„Какво ни състарява ли? Някои убеждения за стареенето като това, че трябва непременно да сме болни, когато сме възрастни. Увереността в болестта. Неприязънта към тялото. Гневът и омразата. Горчивината.“

(Old Women at Arles, 1888, by Paul Gauguin)

Превърнете „остаряване” в „по-дълъг живот”

„Аз съм прекрасен и силен във всяка възраст.

Независимо на каква възраст сме, всички ще остареем. Но същевременно ще можем да контролираме начина, по който ще остареем. 

Какво ни състарява ли? Някои убеждения за стареенето като това, че трябва непременно да сме болни, когато сме възрастни. Увереността в болестта. Неприязънта към тялото. Схващането, че не ни остава много време. Гневът и омразата. Горчивината. Срамът и вината. Страхът. Предразсъдъците. Вярата в собствената ни непогрешимост. Осъдителността. Обременеността. Предаването на контрола на другите. Всички тези убеждения ни състаряват допълнително.

Какви са вашите лични убеждения по отношение на остаряването? Когато гледате немощните и болните, допускате ли, че вие също ще станете такива? Свързвате ли бедността с остаряването и смятате ли, че това очаква и вас? Когато забелязвате колко самотни са повечето стари хора, мислите ли, че ще се озовете в същото положение?

Обаче нищо не налага да приемаме тези негативни схващания. Можем да променим всичко това. Не са налага да продължаваме по този начин. В състояние сме да си върнем силата.

Да се чувстваш жизнен и енергичен е много по-важно от една-две бръчки на лицето (или дори повече), но все пак сме съгласни, че ако не сме млади и красиви, няма да бъдем приемани. Защо сме възприели това убеждение? Къде сме изгубили любовта си и съчувствието към себе си и един към друг? Превърнали сме живота в собственото си тяло в неудобно изживяване. Всеки ден се оглеждаме за нещо, което не ни е наред и се тревожим за всяка една бръчка. Това само ни кара да се чувстваме още по-зле и води до повече бръчки. Това не е любов към себе си. Това е себе ненавист и допринася единствено за липсата ни на самоуважение.

На какво учите децата си за остаряването? Какъв пример им давате? Дали виждат един динамичен, любящ човек, ежедневно наслаждаващ се на живота и с поглед към бъдещето? Или сте озлобен, изплашен човек, ужасен от предстоящите години на старост и очакващ болести и самота? Нашите деца се учат от нас! Както и внуците ни. Какви години на старост бихме искали те да с представят и да създадат?

До съвсем скоро човешкият живот е бил с много кратка продължителност – първоначално едва до средата на юношеската възраст, после до 20 години, след това до 30, до 40 години. Дори в началото на ХХ век за възрастен се приема 50-годишният човек. През 1900 година очакванията за живота били 47 години. Сега приемаме 80 години за нормална продължителност. Защо да не направим квантов скок на съзнанието до ново ниво и да приемем дълголетност от 120 до 150 години?!

Това съвсем не е непостижимо. Виждам, че по-голямата продължителност на живота става нормална и естествена за повечето от нас през последните едно-две поколения. 45 се смяташе за средна възраст, но това повече няма да е валидно. Според мен 75 години се превърна в новата средна възраст (а аз сега съм на 84). В течение на поколения сме позволили цифрите, посочващи колко години сме били на планетата, да ни казват как да се чувстваме и как да се държим. Както се случва и в други аспекти на живота, онова, което приемем в ума си и в което повярваме относно остаряването, то става истина за нас. Е, време е да променим убежденията си за стареенето! Когато погледна наоколо и видя безпомощни, болни, уплашени възрастни хора, си казвам: „Това не трябва да е така.” Много от нас вече знаят, че с промяна в мисленето можем да променим и живота си.

Сигурна съм, че можем да променим убежденията си по отношение на остаряването и да направим процеса на стареене положително, жизнерадостно и здравословно преживяване. Можем да променим системата си от убеждения. Но за да го направим, ние „достойните възрастни”, трябва да се освободим от манталитета на жертви. Докато виждаме себе си като безпомощни, безсилни личности, и докато зависим от държавата да „уреди” нещата за нас, ние никога няма да напреднем като социална група. Ако обаче се обединим и стигнем до съзидателни решения за късните години в нашия живот, тогава придобиваме реална сила и можем да променим нацията си и света към по-добро.

Време е възрастните хора да си вземат обратно силата от медицинските и фармацевтичните компании. Те са притиснати от високотехнологичната медицина, която е твърда скъпа, а и разрушава здравето ни. Време е за всички нас (и особено възрастните) да се научим да контролираме собственото си здраве. Нужно е да учим за връзката ум-тяло – да знаем, че което правим, казваме и мислим, то допринася или за болест, или за цветущо здраве. >

~ Упражнение

Вашите убеждения за остаряването

Отговорете на следните въпроси възможно най-точно:

  • Как остаряват родителите ви? (Или как са остарели, ако вече са си отишли от този свят?)
  • Колко стари се чувствате?
  • Какво правите, за да помагате на обществото / страната / планетата?
  • Как създавате любов в живота си?
  • Кои са вашите положителни примери в живота?
  • На какво учите децата си по отношение на остаряването?
  • Какво предприемате днес, подготвяйки се за изпълнени със здраве, щастие и жизненост късни години?
  • Какво чувствате и как се отнасяте сега към възрастните хора?
  • Как си представяте живота си на 60, 75, 85 години?
  • Как бихте искали да се отнасят с вас, когато остареете?
  • Как бихте искали да си отидете от този свят?

Сега се върнете и мислено превърнете всеки негативен отговор в положително утвърждение. Вижте късните си години като ваши скъпоценни години.

В края на дъгата има гърне със злато. Знаем, че съкровищата са там. Късните години на живота са години на най-големите ни богатства. Трябва да се научим как да ги превърнем в най-хубавите години от живота си. Научаваме тези тайни по-късно в живота си и те трябва да бъдат споделени с идните поколения. Зная, че онова, което наричам „подмладяване” е постижимо, просто трябва да открием как.

Ето някои от тайните на подмладяването според мене:

  • Премахнете думата „стар” от речника си.
  • Превърнете „остаряване” в „по-дълъг живот”.
  • Поддържайте живо желанието си да възприемате нови идеи.
  • Направете квантов скок в мисленето си.
  • Променете общоприетите убеждения.
  • Отхвърлете манипулирането.
  • Променете онова, което се смята за „нормално”.
  • Трансформирайте болестта в цветущо здраве.
  • Грижете се добре за тялото си.
  • Освободете се от ограничаващи убеждения.
  • Пожелайте мисленето ни да се адаптира.
  • Прегръщайте нови идеи.
  • Приемете истината за себе си.
  • Служете безкористно на обществото.

Ние искаме да създадем съзнателен идеал за късните ни години като за най-отплащащите се години в живота ни. Потребно е да знаем, че нашето бъдеще е винаги светло, независимо от възрастта ни. Можем да постигнем това само ако променим мисленето си. Време е да отхвърлим внушаващите страх образи на старостта. Време е да направим квантов скок в мисленето си. Необходимо е да премахнем думата „стар” от речника си и да се превърнем в страна, където възрастните са все още млади – и където очакванията за живота не са ограничаващи цифри. Искаме да възприемаме късните години като нашите богати години.

~ Утвърждения за остаряване

Негативните твърдения от началото на тази глава са повторени по-долу, като е добавено съответстващото утвърждение. Направете тези утвърждения част от ежедневието си. Казвайте си ги често в колата, на работа, пред огледалото или всеки път, когато почувствате, че негативните ви мисли се завръщат. 

Страхувам се от остаряването. Освобождавам се от всички страхове, свързани с остаряването.

Страхувам се, че ще стана сбръчкан и дебел. Умът и тялото ми са прекрасни.

Не искам да свърша в дом за стари хора. Аз съм си самодостатъчен и съм силен.

Да си стар означава да си отблъскващ и нежелан. Аз обичам и съм обичан от всички в моя свят.

Да си стар означава да си болен. Аз съм в цветущо здраве независимо от възрастта ми.

Никой не желае да бъде край стар човек. Хората ме ценят на всяка възраст. Заобиколен съм от прекрасни хора, през целия си живот. 

Избрано от: „Животът те обича – прегърни го“, Луиз Хей, ИК „Кибеа”, 2015
Картина: Old Women at Arles, 1888, by Paul Gauguin; chinaoilpaintinggallery