╫ Животът ни не трябва да се контролира от новините, а от вярата в Бога

„Почти сме се разболели от тревога. Недостатъчно осъзнаваме, че единственото нещо, което е важно в този процес, е духът и надеждата ни.“

(The Church at Auvers sur Oise, Vincent van Gogh)

Думи на отец Джеймс Георгиус

Преживяваме време на големи тревоги и безпокойство. Почти сме се разболели от тревога. Как се случи това? Дали е заради нахалния вирус, който обикаля наоколо? Да, отчасти. Но има и по-големи проблеми.

Не вярваме, че Бог бди над нас. Вярваме, че можем да контролираме обстоятелствата в живота си. Това, което е много по-лошо от болест или лоши новини, е, че сме си позволили да се съсредоточим върху тези неща. Ние вземаме съзнателно решение да се съсредоточим върху нещата, които ни причиняват тревожност и дори депресия, като гледаме и четем новините далеч по-често, отколкото е необходимо.

Колко пъти на ден трябва да гледаме и да четем новините? Дори в социалните мрежи забелязах, че половината от хората публикуват повече лоши новини.

Мислите ли, че можете да бъдете изложени на такава негативност и да не бъдете засегнати или заразени? Това е невъзможно. Някои от вас имат новинарски приложения, които сигнализират на телефона ви на няколко минути, с „важни новини“. Недостатъчно осъзнаваме, че единственото нещо, което е важно в този процес, е духът и надеждата ни.

Изкушаващо е да обсебваме физическото си здраве с новините. Докато се оглеждаме, се изкушаваме да мислим, че този разбит и паднал свят е всичко, което някога ще имаме. Че физическото ни здраве и дори животът ни е всичко, което някога ще имаме. Но всички тези мисли са големи лъжи. Като християни животът и светогледът ни не трябва да се диктуват и формират от новините около нас. Ако те са продиктувани и формирани от новината, тогава ние не принадлежим на Христос. Човекът не е просто тяло, като маймуна или горила. Нашето здраве трябва да е повече от физическо, то е и психическо и духовно здраве.

Братя и сестри, не позволявайте животът ви да се формира от негативност или от непрекъснат цикъл от новини. Нашият живот трябва да се формира от реалността на Евангелието на Иисус Христос.

Това е разликата между нас и света… нашето фокусиране. Централните точки на евангелията са следните: Бог съществува, Иисус Христос, Божият Син, възкръсна от мъртвите, за да покаже, че любовта му към нас е истинска и да сподели това обещание и надежда за възкресение с всеки от нас. Мои братя и сестри в Христос: Това не е нашият дом. Това е временно място за всеки от нас. Така или иначе всички трябва да напуснем това място и да бъдем възкресени, за да срещнем Господа лице в лице.

Трябва да приемем присърце тази вест. Нищо не може да ни отдели от любовта към Бога. Нито насилие, нито бунтове, нито безработица, нито болести, нито крах на икономиката, нито смърт. Той държи всеки от нас в ръцете си. Напоследък наистина сме прекалено заети с болестта, но тази прекалена загриженост е знак, че ни липсва вяра.

Да, болестта е истинска. Да, смъртта е истинска. Но болестта и смъртта не са краят на историята за нас. Те са нашият вход в новия живот в Христос.

Желаем да поемем само част от грижите и предпазливостта за душите и духовното си здраве, както сме взели във връзка с физическото си здраве. Христос е нашата защита. Христос е нашето изцеление. Христос е нашият живот.

Днес чуваме историята за чудото, когато нашият Господ Иисус Христос изцелил слугата на центуриона (стотник е войник от висок ранг в римската армия). Не беше нужно нашият Господ да го посещава. Не беше нужно да се докосва до него. Дори не му се е налагало да го вижда. Той просто каза думите и това стана реалност. „Иди си и, както си повярвал, нека ти бъде“. Това е невероятно чудо. Искам да ви напомня, че имаме съкровищница на невероятни чудеса от живота на нашата свята православна църква.

Потърсете ги, прочетете някои от тези истории и ги вземете присърце.

В разгара на всички тези приказки за болест искам да ви напомня, че Бог е по-голям и неговите дела са по-големи от всички лоши неща на този свят. Това е нашата реалност. Слава на Бога во веки. Амин. 

Автор: о. Джеймс Георгиус (Fr. James Guirguis), Материал на: orthochristian.com, Превод: Боряна Йочева
Източник: dobrotoliubie.com
Изображение: The Church at Auvers sur Oise, Vincent van Gogh, chinaoilpaintinggallery

1866 Преглеждания