„Един от най-хубавите начини да го направите е да си дадете позволение да изразявате гнева си, за да не бъдете депресирани.“

За мъдростта на битието с простите житейски формули и утвърждения на духовната лечителка Луиз Хей.

Домът ми е чудесно място за живеене

Огледайте дома си. Наистина ли това е мястото, където искате да живеете? Удобен и радостен ли е, или е задръстен, мръсен и вечно разхвърлян? Ако не го харесвате, никога няма да му се насладите. Домът ви е ваше отражение. В какво състояние е? Почистете шкафовете и хладилника си. Извадете всички неща, които не сте носили от доста време, и ги продайте, подарете или изгорете. Отървете се от тях, за да направите място за новото. Докато се освобождавате от тях, кажете: Почиствам ума си. Направете същото с хладилника. Изхвърлете всички храни и остатъци, които стоят там от известно време.

Хората с много разхвърляни шкафове и хладилници имат разхвърляни умове. Превърнете дома си в прекрасно място за живеене.

***

Все по-лесно правя промени

Вие сте много повече от своя ум. Ако смятате, че умът ви командва парада, значи просто сте приучили ума си да мисли така. Но можете да го отучите и после да научите този свой инструмент на нещо ново.

Умът е инструмент, който можете да използвате по всеки желан от вас начин. Начинът, по който сега го използвате, е просто навик, а навиците, всички навици, могат да бъдат променени, ако го поискаме или дори ако просто знаем, че е възможно.

За момент накарайте глъчката в ума си да стихне и обмислете истински тази концепция: умът ви е инструмент, който можете да използвате по желания от вас начин.

Мислите, които избирате да мислите, създават преживяванията ви. Ако вярвате, че е трудно да промените даден навик или мисъл, то фактът, че сте избрали тази мисъл, ще я направи истина за вас. Но ако изберете да мислите: Все по-лесно правя промени, то избирането на тази мисъл ще превърне в истина нея.

Давам си позволение да изразя своя гняв

Депресията е гняв, насочен навътре. Тя е и гняв, който смятате, че нямате право да изпитвате. Например може да смятате за неуместно да се гневите на родителя, съпруга, шефа или на най-добрия си приятел. И все пак сте гневни. И се чувствате в капан. Този гняв се превръща в депресия. Днес твърде много хора страдат от депресия, понякога хронична. Но стигнем ли до подобна депресия, вече става много трудно да се измъкнем. Усещането за безнадеждност е толкова силно, че ни коства големи усилия да предприемем каквото и да било.

Не ме интересува колко сте духовни; пак трябва да миете чиниите от време на време. Може да оставяте мръсните съдове да се трупат в мивката и да си казвате: О, аз съм метафизичен. Същото е с чувствата; ако искате свободен ум, измийте мръсните съдове в ума си. Един от най-хубавите начини да го направите е да си дадете позволение да изразявате гнева си, за да не бъдете депресирани.

Виждам света, обгърнат от любов

Представете си, че стоите на безопасно място. Освободете се от товарите си, от болката и страха. Отърсете се от старите, негативни модели и зависимости. Вижте ги как падат от вас. После се вижте как стоите на безопасното си място с широко разтворени ръце и кажете: Аз съм отворен и възприемчив, готови да заявите какво искате, а не какво не желаете. Вижте се цялостни, здрави и спокойни. Вижте се изпълнени с любов.

И в това пространство почувствайте свързаността си с другите хора по света. Позволете на любовта си да тръгне от сърце на сърце. И когато любовта ви излиза, знайте, че ще се върне при вас умножена. Изпратете утеха на всички и знайте, че тя ще се върне при вас. На тази планета можем да живеем в кръга на омразата или в кръга на любовта и изцелението. Аз избирам кръга на любовта. Осъзнавам, че всички искаме едни и същи неща: да се радваме на сигурност и покой и да изразяваме творческия си импулс по удовлетворяващи начини.

Вижте как светът се превръща в невероятен кръг на любовта. Да бъде!

От: „Довери се на живота“, Луиз Хей, превод Станислава Миланова, изд. „Кибеа“, 2020 г. ,
Снимка: louisehay.com