Велик мистик, аскет и богослов от VII век, св. преп. Исаак Сирин, епископ Ниневийский е канонизиран както от Православната, така и от Дохалкидонските църкви. Плодовит писател, написал много съчинения на сирийски, той задълбочено разяснява Свещеното Писание, Божествените тайни, описва и анализира съзерцанието и молитвата, състоянието на праведност и греховност. Паметта му се чества на 28 януари (10 февруари стар стил) заедно с паметта на преп. Ефрем Сирин.

(Св. преп. Исаак Сирин, епископ Ниневийски)

╫ Наставленията на Свети Исаак Сирин

Пред Бога по-драгоценни от всяка молитва и жертва са скърбите, (претърпявани) заради Него и в Негово име.

Преди всички страсти е самолюбието, преди всички добродетели - пренебрегването на покоя.

Който обича всички еднакво от състрадание и без разлика, този е достигнал съвършенство.

Koлко е прекрасна и достойна за похвала любовта към ближния, стига грижата за нея да не ни отвлича от любовта към Бога!

Милостивият човек е лекар на своята душа.

По-добре да живееш със зверове, отколкото с хора с лошо поведение.

Омрачението на душата произлиза от безпорядъка в живота.

Без допускането на изкушенията не е възможно ние да познаем истината. Без влизане в изкушения никой не може да придобие духовна мъдрост.

Без надежда, придружавана от вяра, душата не може да се реши смело да пристъпи към изкушението. А без да е изпитало осезателно Божието покровителство, сърцето не е в състояние да се надява твърдо на Бога.

Дивната Божия любов към човека най-добре се осъзнава тогава, когато той се намира в обстоятелства, които рушат надеждата му. Тук Бог показва Своята сила в неговото спасяване. Защото човек никога не познава Божията сила, докато е в покой и слободия.

Не се удивлявай, че когато речеш да се потрудиш в някоя добродетел, отвсякъде нахлуват върху тебе жестоки и силни скърби. Слава на Бога, Който с горчиви лекарства ни довежда до състоянието да се наслаждаваме на здраве! Няма човек, който да не скърби по време на изпитанието. Няма човек, комуто да не се струва неприятно времето, когато той пие горчилката на изкушенията. Но без тях не може да се придобие здраве и сила.

Не вярвай на себе си, че си силен, докато не бъдеш изкушен и не се покажеш непроменен. Във всичко изпитвай себе си! Придобий права вяра, за да победиш враговете си! Нека умът ти не бъде високомерен и не се осланяй на силата си, за да не паднеш по Божие допущение в естествена немощ и тогава от собственото си падение ще узнаеш колко си слаб. Не се надявай на своето знание, за да не те улови врагът... в своята хитрост! Не се хвали никога в разговорите си със своите дела, за да не бъдеш посрамен! Във всичко, с което човек се хвали, Бог допуска той да се промени, за да бъде унизен и да се научи на смирение.

На този, който е познал себе си, се дава познание за всичко; защото да познаеш себе си е пълнота на познанието за всичко, и вследствие на подчинението на душата ти на Бога, на теб ще се подчини всичко. Когато смирението се възцари в твоя живот, тогава твоята душа ти се покорява, а заедно с нея ще ти се покори и всичко, защото в Твоето сърце се ражда Божият мир. Но докато ти си вън от него, не само страстите, но и различните обстоятелства непрестанно ще те преследват и притесняват...

По материали на: pravoslavieto.com и pravoslavenhram.com
*Св. преп. Исаак Сирин, епископ Ниневийский (St. Isaac the Syrian (Isaac of Nineveh, Sv. Isaak Sirin), orthochristian.com