„Колкото по-дълго се намирате сред глупави, алчни и невежи хора, толкова по-бързо самите вие ще станете такъв.“

Да бъдете графит в чужди ръце или шлифован диамант, сътворен от собствените ви усилия – изборът е ваш, а насърчението е от доктора по психология и педагогика акад. Мирзакарим Норбеков.

Вие избирате дали да сте диамант или графит

Всеки от вас е държал обикновен молив. Едно такова цилиндрично парче дърво, в средата му има пръчка графит. Пръстен с брилянт също всеки е държал. Е, или поне е виждал. На снимка или на кино...

Знаете ли какво е общото между графита и брилянта? Те са близки роднини, направо родни братя. Брилянтът е обработен диамант. И графитът, и диамантът са от въглерод. Представяте ли си? Само че диамантът се получава от огромното налягане на земните дълбини в продължение на милиони години при температура над 1000 градуса по Целзий или 2000 градуса по Фаренхайт! И се образува... от графит!

Преди няколко години най-скъпият брилянт „Розова звезда“ беше продаден за 72 милиона долара. А колко би струвала също толкова голяма купчинка графит? Ако имате късмет, някой меценат може да ви пусне 72 цента. От милосърдие.

Всеки сам си решава дали да е графит в чужди ръце, които пишат съдбата му в собствен интерес, дали да бъде огризка от молив, изхвърлена на бунището на историята... Или да създаде от себе си диамант под натиска на обстоятелствата, от околната сива графитена маса и със собствените си усилия, като шлифова себе си до прекрасен рядко красив брилянт!

Страшно ли е? Да! Трудно ли е? Много!! Невъзможно? Възможно е!!!

Между другото, има и друга теория – че диамантите понякога се образуват при сблъсък на метеорити със Земята? При удара се създава огромно налягане и температура и ако на мястото има въглерод, понякога той става на диамант. Тоест диамант можеш да получиш и по-бързо, без да чакаш милион години, а да си намериш откачен метеорит. Само дето не е ясно къде да го търсиш, нали?

Да речем, диамантени мои, се сблъсквате с такъв метеорит, като Майкъл Роуч. Дано, скъпи, има достатъчно въглерод във вас! Въпреки че... Във всеки стокилограмов има 23 кила въглерод. Представяте ли си, скъпоценни мой читателю, колко диаманта може да се изпраскат от вас?!

Никой няма вместо вас да свърши вашата работа върху себе си, на аванта не става!

Но! Наставникът дава енергия и знания, с помощта на които от сивата графитна маса бързо можеш да се превърнеш в диамант. И да го шлифоваш, шлифоваш, шлифоваш до божествения блясък на многобройните му фасетки! Нали не сте забравили вече, внимателни мои, за какво си говорихме? Взимаме дистанционното, сменяме канала, връщаме се към нормалния човек. „Първо“ вече го писах, вървим нататък. Второ, да бъдеш нормален човек... Какво значи „нормален“? Това е човек, събрал всички недостатъци на околните. Защо? Много просто! Нали си спомняте въпроса ми за това, кое е по-лесно – да се катериш нагоре или да се търкаляш надолу? Нормалните хора се търкалят надолу – нали така е по-удобно. В тълпата е по-сигурно, нали? Стадото се мести от пасище на пасище... А кое е най-важното в стадото? Да не изпъкваш! Иначе твоите ще те изядат! „Хайде бе, ти ли ще ми се правиш на най-умен? На най-красив? На най-богат?“ Картинката ви е позната, нали? И какво излиза? Не трябва да си по-добре от съседа, а ако може – да си по-зле и да мрънкаш колко всичко ти е зле! Това е кумулативния ефект на стадото – недостатъкът на един се прехвърля върху всички. Мимикрията е залог за оцеляването в животинския свят. Такъв е психологическият ефект. 

А съществува и енергоинформационен. Слава Богу, учените вече се приближават до теорията на общото поле. Че всичко на този свят взаимодейства с всичко. С други думи, всички обекти си влияят един на друг. Наистина, отделни затворени групи са го знаели това преди много хиляди години, но не са споделяли кой знае колко знанията си – ще ги изядат! Или изгорят... А в някои племена отначало ще ги изгорят и поле изядат!

Искате ли един виц за науката? За един момент ще свърнем от нашия път на знанието в храстите, за да... За да ви разкажа виц, а не за онова, за което си помислихте! 

През различни епохи пациент отива на лекар и казва: „Боли ме главата!“

Лекарят:

Преди 2000 години: „На, изяж това коренче!“

Преди 1000 години: „Тези коренчета са вещерство! Прочети си молитвата!“

Преди 200 години: „Молитвите са глупаво суеверие! Пий този сироп!“

Преди 100 години: „Тези сиропи са си направо шарлатанство! По-добре взимай хапчета!“

Преди 50 години: „Хапчетата не вършат работа! Пий един нов антибиотик!“

В наши дни: „Всички антибиотици са изкуствено синтезирани! На, яж това коренче!“

Да излезем от храстите на нашия път. Колкото по-дълго вие, скъпи мой спътнико, се намирате сред глупави, алчни и невежи хора, толкова по-бързо самите вие ще станете такъв. Законите на енергообмяната!

Из: „Опитът на един глупак 5“, Мирзакарим Норбеков, ИК „Жануа ‘98“
Източник: Издателска Къща "Жануа'98"
Снимка: norbekov.bg