„Някой раздава старите си дрехи и мисли, че е направил добро. Той се е освободил от товара си, но го прехвърлил върху гърба на другиго. Значи, той е направил добро на себе си, а не на бедния.“

Облекло

Докато сте облечени със старите си дрехи, работите ви не могат да се нареждат добре. Какво ще ви даде една стара дреха, пълна с прах, пот и с нечистотии? Ако облечеш нова дреха, душата ти ще се зарадва и развесели.

Като знаете, че старите дрехи са напоени със заразителни микроби, с лоши мисли и чувства, с отрицателни състояния, хвърляйте ги или ги изгаряйте, но не ги давайте на бедни. Ако искате да дадете нещо на бедния, дайте му от новите си дрехи. Някой раздава старите си дрехи и мисли, че е направил добро. Той се е освободил от товара си, но го прехвърлил върху гърба на другиго. Значи, той е направил добро на себе си, а не на бедния. Ако искате да се освободите от старите си дрехи, питайте онзи, на когото ги давате, готов ли е да носи вашия товар. Ако доброволно поеме товара ви, благодарете му за доброто, което ви е направил.

Нито своите стари дрехи носете, нито чужди стари дрехи обличайте. Старите дрехи, както и дрехите на болни хора, слагайте в огъня.

Не купувайте стари дрехи, макар и евтино да ги продават. Купувайте нови дрехи, макар и скъпи.

Съблечете старите си дрехи, ушити по модата и облечете нови, бели, чисти дрехи. Белият цвят означава доброто. Стремете се към белия цвят, за да се свържите с доброто. Дето видите бял цвят - на цвете, на къща, измазана бяло - свързвайте го с доброто.

Черният цвят е хубав. Той психологически е хубав ето в какво отношение: Той е цвят, който събира повече енергия. Когато човек стане нервен, по-хубаво е да има черни дрехи да се облече, за да има повече енергия. Когато се усеща някой път праведен, да се облече в бяло.

За предпочитане е човек да ходи гол или със своите скъсани дрехи, отколкото да носи дрехи на мъртъвци. Каквито дрехи носи човек, с такива влияния се огражда. Съвременните хора носят вълнени дрехи, от вълната на овцете и неизбежно се подават на техните влияния. Дамите, особено, носят носят кожи от лисици, от котки, от зайци по вратовете си, вследствие на което се поддават на техните влияния. Най-добрите дрехи, които човек трябва да носи, това са ленените и памучните.

Всяко животно има свои специфични качества, които се предават на хората. Мислите ли, че е щастлив този, който носи кожено палто и кожени обуща? Не носете дрехи от одрани животни.

Ще се обличате скромно и чисто, без излишъци. Носете едноцветни, светли дрехи, не шарени, най-много може на райета или точки, носете се хубаво, скромно.

Дрехите и обувките не трябва да стягат, да притискат тялото и да го ограничават. Не се водете по модата, носете по-свободни обувки и дрехи.

Дрехата трябва да бъде ушита широка, от естествен материал, да не притиска никъде, за да циркулира кръвта правилно. Поне с 2-3 см да са по-широки и свободни (дрехите), нищо да не ви дразни.

Не се обличайте с изкуствени материи. Дрехите да са направени от лен, памук, вълна и коприна, но естествени.

Не носете скъсани дрехи и съдрани обуща. Не допускайте петна по дрехите - има ли петна отвън, има и петна и отвътре. Видите ли петно по себе си, веднага го почистете. С хума може да се чистят мазни петна.

Обличайте се добре и с вкус. Винаги да сте спретнати и чисти. Ангелите и светиите са красиво и чисто облечени. Светията не може да бъде лошо облечен, нечист, скъсан. Не вярвайте на светия, на когото дрехата е скъсана и мръсна, на когото ръцете, краката и тялото са нечисти, на когото ноктите и косите са мръсни.

Има едно изкуствено възпитание. Някой е разпасан, не е спретнат. Човек трябва да бъде спретнат, докаран. И като изляза вън, Господ ще ме види, ангелите ще ме видят. Изчиствам си обущата, но не за пред хората. Пред хората ще се явя най-после. Пред Бога ще се явя най-първо, след това пред ангелите и най-после пред хората. А пък вие, като отивате при хората, се докарвате, а пък като отидете при Господа, не сте така внимателни.

Искам да се облечете хубаво. Никакви скъсани обуща, никакви паднали чорапи. Обущата ви да са изчистени хубаво. Аз всинца ви наблюдавам, не ми харесвате. Ти ако не можеш да очистиш обущата си, не можеш да очистиш и себе си. Идеално чисти трябва да бъдат обувките. Чисти винаги и добре облечени винаги.

Из: „Петър Дънов: Учителят, лечителят, пророкът“ - Том 1, изд. „Литера Принт“ - Стара Загора, 2018 г.
Снимка: petardanov.com