„Ако знаете какво искате в живота, технологията може да ви помогне да го получите. Но ако не знаете, за технологията ще бъде съвсем лесно да определи целите ви вместо вас и да започне да контролира живота ви.”

За капанът на технологиите и опасността да следвате сърцето си  един урок към 15-годишните от известния израелски професор и автор на световните бестселъри „Sapiens. Кратка история на човечеството” и „21 урока за 21-ви век”, Ювал Ноа Харари.

21 урока за 21-ви век

…Най-добрият съвет, който мога да дам на някой петнайсетгодишен, забил се в някакво старомодно училище в Мексико, Индия и Алабама е: не разчитай на възрастните прекалено много. Повечето от тях ти мислят доброто, но те просто не разбират света. В миналото е било относително сигурно да се слушат възрастните, защото са познавали света доста добре и той се е променял бавно. Но XXI в. ще бъде различен. Поради нарастващия ритъм на промяната вие никога няма да бъ­дете сигурни дали това, което ви казват възрастните, е вечна мъдрост, или остарял предразсъдък.

Е, на какво друго можете да разчитате? Може би на технологията? Това е дори още по-рискован хазарт. Тя може да ви помогне много, но ако получи прекаде­на власт над живота ви, вие може да се превърнете в заложник на дневния ѝ ред. Преди хилядолетия човеците открили земеделието, но тази технология донесла богатства на един съвсем малък елит, поробвайки по-голямата част от човешкия род. Повечето хора трябвало да работят от изгрев до залез – да плевят, да носят кофи с вода и да събират царевицата под палещите лъчи на слънцето. Това би мог­ло да се случи и на вас. Технологията не е лоша. Ако знаете какво искате в живота, тя може да ви помогне да го получите. Но ако не знаете, за технологията ще бъде съвсем лесно да определи целите ви вместо вас и да започне да контролира живота ви. Особено когато започне да усъвършенства способността да разбира хората, може да си дадете сметка, че все повече ѝ служите, вместо тя да ви служи. Виждали ли сте онези зомбита, които скитат из улиците, залепили лица в смартфоните си? Мислите ли, че те контролират технологията, или технологията ги контролира?

Трябва ли тогава да разчитате на себе си? Това звучи страхотно в „Улица „Се­зам“ или в някой стар филм на „Дисни“, но в истинския живот не е така. Дори в „Дисни“ започват да го схващат. Точно като Райли Андерсън, повечето хора едва се познават и когато се опитват да „слушат себе си“, те стават лесна плячка на външ­ни манипулации. Гласът, който чуваме в главите си, не заслужава доверие, защото винаги отразява държавната пропаганда, идеологическото промиване на мозъци и рекламите.

С усъвършенстването на биотехнологиите и машинното обучение все по-лесно ще се въздейства върху най-съкровените емоции и желания на хората и все по-опасно ще бъде да следвате сърцето си. Когато „Кока-Кола“, „Амазон“, „Бейдоу“ или правителството знаят как да подръпнат конците на сърцето ви и да натиснат копчетата на мозъка ви, ще бъдете ли все още в състояние да прецените разликата между вас самия и техните експерти по маркетинг?

За да имате успех в такава трудна задача, ще трябва да положите големи усилия, за да опознаете по-добре оперативната си система – да разберете какво представ­лявате и какво искате от живота. Това, разбира се, е най-старият съвет в книгата: опознай себе си. Хиляди години философите и пророците са призовавали хора­та да опознаят себе си. Този съвет никога не е бил по-наложителен, отколкото в XXI в., защото, за разлика от времето на Лаодзъ и Сократ, сега имате сериозна конкуренция. „Кока-Кола“, „Амазон“ „Бейдоу“ и правителството – всички те се състезават да ви хакнат. Не смартфона ви, не компютъра ви и банковата ви сметка; те се конкурират да хакнат вас и вашата органична операционна система. Навярно сте чували, че живеем в ера на хакване на компютри, но това не е дори половината истина. Всъщност ние живеем в ера на хакване на хора.

Алгоритмите ви наблюдават точно в този момент. Те наблюдават кога излизате, какво купувате, с кого се виждате. Скоро ще следят всички ваши крачки, дишане­то ви, всички удари на сърцето ви. Те разчитат на големите данни и машинното обучение, за да ви опознават все по-добре и по-добре. И когато тези алгоритми ви опознаят по-добре, отколкото сами се познавате, те могат да ви контролират и манипулират и вие няма да можете да се противопоставите кой знае колко. Вие ще живеете в матрицата или в „Шоуто на Труман“. Накрая става дума просто за емпиричен въпрос: ако алгоритмите наистина разбират какво се случва вътре във вас по-добре от вас, властта ще премине в тях.

Разбира се, за вас може да е истинско щастие да прехвърлите цялата власт на алгоритмите и да им се доверите да вземат решения вместо вас и за останалата част от света. Ако е така, просто се настанете удобно и се наслаждавайте на пъ­туването. Няма нужда да правите нищо. Алгоритмите ще се погрижат за всичко. Ако обаче искате да запазите известен контрол върху личното си съществувание и бъдещето на живота, трябва да тичате по-бързо от алгоритмите, по-бързо от „Амазон“, по-бързо от правителството и да опознаете себе си по-добре, отколкото те ви познават. За да бягате бързо, не вземайте много багаж със себе си. Оставете илюзиите си. Те са много тежки.

От: „21 урока за 21-ви век”, Ювал Ноа Харари. ИК Изток-Запад
Снимка: wikimedia.org