монотонна и не ти предлага никаква възможност да твориш, задължително трябва да компенсираш това чрез друга дейност, някакво хоби например. Всички имаме различни таланти, които само чакат да бъдат открити. Да твориш, означава също да „твориш живота си“, да вземаш решения според нуждите си, а не да слушаш от какво имат нужда другите.

Последствията от неизползването на твоята креативност са трудност да изразиш индивидуалността си, да покажеш какъв си всъщност, което е от особена важност за менталното тяло. Физически се появяват проблеми, свързани с дишането, и алергии.

Втората нужда е красотата

Изненадващо, нали? Красотата е много по-важна, отколкото повечето хора си мислят. Всъщност те не осъзнават колко зареждаща е красотата и колко ни помага да се чувстваме добре. Задължително е да сме обградени от красота. Нещастните или страдащите от сериозни болести хора много по-трудно виждат красотата както около тях, така и вътре в тях. Твърде съсредоточени в това, което им се случва, те не умеят (или вече не могат) да видят хубавите неща. Човек, заобиколен от грозота или живеещ в дом от бетон, който няма досег с природата и не вижда нищо красиво, е склонен към депресия, която може да стигне дори до мисли за самоубийство. Впрочем, тези хора не са болни и не страдат от депресия поради факта, че не са заобиколени от красота. Те са болни, защото до голяма степен не отговарят на нуждата си от красота. Със своето поведение те се разграничават окончателно от тази основна нужда. Като човек, който затъмнява стаята си с плътни завеси, затваря всички врати на дома си и после се оплаква, че няма слънце. Всъщност слънцето си е там, но той не го пуска да влезе. Човешкото същество трябва да вижда красотата и с очите, и със сърцето си. По-трудно е обаче да различиш красотата отвътре, ако тя не е видима отвън. Когато се разхождаш сред природата, някои гледки ти харесват много и стигат право до сърцето ти. Може да е великолепието на някое дърво или залезът на слънцето. Как се чувстваш пред такава гледка? Усещаш ли благотворното й влияние? Твърде възможно е в такъв момент да изпиташ дълбоко щастие, което да зареди емоционалното ти тяло с жизнена енергия. Това е и силата на красотата, която си усетил. От теб зависи да живееш все повече в красота. Красотата не се свързва със скъпите неща. Има хора, които превръщат в същински произведения на изкуството всичко, до което се докоснат. На този, който не може да види красотата в живота си, в ментален план му е трудно да е истински със себе си и с другите. Във физически план той страда от проблеми с дишането и алергии като тези, на които им липсва креативност. Трябва да отбележим, че първите две нужди на емоционалното тяло са тясно свързани.

Третата нужда е обичта

Какво точно е обичта? Да чувстваш и да знаеш, че обичаш другите и че другите те обичат. Ето защо много хора правят какво ли не, за да привлекат вниманието на околните. Правят подаръци, куп неща, казват да, когато всъщност искат да кажат не, и всичко това в търсене на внимание. Човек има нужда да се чувства достатъчно важен, за да се откроява в живота на хората или близките си. Когато си убеден, че не вълнуваш никого, тъй като смяташ, че не си важен, ти започваш да се отдръпваш и се свиваш в своя ъгъл, възпираш поривите на обич и същото се случва и към теб. Когато липсата на обич стане твърде голяма, много възможно е да започнеш да търсиш вниманието на другите с всички средства. Важно е обаче да знаеш, че любовта трябва да се показва по естествен начин. Ако усещаш липса на обич, кой е забравил да я посее?

На Земята енергията е в основата на всичко. За да създадеш или да получиш нещо, ти трябва да вложиш енергия. Колкото повече енергия влагаш в обичта, толкова повече такава енергия ще получиш.

Липсата на любов се отразява в ментален план в липсата на уважение към себе си и към другите. Във физически план тази празнота се проявява с проблеми в областта на устата и врата.

Четвъртата нужда е принадлежността

Човекът като всички животни трябва да чувства принадлежност към семейството, групата или мястото, където се намира. Това много често се забелязва при детето. От ранна възраст то се опитва да се обгради с приятели. Изоставеното дете, което не усеща, че принадлежи на дадено място, е нещастно. Много възрастни страдат от самота поради тази липса на принадлежност. Това се забелязва и при юношите, които в даден момент от живота си се противопоставят на семейството си и не се чувстват вече част от него.

Да принадлежиш, не означава да искаш да си навсякъде, а където и да се намираш, обграден от приятели или непознати, от богатство или бедност, от хаос или спокойствие, да си кажеш, че имаш право да си на това място в този момент. Като възприемеш този принцип, ти ще победиш неразположението или странното усещане, което изпитваш, когато си на непознато място. Колкото повече усещаш чувство на принадлежност, толкова повече ще приемаш, че нищо не ти принадлежи наистина. Ще разбереш, че хората и нещата, които се появяват в живота ти, само минават през него, за да ти помогнат в твоето развитие, а не за да ги притежаваш. Изглежда парадоксално, но трябва да го преживееш, за да усетиш едновременно чувството за принадлежност и усещането, че не си привързан към хора, места и т.н. Накратко, колкото повече развиваш чувството си за принадлежност, толкова по-малко ще се опитваш да притежаваш другите.

Незадоволяването на нуждата от принадлежност води до вредни последици. В ментален план ще се измъчваш от очаквания към другите и те ще се отнасят към теб по същия начин. Ако чувстваш вътрешна празнота, може да се стремиш да компенсираш това с много храна, алкохол, дрога, тютюн или лекарства. Тази липса на принадлежност води до много проблеми в храносмилателната система и горната част на гърба.

Петата нужда е надеждата и желанието

Представи си, че си затворен в тунел под земята без изход и си убеден, че няма никаква надежда да излезеш от него... По-добре да умреш, нали? Но ако видиш, че в далечината блещука малка светлинка, това би променило всичко. Надеждата възражда. Тази малка точица светлина ти вдъхва живот и сила. Щом я има, времето, което ще е необходимо, за да стигнеш до нея, вече не представлява никаква пречка. Така е за всички нас. В живота дълбоко в себе си ти трябва да знаеш, че се движиш към светлина. Не може да се отрече, че в края на пътя, по който си решил да тръгнеш, те чака нещо фантастично. Ти трябва да имаш надежда, че всичко ще се оправи както във физически, така и в емоционален, и в ментален план. Това, което преживяваш в момента, те учи на нещо. Колкото повече неща научаваш, толкова повече светлина, яснота, топлина и любов ще има в теб. Тази надежда ти помага да затвърдиш желанието си, за да можеш след това да го изпълниш. Някои философи казват, че трябва да се откъснем от всяко желание. Aз смятам, че за да захранваме нашето емоционално тяло, ние имаме нужда от желания. Вярно е, че човек, който е постигнал перфектна хармония на трите си тела, няма нужда от желания. Когато почувства реална нужда, тя се задоволява. Но ние не сме достигнали още до този етап.

Каквото и да е желанието ти, спомни си, че то е само средство, за да бъдеш това, което искаш да бъдеш. Ако останеш привързан само към средството и твоето желание не се сбъдне, ти ще бъдеш разочарован. За да не се озовеш в това състояние, трябва да помниш, че можеш да намериш друго средство, друго желание, за да постигнеш нуждата си да бъдеш спокоен. Ако не удовлетвориш тази нужда в ментален план, това ще се прояви в трудността да се отпускаш, тоест да се чувстваш добре дори и когато не можеш да контролираш евентуалните резултати. Във физически план страдат средната част на гърба, отделителните и половите органи.

Шестата нужда: доверието

Какво означава да имаш доверие в себе си? Възможните отговори са много. Някои хора бъркат доверието с вяра, смелост, упорство и решителност. Доверието в себе си не е да се хвърлиш в нещо с главата надолу и да бориш страховете си: това е смелост. Да си имаш доверие, означава дотолкова да осъзнаваш стойността и способностите си, че да можеш лесно да се изразяваш, да се разкриваш пред другите, без да те е страх, че ще те съдят за нещо. Колкото повече се научаваш да се доверяваш, да се разкриваш пред другите, без да подбираш думите си и пред кого ги изричаш, толкова повече собственото ти доверие в теб самия нараства. По този начин привличаш към себе си и доверието на другите.

Доверието в себе си не е вродено или наследствено, а се придобива с времето. Ти решаваш да имаш доверие в себе си, в твоите способности и в твоята ценност. Липсата на доверие в себе си автоматично води до липса на доверие в другите и обратно.

В ментален план липсата на доверие в себе си предизвиква чувство на несигурност в живота. Във физически план може да причини болки в гърба и корема, както и в краката и ръцете. Проблемите със седалищния нерв са пряко свързани с липсата на сигурност.

Седмата нужда: да имаш цел

От първостепенно значение е да имаш няколко цели в живота.

Ако ти кажа: „Давам ти три минути, за да ми кажеш какви са твоите краткосрочни цели (3а следващите шест месеца), средносрочни (3а следващите пет години) и дългосрочни (над пет години)?“, ти какво ще ми отговориш? Ще успееш ли да ми посочиш целите си във всяка от трите категории? Ще бъде трудно, нали? Уви, много хора просто нямат цели!

Много е важно за всеки един от нас да има поне една ясна цел. Тогава желанието ти за живот се засилва. Ако обикновено не си поставяш цели, избери си лесни за постигане като начало. С времето ще се осмелиш да си поставяш и по-големи! Запомни, че най-голямото щастие да имаш цели е в пътя, който извървяваш, за да ги постигнеш. В тези моменти ти се чувстваш жив и изпълнен с енергия.

Стотици хора живеят сами. Те биха искали да срещнат някого, с когото да се чувстват добре, но не правят нищо за това, а си остават само с мечтата. Те се просват пред телевизора, след като се върнат от работа! Много е трудно да срещнеш някой така... Очевидно трябва конкретно действие, като например да поемеш инициативата да говориш с нов човек всеки ден...

Мечтата може да стане реалност, ако я превърнеш в цел. Ще установиш, че когато имаш цел, всекидневието ти става по-интересно и ти идва желание за живот. Така захранваш и емоционалното си тяло. Започваш деня си ентусиазирано, тъй като имаш цел. Не бъди твърде строг към себе си. Да си определиш цел, която да постигнеш за определено време, и да я споделиш с всички, е чудесна идея. Но да не я променяш, тоест да преследваш целта, въпреки че вече не те устройва, от страх какво ще кажат другите, не е добре за теб.

Липсата на цели ни засяга в ментален план и ни пречи да имаме основание да бъдем, да се питаме какво правим на тази планета. Във физически план тази липса отприщва същите симптоми като тези, предизвикани от шестата нужда, доверието: болки в долната част на гърба и корема, болки в ръцете и краката. Често се срещат и проблеми със седалищния нерв.

Напомням ти, че ако не задоволяваш която и да е от нуждите, това провокира блокиране на енергията и следователно - намаляването й.

Със съкращения от: „Слушай своето тяло. Твоя най-голям приятел на земята“,  Лиз Бурбо, изд. Ентусиаст
Снимка: listentoyourbody.de