„Едва ли има народ с такава орис като нашата… Страданията са отвърнали погледа на народа от собствената му душа.“

Интересът към изтъкнатите представители на обществото никога не секва. Обикновено големите умове не морализаторстват, не хулят, не раздават щедро съвети и препоръки. Допирът с тяхното виждане за ценностните представи е благодатен извор за смислено общуване. Споделяме размишленията на писателя Емилиян Станев (1907-1979) от книгата на видния наш литературен критик и историк Стоян Каролев „Неутолимият“.

Емилиян Станев (1907 ~ 1979)

Размисли

Ако се опитате да видите света чрез онези понятия и представи, които науката ви дава днес, светът би изглеждал не само необозрим, но и безсмислен… Щастието се състои в това – да побеждаваш злото в себе си. Въпросът е само навреме да го сториш.

Не разбирам как другояче, освен чрез себе си, ще разбереш себеподобните си и как, без да се съдиш, ще съдиш другите.

Смятате ли, че литературата е помогнала с нещо светът да стане по-добър? – Не от желание да зачудвам, а защото все повече се убеждавам – изкуството не по-малко е развращавало човека, отколкото го е издигало.

Където и да отида, аз не проявявам толкова интерес към чуждото, колкото към българското. И отивайки в Англия или Франция, замислям се за нас, за нашия народ, за нашата страна.

Едва ли има народ с орис като нашата… Приличам на мономан, все същите горчиви мисли за българската съдба и все същите безплодни, а може би и погрешни разсъждения за българската душа не ми дават спокойствие.

Едва ли има народ с такава орис като нашата… Тъмното и безпросветно робство отвърна погледа ни от духовното. Страданията са отвърнали погледа на народа от собствената му душа.

Какво е историята, освен история на човешкото безумие и човешката тайна.

* Размисли от книгата „Неутолимият. Книга за Емилиян Станев”, Стоян Каролев, изд. „Български писател“, София, 1982 г.
Източник: cao.bg
Снимка: Емилиян Станев (1907-1979); commons.wikimedia.org