Едуардо Галеано (1940 ~ 2015) e уругвайски писател и журналист, редактор на различни вестници и списания. След военния преврат през 1973 г. емигрира в Аржентина, а по-късно – в Испания. През 1984 г. се завръща в родината си. Автор е на над 40 книги и множество есета, превеждан на 25 езика. У нас е издадена „Футболът на слънце и на сянка”. Най-известен е с „Отворените вени на Латинска Америка“ (1971), превърнала се в класика за левицата и забранена от военните режими в региона. Книгата става бестселър в САЩ, след като през 2009 г. Уго Чавес подарява един екземпляр на Барак Обама. С подзаглавие „Пет века плячкосване на един континент“ книгата проследява обедняването на Латинска Америка в името на просперитета на Европа и САЩ. Галеано сам се определя като писател, който се рови в сметището на световната история. В „Огледала” (2008) авторът преразказва епизоди, потулени от официалната история.

  ♥ Историята е един странстващ парадокс

Всеки ден, докато чета вестници, присъствам на урок по история. Вестниците ме просвещават с казаното и с премълчаното. Историята е един странстващ парадокс. Противоречието движи краката й. Може би затова мълчанията й казват повече от думите й, а думите й често разкриват истината чрез лъжата. Ако противоречието е белият дроб на историята, то парадоксът, хрумва ми мисълта, ще да е огледалото, използвано от историята, за да ни заблуждава.

Поддадох се на изкушението да разкажа някои епизоди от човешката авантюра по света от гледната точка на онези, които не са излезли на снимката. С други думи, става въпрос за слабо известни факти. Ето накратко само някои от тях.

*

Трите нововъведения, създали почва за европейския Ренесанс – компасът, динамитът и печатната преса, са били изобретени от китайците, изобретили всъщност почти всичко, което Европа е преоткрила.

Джон Лок, философът на свободата, бил акционер в Кралската африканска компания, която търгувала с роби.

Имена на някои кораби, участвали в търговията с роби: Волтер, Русо, Исус, Надежда, Равенство, Приятелство.

Двама от бащите основатели на Съединените щати са потънали в мъглата на официалната история. Никой не помни Робърт Картър и Говърнър Морис. Забравата е покрила деянията им. Картър бил единственият поборник за независимост, освободил своите роби. Морис, съставител на Конституцията, се противопоставил на клаузата, според която един роб се равнявал на три пети човек.

„Раждането на една нация”, първата холивудска суперпродукция, била премиерно представена през 1915 г. в Белия дом. Президентът Удроу Уилсън я приветствал с ръкопляскане, станал на крака. Той бил автор на филмовия сценарий, расистки химн за възхвала на Ку Клукс Клан.

  ♥ Няколко дати:

От 1234 г. и през следващите седем века Католическата църква забранявала на жените да пеят в храмовете. Гласовете им били нечисти заради оная история с Ева и първородния грях.

През 1783 г. кралят на Испания постановил с указ, че ръчният труд не е позорен, имайки предвид така наречените „нисши занаяти”, които дотогава водели до загуба на благородническа титла.

В името на свободата, равенството и братството, Френската революция провъзгласява през 1793 г. Декларацията за правата на човека и гражданина. Тогава революционерката Олимпия дьо Гуж предложила Декларация за правата на жената и гражданката. Гилотината й отрязала главата.

В Съединените щати големите компании имат човешки права. През 1886 г. Върховният съд разпрострял човешките права върху частните корпорации, и досега е така.

Няколко години след това, защитавайки човешките права на своите компании, Съединените щати окупирали десет страни в различни световни морета. Тогава Марк Твен, ръководител на Антиимпериалистическата лига, предложил нов американски флаг с черепчета вместо звезди, а друг писател, Амброуз Биърс, заявил: „Войната е пътят, който Бог е избрал, за да ни преподава география”.

Концентрационните лагери са се родили в Африка. Англичаните започнали експеримента, а германците го доразвили. Херман Гьоринг приложил в Германия модела, изпробван от татко му през 1904 г. в Намибия. Учителите на Йозеф Менгеле изучавали в намибийския концентрационен лагер анатомията на нисшите раси. Опитните зайчета били все негри.

През 1964 г. Съединените щати нахлуха във Виетнам, защото Виетнам бил нападнал два кораба на Съединените щати в Тонкинския залив. Когато войната вече беше изкормила множество виетнамци, министърът на отбраната Робърт Макнамара призна, че нападение в Тонкинския залив не е имало. Четирийсет години по-късно историята се повтори в Ирак.

Според евангелията, Христос се родил при царуването на Ирод. Тъй като Ирод умрял четири години преди християнската ера, Христос се е родил поне четири години преди Христа.

Самият Син Божи не е избегнал парадокса. Избрал да се роди в една субтропична пустиня, където никога не е валял сняг, но снегът се е превърнал в универсален символ на Рождество, откак Европа е решила да европеизира Исус. За още по-голяма гавра, Рождество Христово понастоящем е най-печелившият бизнес за търговците, които Исус изгонил от храма.

В много страни Бъдни вечер се празнува с грохота на война. Нощ на мира, нощ на любовта: пукотевицата побърква псетата и оглушава добронамерените жени и мъже.

  ♥ Странстващи парадокси, стимулиращи парадокси:

Пътеписът на Марко Поло, приключение на свободния дух, бил написан в затвора в Генуа.

Дон Кихот де ла Манча, друго приключение на свободния дух, бил съчинен в затвора в Севиля.

Внуци на роби били негрите, създали джаза, най-свободния музикален жанр.

Безрък бил Гримо дьо ла Рейниер, великият майстор на френската кухня. С куки пишел, готвел и се хранел.

Карл Велики, създател на първата голяма библиотека в Европа, е бил неграмотен.

Джошуа Слокъм, първият самотен мореплавател, извършил околосветско пътешествие, не можел да плува.

Противно на разпространеното вярване, Али Баба не е бил главатарят на четирийсетте разбойници, а техен враг; и Франкенщайн не е бил чудовището, а неговият неволен създател.

Свастиката, отъждествена от нацистите с войната и смъртта, е била символ на живота в Месопотамия, Индия и Америка.

Наполеон Бонапарт, най-френският образ на французите, не бил французин. Не бил руснак Йосиф Сталин, най-руският образ на руснаците; а най-германският образ на германците, Адолф Хитлер, се е родил в Австрия. Маргерита Сарфати, любимата жена на антисемита Мусолини, била еврейка. Хосе Карлос Мариатеги, най-големият марксист сред латиноамериканските марксисти, страстно вярвал в Бог. Че Гевара бил обявен за напълно негоден за военна служба от аржентинската армия.

Изглеждаш ми нервна, казва истерикът. Мразя те, казва влюбената. Няма да има девалвация, казва министърът на икономиката в навечерието на девалвацията. Военните спазват Конституцията, заявява министърът на отбраната в навечерието на държавния преврат.

Световната банка възхвалява приватизацията на здравеопазването в Замбия: „Това е модел за Африка. В болниците вече няма опашки”. Вестник „The Zambian Post” доразвива мисълта: „В болниците вече няма опашки, защото хората си умират вкъщи”.

Преди четири години журналистът Ричард Суифт посетил насажденията в западна Гана, където се произвежда евтино какао за Швейцария. В раницата си журналистът носел няколко блокчета шоколад. Отглеждащите какао никога не били вкусвали шоколад. Останали очаровани.

В света има толкова гладуващи, колкото и дебели хора. Гладуващите ядат боклуци от сметищата; дебелите ядат боклуци в Мак Донълдс. Прогресът охранва. Раротонга е най-процъфтяващият от островите Кук в южния Пасифик със смайващи показатели на икономически растеж. Но още по-смайващо е нарастващото затлъстяване сред младите мъже. Преди четирийсет години дебели са били единайсет на сто. Сега всички са дебели.

На пръв поглед изглежда необяснимо, но и при повторен поглед – също: там, където прогресът най-силно напредва, хората работят най-дълго. Болестта от претоварване води до смърт. На японски се нарича кароши. Сега японците вкарват друга дума в речника на технологичната цивилизация: karojisatsu е наименованието на самоубийствата поради свръхнатоварване, все по-чести.

Технологията произвежда квадратни дини, пилета без пера и работна ръка без плът и кръв. В няколко болници в Съединените щати роботи изпълняват лечебни задачи. Според „The Washington Post”, роботите работят денонощно, но не могат да вземат решения, защото са лишени от здрав разум: неволен портрет на образцовия работник в задаващия се свят.

Когато Джордж Буш-младши предложи да се изсекат горите, за да се сложи край на горските пожари, остана неразбран. Президентът изглеждаше малко по-нелогичен от обикновено. Всъщност, беше идейно последователен. Такива са чудодейните му лекове: за да се премахне главоболието, трябва страдащият да се обезглави; за да спасим иракския народ, ще го бомбардираме, докато стане на пюре.

Светът е един голям парадокс, кръжащ във вселената. Както е тръгнало, скоро собствениците на планетата ще забранят глада и жаждата, за да премахнат недостига на хляб и вода.

* По материали на www.rebelion.org; www.sinpermiso.info, 2003 г., превод от испански Даринка Кирчева
Източник със съкращения: Вестник „К“, Фондация „Пространство Култура”, kweekly.bg
Снимка: en.wikipedia.org