„Да гледаш и да не умееш да прозреш истината е по-лошо от това да си сляп”. Това са думи на Хелън Адамс Келър първата в света сляпа и глуха жена, завършила висше образование. Родена съвършено здрава, на година и половина Хелън заболява тежко, а болестта я оставя глуха и сляпа. Само леля й Ан Съливан успява да прозре потенциала на малката си племенница, останал невидян дори от самите й родители.

Ан рисува по дланите на Хелън букви и съставя с тях думи, като така я учи на тактилната азбука. Момичето попива знанията, а на 18 години вече владее латински, гръцки, френски и немски.

На 24 години тя завършва с отличие едно от най-престижните учени заведения в САЩ – „Радклиф Колидж” и става първият сляпо-глух човек, получил висше образование. Хелън Келър е автор на 7 книги, активен политически деятел и лектор. Самият Марк Твен високо цени таланта й и искрено се възхищава на жизнелюбието на тази борбена жена. през 1964 г. Линдън Джонсън я удостоява с Президентския медал на Свободата.

(1880 ~ 1968)

Най-добрите и красиви неща на света не могат да бъдат видяни, нито докоснати - те се усещат в сърцето.

Безопасността е най-вече суеверие. Тя не съществува в природата. Животът е или дръзко приключение, или нищо.

Независимо колко глупав и посредствен, или колко мъдър е един човек, той чувства, че щастието е негово неоспоримо право.

Животът е последователност от уроци, които трябва да се изживеят, за да бъдат разбрани.

Когато една врата се затвори, се отваря нова, но ние често не я забелязваме, вперили поглед в затворената.

Много хора се заблуждават относно това, какво е всъщност истинското щастие. Щастието се постига не с удоволствия, а с вярност към достойните дела.

Никога песимист не е разкривал тайните на звездите, не е пътувал до неоткрити земи, нито е откривал ново пространство пред човешкия дух. 

Животът е вълнуващо приключение, а най-прекрасният живот е този, изживян за другите.

Безопасността в голяма степен е предразсъдък. В по-далечна перспектива, да избягваш опасностите не е по-безопасно от това, да ги посрещнеш очи в очи.

Макар светът да е изпълнен със страдания, той е пълен и с примери за преодоляването им.

За мен целият свят е моя родина, а всяка война ме ужасява така, сякаш се води кръвопролитие в моето семейство.

Разполагаме с толкова много мъжество, но с толкова малко честност и достойнство.

Най-висшият резултат от образованието е толерантността.

Снимка: School for thee blind