Светът все повече бива проектиран така, че да ни депресира. Щастието не е добро за икономиката | Мат ХЕЙГ

„Животът са хората, които те обичат…”

Причините да останеш жив

Колко причини би намерил всеки отделен човек, за да остане жив? Много, достатъчно или никакви – зависи от толкова неща. От преживяванията, чувствителността, вярата, надеждата, амбицията, от ината ако щете. Британският автор Мат Хейг познава най-тъмната страна на депресията и отчаянието, които все по-често спохождат съвременните хора – без значение дали са бедни, богати, образовани или недотам. Как се преживява съкрушителна житейска криза и има ли светлина в края на тунела? В своята книга „Причините да останеш жив” (Изд. „Intense“), Хейг ни окуражава да празнуваме малките радости в живота и миговете на душевна хармония, напомня ни, че винаги има причини да останем живи. „Мисля, че книгите са способни да ни спасяват, и дори мисля, че донякъде те ме спасиха от депресията. Да проявяваш емпатия не е полезно само за този, с когото съпреживяваш болката. Полезно е и за теб самия, защото това е начин да погледнеш отстрани на собствения си живот. Ти не си единственият значим човек на света и книгите са прекрасен начин да свикнеш с тази мисъл.”, споделя 43-годишният писател.

Светът

Светът все повече и повече бива проектиран така, че да ни депресира. Щастието не е много добро за икономиката. Ако бяхме щастливи с това, което имахме, защо щяхме да се нуждаем от повече?

Как се продава овлажняващ крем против стареене? Като накараш някого да се тревожи за остаряването.

Как подтикват хората да гласуват за определена политическа партия? Карат ги да се тревожат за имиграцията.

Как ги подтикваш да плащат за застраховки? Като ги караш да се тревожат за всичко.

Как ги подтикваш да се подложат на пластична операция? Като подчертаеш физическите им недостатъци.

Как ги подтикваш да гледаш телевизионно предаване? Като ги караш да се тревожат, че ще изпуснат нещо, което другите ще гледат.

Как ги подтикваш да си купят нов смартфон? Като ги накараш да се почувстват така, все едно изостават от другите.

Това да си спокоен се превръща в нещо като революционна постъпка. Да си щастлив със собственото си ненадградено съществуване. Да се чувстваме удобно с разпиляната си човешка същност не би било хубаво за бизнеса.

Въпреки това нямаме друг свят, в който да живеем. И всъщност, когато наистина се вгледаме по-внимателно, ще видим, че светът на вещите и рекламата в действителност не е животът. Животът – това са другите неща. Животът е това, което остава щом махнеш настрана целия този боклук или поне за малко му обърнеш гръб.

Животът са хората, които те обичат. Никой никога няма да избере да остане жив заради един iPhone. Хората, които се свързваме чрез него – те са, които са от значение.

И веднъж щом започнем да се възстановяваме и да живеем наново, го правим с нов поглед. Нещата стават по-ясни и осъзнаваме неща, които по-рано не сме осъзнавали.

От: „Причините да останеш жив”, превод Антония Иванова изд. „Intense“
Снимка: matthaig.com

33371 Преглеждания