„Братски е повелил Бог да живеем с хората и който с родния си брат не живее по братски, той не изпълнява Божия закон.“ ~ „Гръцкият учител Сократ“, Лев ТОЛСТОЙ

Alcibiades Being Taught by Socrates (1776) by François-André Vincent (Musée Fabre)

За братския живот

Научил веднъж Сократ, че един богат търговец се скарал със своя роден брат. Срещнал Сократ този търговец и започнал да му говори:

– Чудя ти се – казал той. – Ти си човек умен, стопанин, стараеш се да забогатееш, наемаш управители, търсиш съдружници, а си се скарал с брат си. Нима е лошо да живееш с брат си в съгласие?

– Да живееш с брат си е хубаво – отговорил търговецът – само че с какъв брат? Моят брат към другите е добър, а аз от него нищо хубаво не съм видял.

– Може би ти самият към него лошо се отнасяш? – попитал Сократ.

– Аз съм учтив с тези, които са учтиви към мен и правя добро на тези, които са добри към мен. А да съм добър към този, който с думи и дела се опитва да ми причини неприятности, аз не мога и не искам – огорчен отговорил търговецът.

– Кажи ми, – казал Сократ – как би постъпил ти, ако искаш с някого да се сприятелиш?

– Как бих постъпил ли? – казал търговецът. – Както всички постъпват. Бих му правил услуги, бих го канил у дома, бих го угощавал, бих му помагал във всяка работа, пари бих му давал, ако са му нужни.

– Ами прави това същото и за брат си и ще видиш, че той ще промени отношението си към теб.

– Аз пръв да му се поклоня, а той, знам ли, може и да ми се подиграе. Само пред хората да се срамя.

Да постъпваш добре никога не е срамно – казал Сократ – и добрите хора няма да ти се подиграват. А ако брат ти и тогава не поиска да живее с теб по братски, ти ще знаеш, че си направил всичко, което трябва, а за останалото брат ти ще си е виновен сам. Но няма да стане така – казал Сократ. – Ти само направи това, което ти казах. Аз знам как брат ти умее да живее дружно с хората. Ще започнете нов братски живот и ще бъдете щастливи, защото ще живеете както Бог повелява.

– Двама братя – казал Сократ – са все едно две очи, две ръце, два крака у човека. Ръцете са предназначени от Бога да си помагат една на друга, както брат на брата. Какво би станало, ако едната ръка започне да пречи на другата? Но ти знаеш, че ръцете не си пречат, а си помагат. Нали затова са ръце – да си помагат една на друга. А брат от брата си има още по-голяма полза, отколкото едната ръка от другата, едното око от другото, единия крак от другия. Ръцете и краката могат да си помагат едни на други само когато са близо, не повече от аршин, а братът помага на брат си, ако ще да са в двата края на света. Двете очи мога да гледат само в една посока, а братът е полезен на брат си там, където единият със собствените си очи не може да види. Братски е повелил Бог да живеем с хората и който с родния си брат не живее по братски, той не изпълнява Божия закон.

Из: „Гръцкият учител Сократ“, Лев Толстой, превод Ангел Йосифов Иванов, Изд. Gaiana book&art studio
Картина: Alcibiades Being Taught by Socrates (1776) by François-André Vincent (Musée Fabre), en.wikipedia.org