"В религиите се казва, че бог е създал човека, а то е тъкмо обратното. Човекът е създал бога като упование и надежда."

"Който отмъщава и убива дори на законно основание, като мисли, че ще премахне едно зло, той причинява друго зло. Да убиеш убиеца на брат си, ще причиниш на близките му, които са невинни, същото зло, което е причинил на твоите близки. Вместо десет ще страдат двайсет души - злото е отмъстено, но не и премахнато."

"Инстинктът за живот е по-силен от неговия смисъл!"

"Този конфликт впрочем показа, че силната личност е великодушна, не злоупотребява с властта, която притежава, понася мнението, вкуса и мислите на другите, а слабата личност не е уверена в собствената си кауза и затова я брани и налага с подозрителност, дребнавост и жестокост."

"Знам, че животът прилича на циганче, очистиш му нослето, измиеш му личицето, облечеш му нови дрешки, а то, докато се обърне и брои до пет, отново се наплесква, та не можеш да го познаеш."

"Живях в слепота и все пак знаех или се досещах, че земното битие има "фабричен дефект". Знаех го от собствената си същност, от хората, с които общувах, от събитията, на които съм бил свидетел, от историята .Сега, след като духът ми преброди земята надлъж и шир и проникна дори там, където само въздухът прониква, узнах, че този свят не е просто "дефектен", а чудовищен .Навсякъде - и в обществения, и в личния живот - видях малко радост но много страдание .Над блестящите научни и технически постижения на човешкия разум властват тъмните човешки страсти пороци. Гладуващи милиарди хора, нечисти помисли, похот, насилие, убийства, войни, политически сплетни, егоизъм, разврат, завист, пошлост, ненавист с една дума -нравствен упадък. Дали няма да се окаже, че ако съм бил щастлив то е било само преди да се родя или след смъртта ми? "

"Чест е за нас като нация, че тя може да си позволи да създаде една книга като "Бай Ганьо", да се самоиронизира. Малко са нациите, които са могли да сътворят такова нещо. Да си правиш автокарикатура, да се иронизираш."

"Казват, че българинът е генетично увреден. Това са глупости. Как ще е генетично увреден! Няма генетично увредени. Има просто исторически условия. Като те потискат толкова години, какъв ще станеш! Аз не обичам тази дума "българинът". По-добре да кажем „ние, българите"."

Снимки: Антимовски хан, YouTube