„Малък приятелю, знаеш ли какво значи думичката стимул*? Това е остенът (лат. „stimulus“), с който някога са подкарвали едрия домашен добитък в правилната посока.“

Дмитрий Биков е сред най-ярките и талантливи пера на съвременната руска литература. Писател, поет, журналист, литературен и кино критик, преподавател по литература, радио и телевизионен водещ, Биков е известен и като биограф на знаменитите Маяковски, Пастернак, Горки, Булат Окуджава. Извън литературната сцена, писателят е популярен като отявлен критик на управляващата политическа власт в Русия.

Думи за знанието, глупостта и избора да бъдеш човек в едно обезчовечено време.

Писмо до един ученик

Малък приятелю,

знаеш ли какво значи думичката стимул*? Това е остенът (от лат. „stimulus“), с който някога са подкарвали едрия домашен добитък в правилната посока. Виж сега, днес теб никой не те ръчка и подкарва с остен. Ако ти наистина искаш да учиш, това е резултат на твоя съвършено свободен личен избор! 1-ви септември е Световен ден на свободата! (първият учебен ден в Русия и много страни по света)

Нищо днес не те кара да бъдеш добър, защото от всички страни те учат на зло. Нищо не те заставя да бъдеш честен, защото честността на никого не носи успех.

Изобщо, всички наоколо те подтикват към разнообразни мерзости, затова да учиш днес е възможно единствено в знак на протест. И това е най-ефективният протест против днешната епоха, нейните методи и нрави.

Да учиш е страхотно! Това днес е по-опасно и от най-екстремния спорт, по-увлекателно от политика, по-сложно от всяка компютърна игра. Това е предизвикателство и подигравка, това е самотно противоборство със системата на обезчовечаване, това е истинско християнско занятие, защото истинският подвиг се върши не заради поощрение и не от страх. Просто ти самият си пожелал да бъдеш човек, макар от всички страни да те засипват заплахи и обещания, които искат да те върнат на предишен еволюционен етап.

Разбира се, ти може да останеш и заблуден, и нищо от казаното да не ти се случи – дори ще ти благодарят. Може да почерпиш минимални знания от Уикипедия, докато не са я закрили, за назубриш няколко кода за изпитите. Тогава ще се присъединиш към болшинството хора, макар да няма нищо по-скучно и унизително от това.

Но помни – глупостта няма да управлява винаги, а когато тя за пореден път ни вкара в катастрофа, умните ще бъдат оценени. Може да крещят колкото си искат, че те само вредят, но човечество е оцеляло изключително благодарение на умните. Всички останали са спирачка по пътя им.

Изборът е твой, малък приятелю! Стана ли ти интересно? Ако да, то на добър част в бъдещето! Ако ли не, have your time и не казвай, че не са те предупредили.

* Стимул - от латинското „stimulus“, което се превежда като „бода коза“. Става дума за обикновен остен или уред, с който древните са сръчквали едрите домашни животни, за да се движат в правилната посока.

Източник: Во вкусе не откажешь
Превод от руски: WebStage
Снимка: Дмитрий Биков на среща с читатели, 2017 г., ru.wikipedia.org