„Лъжите, в които вярваме, имат не само физически последици. Често те водят до емоционална болка и нестабилност.“

(„What is truth?)

Истината има значение 

„Вълнувайте се повече от характера си, отколкото от репутацията си. Характерът ви представлява вашата същност, докато репутацията е само това, което другите смятат, че сте.~ Джон УУДЪН, легенда в американския баскетбол 

Истината се определя като съответствие с неизопачените факти или действителността. Истината е точно отражение на това, което е, което е било или ще бъде. Не е просто мнение, тя е правилно мнение. Характеризира се с непроменимост и точност. И има значение.

Противоположното на истината не е просто лъжа. То е лъжа, в която вярваме; заблуда. Заблудата обикновено е смесена с малко истина, за да й вярваме по-лесно. Затова тя често се нарича „изкривяване на истината“. Ако поправянето на когнитивните изкривявания е голяма част от когнитивно-поведенческата терапия (КИТ), именно истината може да ни осигури оптимално функциониране на ума.

Изкривяванията на истината всъщност причиняват много болка и страдание в света, умствено и физически. Тъй като извършвам много стомашно-чревни ендоскопски процедури, често се сблъсквам с широко разпространен медицински мит. Много хора вярват, че хората със заболяване на червата, наречено дивертикулоза (джобчета в дебелото черво, възникнали поради липса на фибри в диетата), трябва да избягват семена, пуканки, ядки, домати и царевица. Този мит е увековечен от един хирург, който преди много години оперирал пациент с разкъсана дивертикулоза (сега наричана диветикулит) и открил едно семе, хванато в дивертикула (джобчето). Той стигнал до заключението, че тези храни представляват опасност за пациента, обаче медицинската наука категорично доказва, че тези храни всъщност предотвратяват дивертикулита. Храните с високо съдържание на фибри, включително семената и ядките, всъщност понижават вътрешното налягане в дебелото черво и по този начин предотвратяват образуването на дивертикул или ако вече се е образувал, предотвратяват спукването му. Последицата от този мит е, че много повече хора са преживели значителна болка и страдание от дивертикулит, защото са били на диета, която изключва именно храните, които биха облекчили тяхното заболяване.

В бъдеще имам желание да напиша книга за митовете в медицината и здравната наука, които са се оказали лъжа, обаче все още мнозинството от хората и лекарите вярват в тях. Горепосоченият пример е само един от над сто мита, за които бих могъл да пиша и които причиняват излишна болка на хората. Тези митове за здравето илюстрират идеята, че лъжите, в които вярвате, могат да навредят значително на вас и на другите.

Лъжите, в които вярваме, имат не само физически последици. Често те водят до емоционална болка и нестабилност. Точно както медицинските митове могат да костват здравето ни или дори живота ни, други неистини могат да повлияят неблагоприятно върху нашите емоции, взаимоотношения и значително да засегнат успеха ни в бъдеще. Отрицателните мисли, които причиняват емоционален смут, почти винаги съдържат изкривявания. На пръв поглед те изглеждат основателни, но когато ги преценим по-критично, се оказват ирационални и погрешни. Такива изкривени мисли са една от основните причини за страдания.

Друг ключ за постигане на максимално умствено или физическо функциониране е да признаете, че има много истини, които все още не знаете. Наскоро говорих на една церемония по дипломиране на медицински фелдшери. Говорих им за два принципа, за които си струва да правим големи жертви, единият от които беше истината. Напомних им, че макар да са научили достатъчно, за да завършат, истините, които не знаят, далеч надвишават истините, които знаят. Всъщност дори най-големият експерт в дадена област все още не е запознат с безброй многото истини за конкретната си област на познание. Признаването на този факт поражда смирение, което е ключът към това да бъдем възприемчиви ученици, за да можем да научаваме още истини.

Истината е тясно свързана с когнитивно-поведенческата терапия. Тя е силен мотиватор на положителни промени в начина на живот. Всъщност хората се променят към по-добро единствено когато попаднат на факт, за който са убедени, че е истина. Изграждането на емоционална интелигентност също се основава на истината, тъй като неизкривените мисли са белег за високо ниво на емоционална интелигентност.

Казва се, че знанието е сила. В дългосрочен план точното знание, или истината, е по-силно от най-силната армия. Както казва Ейбрахам Линкълн: „Войската е всепобеждаваща, но нейните победи са кратковременни“. За разлика от това победите на истината продължават до вечността. По думите на Джордж Вашингтон: „Истината накрая ще победи там, където се полагат всички усилия да излезе наяве“. Както е казал един много мъдър човек, „Бъдете готови да платите всяка цена за истината и никога не я продавайте“.

И така, как можем да разберем дали мислите ни са истинни, или неистинни? Първо, трябва да се вслушваме в мислите си, да си ги изясним и да ги анализираме за изкривявания, като използваме силата на разума. Трябва също да поставим древния въпрос, поставен от Понтий Пилат на съдебния процес на Исус: „Какво е истина?“ но за разлика от него трябва да спрем, да помислим и търпеливо да чакаме отговора.

Някои хора търсят мнението на другите, за да си изяснят изкривяванията. Такива съвети невинаги са надежден водач, тъй като другите, и дори мнозинството, може да грешат. Много специалисти по когнитивно-поведенческа терапия нямат отговор на въпроса „Какво е истина?“ Извън логиката те не могат да ви кажат как да я намерите. Макар че в литературата може да открием истина, искам да ви предложа единствения надежден източник на истина в този свят - и следователно най-доброто средство за изясняване на неистините в нашето мислене - това е Библията. Именно затова тази книга съдържа примери и принципи, разкрити в Библията.

Епоха на морална относителност 

Живеем в епоха на морална относителност, където истината често изглежда съвсем неуловима. В миналото етичните кризи, които са възниквали, често са засягали нарушаването на определени морални принципи. Самите принципи (като честност, справедливост и вярност в брака) не са били подлагани на съмнение. По-скоро скандалите са възниквали, защото са били нарушени принципите на истината.

Днес обаче много хора не се вълнуват толкова от нарушаването на принципите на истината, колкото от спорове по това дали въобще съществуват абсолютни морални принципи. Самата идея, че има морално добро и зло или група от морални абсолюти, е подложена на атака. Това е същността на моралната относителност и трамплинът на ситуационната етика. Тези широко разпространени идеи се основават на представата, че самото определение за правилно и погрешно, ако въобще има такова, е относително.

Възможно е всички тези затруднения в съвремието по откриване на „истината“ да се улесняват от факта, че съвременният живот е изпълнен с илюзии. Благодарение на чудесата на съвременните технологии можем да се потопим във „виртуални реалности“ които невероятно много наподобяват истинските. Въпреки че тези технологични чудеса стимулират нашите сетива и се опитват да ни подмамят да повярваме на измислицата, преживяванията не са ни най-малко „действителни“. С помощта на „Photoshop“ можем с голяма технологична лекота да поставяме и махаме хора от снимките и дори от видео файлове. Именно оптичните илюзии стоят в основата на рекламите за „Superbowl“, а телевизията с висока разделителна способност (HDTV) прави образите още по-завладяващи.

Чудно ли е тогава, че истината придобива неясни очертания, когато животът ни е така изпълнен с въображаеми забавления? Когато се опитваме да открием когнитивните си изкривявания и да разберем кое всъщност е истината, ще направим добре да се отдалечим от илюзиите, типични за нашето време. Простотата не е само добродетел; тя е също и могъщо средство, което ни помага да разкрием истината.

Истината е нещо неуловимо

Истината невинаги се настанява удобно в скута ви. Всъщност търсенето й може да бъде дълго, а крайният резултат - изискващ усилия за откриване. В някои емоционално заредени ситуации може да са ви нужни минути, часове или дори дни, преди да се успокоите, за да продължите търсенето на истината. Може също да се наложи да търсите помощ отвън, за да намерите истината.

Когато осъзнавате, че мислите ви са изкривени и не можете да се сетите за никаква рационална (истинна) реакция на тези мисли, може да си струва да ги напишете и да се опитате да ги забравите за няколко дни. След това, когато сте емоционално по-спокойни и можете да разгледате въпроса от нова перспектива, ще успеете да откриете истината по-лесно. Ключът е да разпознаете изкривените мисли и да ги преформулирате, независимо колко много време ще ви отнеме. След това трябва да повярвате в тези обновени точни мисли. С течение на времето нашето променено мислене ще ни стане навик. Това ще отнеме време и може да се почувстваме по-зле, преди да се почувстваме по-добре. В такива периоди е важно да разберем, че често има разлика между това да се чувстваме по-добре и да ставаме по-добре. Докато чувствата могат да идват и да си отиват спонтанно, подобрението настъпва с постоянното прилагане на методите на точното мислене.

Из: „Изгубеното изкуство на мисленето“, д-р Нийл Недли, изд. „Нов живот“, София, 2018 г.
Картина: „What is truth?; DALL - E