Пет цитата за старостта, изпълнени с мъдрост и оптимизъм

Старостта е есента на живота. Тя може да бъде мрачна, дъждовна и неуютна, но може да бъде и съвършено различна - слънчева и топла. Ние не можем да избираме времето навън, но да сътворим атмосферата вътре, е наше собствено дело.

(The Three Ages of Woman, 1905 by Gustav Klimt)

~§~

„Не бръчките правят човека стар, а отсъствието на мечти и надежди.“
~ Хорхе Анхел ЛИВРАГА (аржентински поет, писател, самоук философ и педагог)

Пенсионната възраст провокира доста печални асоциации у мнозина – самота, депресия, немощност… В крайна сметка, годините са просто цифра, която нищо не означава. Човек остарява, когато престане да вижда и да вярва в доброто. А ако в сърцето му продължава да кипи жаждата за живот, бръчките и среброто в косите нямат никакво значение.

~§~

„Не съжалявайте, че остарявате – на мнозина това е било отказано, защото животът се дава на всеки, а старостта – на избрани.“
~ Олга АРОСЕВА (руска театрална и филмова актриса)

Да, навярно ще въздишате по отминалата младост, но помислете за това – колко млади животи, по трагична случайност са били прекършени без време… Ценете всеки ден от своя живот, тук на Земята. Той никога повече няма да се повтори, а това, с което е изпълнен, зависи от самите вас.

~§~

„Да остаряваш е скучно, но това е единственият начин да живееш дълго.“
~ Бърнард ШОУ

Никой не иска да остарява. Погледнете го от тази страна - времето е безценен ресурс. Е, здравето и чертите на лицето ни със сигурност не са същите, каквито са били в младостта. Но най-важното е, че сме живи – можем да прегърнем своите близки, да посрещнем утрото, да се насладим на залеза, да вдишаме уханието на цветята… Щастието живее в малките неща.

~§~

„С годините някои хора изчерпват себе си, а други – намират себе си.“
~ Проф. Иля ШЕВЕЛЕВ (учен, офталмолог, доктор на медицинските науки, афорист)

Не всички могат да приемат адекватно своята възраст. Глупаво е да се състезаваме с младите – гримът няма да върне младостта, а някои дрехи може да ни направят да изглеждаме нелепо. Онези, които остаряват красиво, изящно и с вкус, будят уважение. И каквито и промени да са им отредили годините, те ги приемат с благодарност. 

~§~

„Ако старостта има някакво преимущество, то е следното – човек вече малко се вълнува от това, какво останалите мислят за него.“
~ Иън МАКЮЪН (британски писател, носител на награда „Букър“ за романа „Амстердам“)

Старостта е времето, когато наистина можем да се почувстваме свободни. Не е нужно да се стремим към кариерни достижения, децата са пораснали и не изискват внимание. Свободни сме от изтощителни задължения и отговорности. И имаме всяка възможност да направим тези години най-щастливите в живота ни.

По материал на: Яндекс.Дзен
Картина: The Three Ages of Woman, 1905 by Gustav Klimt, en.wikipedia.org