Каква е тайната на необикновеното дълголетие на японците от Окинава и по-специално на жителите от селцето Охими? Разположено в северната част на острова, то наброява близо 3000 души и е наричано Селото на столетниците. Двама испански автори – Ектор Гарсия и Франсеск Миралес, се заемат да проучат на място как възрастните хора успяват да бъдат активни и щастливи до края на дните си, и стигат до японската философия икигай – да правиш онова, което обичаш, да бъдеш изпълнен с удовлетворение и радост, да бъдеш благодарен.

(The japanese bridge the water lily pond, between 1897 and 1899, by Claude Monet)

10 закона, извлечени от мъдростта на възрастните хора в Охими:

1. Остани винаги активен, никога не се пенсионирай. Ако човек изостави онова, което обича и може да прави, той губи смисъла на живота си. Ето защо, дори след като „официално“ приключиш професионалния си път, е важно да продължиш да правиш смислени неща, да се развиваш, да създаваш красота или полза за останалите, помагайки и придавайки облик на своя малък свят.

2. Приемай нещата спокойно. Бързането е обратнопропорционално на качеството на живот. Както казва една стара поговорка: „Ако вървиш бавно, ще стигнеш далеч.“ Когато престанеш да препускаш, времето и животът придобиват нов смисъл.

3. Не яж до насита. По отношение на храненето и дълголетието важи фразата „по-малкото е повече“. Според закона на 80-те процента трябва да се храниш малко по-малко, отколкото ти се иска, за да запазиш здравето си непокътнато за дълго време.

4. Обкръжи се е добри приятели. Те са най-добрият еликсир за разсейване от тревогите – с приятен разговор, с разказване или слушане на анекдоти, със съвет, със съвместно забавление, споделяне, мечти… Всичко това прави съществуването по-леко и забавно. Или с други думи: живот заедно.

5. Бъди във форма за следващия си рожден ден. Както водата е бистра и чиста, когато се движи, така и тялото, което те носи през живота, се нуждае от ежедневна поддръжка и движение, за да ти служи дълги години. Освен това, физическите упражнения водят до отделяне на хормони на щастието.

6. Усмихвай се. Приветливото и ведро излъчване привлича другите и релаксира самия човек. Добре е да си даваш сметка за нещата, които не вървят, но не бива да забравяш привилегията да си тук и сега – в този свят, пълен с възможности.

7. Обнови връзката си с природата. Въпреки че повечето хора живеят в градовете, всички ние сме създадени като част от природата. Имаме нужда често да се връщаме към нея, за да зареждаме батериите си.

8. Бъди благодарен - на своите предци, на природата, която те дарява с въздух и храна, на своите спътници в живота, на всичко, което изпълва със светлина деня ти и те кара да се чувстваш щастлив, че си жив. Посвети определен момент от деня си на благодарността – така ще увеличиш потока на щастието си.

9. Живей за момента. Престани да съжаляваш за миналото и да се тревожиш за бъдещето. Всичко, което имаш, е днешният ден. Използвай го по най-добрия начин, така че да заслужава да бъде запомнен.

10. Следвай своя икигай. Някъде вътре в теб се крие една страст – уникален талант, който изпълва със смисъл дните ти и те подтиква да даваш най-доброто от себе си до последно. И както казва Виктор Франкъл – ако все още не си го намерил, следващата ти задача е да го откриеш.

Избрано от: „Икигай - Тайните на Япония за дълъг и щастлив живот”, Ектор Гарсия, Франсеск Миралес, изд. Гнездото
Картина: The japanese bridge the water lily pond, between 1897 and 1899, by Claude Monet; chinaoilpaintinggallery