На 1-ви март близо 300 свещенослужители на Руската православна църква излязоха с призив за примирие и прекратяване на войната.

(„The Prodigal Son“, Charalambos Epaminonda)

Ние, свещеници и дякони на Руската православна църква, всеки от свое име, се обръщаме към всички, от които зависи преустановяването на братоубийствената война в Украйна, с призив за примирие и незабавно прекратяване на огъня.

Изпращаме това обръщение след Неделя на Страшния съд и в навечерието на Неделя на прошката.

Страшният съд очаква всеки човек. Никоя земна власт, никакви лекари или охрана не могат да ни защитят от този съд. Бидейки загрижени за спасението на всеки човек, който счита себе си за дете на Руската православна църква, не бихме искали той да се яви на този съд, носейки върху си тежкото бреме на майчините проклятия. Припомняме, че Христовата Кръв, пролята от Спасителя за живота на света, ще бъде приета в тайнството Причастие от тези хора, които дават убийствени заповеди, не за живот, а за вечни мъки.

Скърбим заради изпитанието, на което бяха подложени незаслужено нашите братя и сестри в Украйна.

Припомняме, че животът на всеки човек е безценен и неповторим дар от Бога и затова желаем всички войници – и руски, и украински – да се завърнат в родните си домове и при семействата си цели и невредими.

Мислим с горчивина за пропастта, която ще трябва да преодоляват нашите деца и внуци в Русия и Украйна, за да започнат отново да се сприятеляват помежду си, да се уважават и обичат.

Уважаваме дадената от Бога свобода на човека и смятаме, че народът на Украйна трябва да направи своя избор сам, а не под прицела на автоматите, под натиска на Запада или на Изтока.

В очакване на Неделя на прошката ви припомняме, че портите на рая се отварят за всеки, дори за тежко съгрешилия човек, ако поиска прошка от онези, които е унизил, оскърбил, презрял, или от хората, които са били убити от ръцете му или по негова заповед. Няма друг път освен този на прошката и взаимното помирение.

„Гласът на братовата ти кръв вика от земята към Мене; и сега проклет да си от земята, която е отворила устата си да приеме братовата ти кръв от твоята ръка“, казва Бог на Каин, който завидя на по-малкия си брат. Горко на всеки човек, който осъзнае, че тия думи са отправени лично към него.

Нито един ненасилствен призив за мир и прекратяване на войната не бива да бъде насилствено прекъсван или да се разглежда като нарушение на закона, защото такава е божествената заповед: „Блажени миротворците“.

Призоваваме всички враждуващи страни към диалог, защото няма друга алтернатива на насилието. Само умението да чуеш другия може да даде надежда за изход от бездната, в която бяха хвърлени нашите страни само за няколко дни.

Позволете на себе си и на всички нас да влезем във Великия пост в дух на вяра, надежда и любов.

Спрете войната.
...
Игумен Арсений (Соколов), представител на Московския и на цяла Русия патриарх при Патриарха на Антиохия и целия Изток
Игумен Нектарий (Морозов)
Йерей Алексий Антоновский
Игумен Никодим (Балясников)
Йерей Хилдо Бос
Йерей Василий Буш
Протойерей Стефан Ванеян
Йеромонах Иаков (Воронцов)
Йерей Александър Востродимов
Свещеник Дионисий Габасов
Йерей Андрей Герман
Протойерей Евгений Горячов (ветеран от Афганистанската война)
Йеромонах Иоан (Гуайта)
Йерей Алексий Дикарев
Йерей Александър Занемонец
Протойерей Владимир Зелинский
Протойерей Пьотър Иванов
Протойрей Георгий Иофе
Дякон Илия Колин
Протойерей Андрей Кордочкин
Йерей Лазар Ленци
Протойерей Андрей Лоргус
Игумен Пьотър (Мещеринов) и още… 

Източник: kultura.bg
Картина: „The Prodigal Son“, Charalambos Epaminonda