„Всичко, което жънеш, най-напред е било посято от твоите съзнателни или несъзнателни мисли и вярвания.“

 

Великият закон за причината и следствието

Законът за причината и следствието съответства на Закона за действието и противодействието, което означава, че ти жънеш това, което си посял. Нарича се също Закона на кармата или на бумеранга, тъй като това, което ти изпращаш във Вселената или което излиза от теб, се връща автоматично при теб и в същата степен. Това е велик закон, който никога не бива да забравяш и който може да промени напълно твоя живот. Преди да вземеш решение, той ще ти помогне да станеш господар на съдбата си, ако, разбира се, си спомниш за него.

Никога няма причина без следствие, тъй като причината несъмнено води до следствие. Този велик закон управлява физическия, психическия, менталния, космическия и духовния свят. Той е неизменен. Да откажеш да повярваш в него е толкова абсурдно, колкото да отричаш съществуването на закона за гравитацията и да се хвърлиш от 60-етажна сграда, за да се убедиш в правотата му. Или да изпиеш чаша отрова, вярвайки, че тя няма да те отрови, тъй като течността изглежда безобидна.

Законът за причината и следствието е необратим Закон. Лесно е да предположим, че ако посеем моркови, ще извадим моркови, а не картофи. Същият феномен се наблюдава u в живота. Ти береш това, което си посял. Всичко, което жънеш, най-напред е било посято от твоите съзнателни или несъзнателни мисли и вярвания.

Бих могъл да ти посоча безброй примери за това. В този момент можеш ли да живееш в къща на стойност един милион долара? „Не! Това не е за мен, а само за богатите“, ще ми отговориш ти веднага. Ето къде е ключът! Това е напълно достатъчно ти да ожънеш само това, в което вярваш. Но тогава как така има толкова много хора, които живеят в такива къщи? На света има хиляди милионери и милиардери. Защо те са такива, а ти не си? Просто Защото те вярват.

Ще ти хареса ли да обиколиш света? „Ах! Но как? Не става. Нямам нито пари, нито време!“ Ами това и ще ожънеш. Няма да помръднеш и крачка напред.

Мислиш ли, че имаш наследствена болест? Да? О, разбирам. Няма как да се измъкнеш. Имаш диабет като всички други в твоето семейство. Ако вярваш в подобни пророчества, никога няма да ти се случи нещо друго, защото ти приемаш идеята, че тази болест е наследствена. Дали го съзнаваш или не, резултатите ще бъдат същите. Знаеш ли, че е доказано, че много малко болести са наследствени? Единствената, за която се сещам, е начинът на мислене, предаван от поколение на поколение.

„Не мога. Не съм способен“ - ето най-сигурния начин да се разминеш с успеха!

Великият закон за причината и следствието важи за всички живи същества на планетата. Без значение дали си беден, богат, папа, просяк, болен, мъж, жена, дете. Всеки път, когато го нарушаваш с мислите, думите и действията си, противни на любовта и твоите нужди, ти ще си понасяш последствията от това.

Този, който би могъл да познае следствието, което дадена причина ще породи, е много мъдър.

Ако тu прекарваш живота си в бездействие и в очакване нещо да падне от небето, никога няма да имаш същите резултати като този, който влага цялата си енергия и работи постоянно. Много хора си губят времето да завиждат на другите, да ги дебнат и да наблюдават успеха, който ги спохожда, и решават, че те никога няма да имат същия късмет. Смятат, че са родени за някакво малко щастие, за малък успех, вместо да се стремят да изградят живота си такъв, какъвто им се иска. Когато постоянно мислят по подобен начин, те ще ожънат това, което са посели, тоест почти нищо.

Ако нямаш достатъчно любов в живота си, кой тогава е забравил да я посее? Ако ти липсва обич, кой е забравил да я посее? Имай предвид, че когато показваш обич, това не означава автоматично богата реколта. Всичко зависи от намерението и очакванията. Тези очаквания идват изцяло от твоята глава, от твоето его. Тук говоря за „истинската“ обич и „истинската“ любов, тази, която идва от сърцето, без очаквания. Не можем да очакваме, че ще получим обич от сърцето на някого, ако сме я посели с главата.

Ако искаш да промениш следствията и реакциите в твоя живот, трябва просто да промениш причината. Без значение в коя област, виж какво береш - това е следствието, и ще осъзнаеш какво си посял - причината.

Можеш да провериш закона за причината и следствието с няколко малки теста. Например, ако се приближиш прекалено до огъня, твърде е възможно да се изгориш. Пръстите ти пък силно ще измръзнат, ако докоснеш кубче лед с голи ръце. Просто е, ще кажеш ти! Впрочем, този велик закон наистина не е никак сложен.

Каквото и да правиш, противодействието има същия първоизточник като действието, така както следствието зависи от причината и реколтата от засятото. Човекът често си усложнява живота, а всичко е толкова просто. Той се съмнява, страхува се, тревожи се и се обърква, за да се озове в крайна сметка отново в изходна позиция. И през целия този път той е преживял толкова неприятни ситуации, които е могъл да избегне, ако бе потърсил най-напред на правилното място, тоест В НЕГО самия. Там неминуемо би открил всеки отговор. Ако някои неприятни ситуации се повтарят постоянно в твоя живот, без да можеш да разбереш причината за това, приеми, че всичко това е посято от теб твърде вероятно още в твоето детство. Сигурно от съвсем малък си решил да се съжаляваш и досега продължаваш да правиш същото. Резултатът: точно обратното на това, което желаеш. Този резултат може между другото да се прояви в крехко здраве, болест, насилие, бедност, неудовлетвореност и т.н. Вероятно не си спомняш за това решение, тъй като то обикновено се взема несъзнателно.

Не е нужно обаче да търсиш толкова назад във времето, за да се опиташ да разбереш. Всъщност дори не е необходимо да разбираш. Човек може да затвори страницата на миналото и да започне нов живот още днес. Ако наистина си мотивиран, ти би могъл да промениш следствието в твоя живот, като промениш причината за него веднага. Това решение е твое. Ако решиш, че отсега нататък искаш да получаваш любов, започвай да я посяваш навсякъде около теб. Обичай със сърцето, без очаквания.

Повтарям, не се занимавай с миналото, нито с причините, които са били заложени тогава. Не се опитвай да разбереш коя ситуация е могла да провокира дадено следствие. Днес започваш нов живот. Забрави миналото. Ти просто си натрупал опит, който е помогнал да се превърнеш в човека, който си днес. Занапред засявай това, което желаеш да получиш.

Започни на малки стъпки, като си дадеш сметка много добре какво искаш да получиш. Сега си готов да преминеш към действие и така да получиш желаното. Не забравяй: ДЕЙСТВИЕ И ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ. Докато си стоиш у дома и само си мислиш какво искаш, резултатът ще настъпва бавно. Трябва да вложиш възможно най-много енергия и да направиш истински постъпки за случването на това, за което копнееш.

В случай че желаеш изцяло нови дрехи, освободи се от онези, които те затрупват, и си мисли, че искаш да направиш място за всичко, което си купил. Визуализирай твоите нови дрехи вече на мястото им, усети щастието да се обличаш в тях. След това постепенно започвай да си набавяш това, което желаеш.

Сигурно си мислиш: „Твърде хубаво е, за да е истина. Такива неща се случват само на другите. Почти невъзможно е да се случи на мен!“ Ето причината, която привеждаш в действие! Осъзнавай по-добре всички свои мисли и думи. Какво си мислиш, докато четеш тези редове? Вярваш ли ми? Готов ли си да живееш така, или още се съмняваш?

Нищо няма да се промени в живота ти, ако продължаваш да се съмняваш. Ако искаш да имаш приятели, да си обграден от хора и да водиш активен начин на живот, започни, като направиш нещо в тази посока. Намери си приятели, сближавай се с хората, говори с минувачите на различни места без значение къде. Прави го всеки ден. Така по-бързо ще активираш нова причина. Бъди сигурен, че никой няма да дойде да те потърси у вас. Ти трябва да решиш и да направиш първата крачка.

Накратко, визуализирай това, което искаш да имаш, след това започни да действаш и накрая прибери реколтата. Не забравяй да усещаш щастието, което се надига в теб при мисълта, че ще получиш това, което желаеш, когато го визуализираш. Резултатите не идват веднага. Затова упоритостта е задължително условие.

Великият закон за причината и следствието важи за всяко човешко същество. Всеки прибира това, което е посял. Този закон действа във всички сфери на нашия живот, сред които и сферата на отношенията. Другите се държат към нас така, както ние към тях. Тогава защо да се опитваме да си отмъщаваме или да наказваме някого? Сърдим се на себе си или на другите, спираме да си говорим, обиждаме се, изолираме се, ядосваме се, говорим глупости, искаме да променим другия, да му покажем как да се държи и т.н. Да се държим по този начин, означава да твърдим: „Aз съм БОГ, а ти не си. Ще ти покажа какъв да бъдеш и ти!“ Ако ти си БОГ, и другият е БОГ. Ако някой ти е причинил Зло, не е твоя работа да го наказваш. Никой няма правото да действа така. Законът за причината и следствието ще се справи с другия СПОРЕД НАМЕРЕНИЯТА му към теб в този момент. Той ще си получи каквото е посял. Ето защо е много важно да не се бъркаме в работата на околните и да се научим да приемаме хората такива, каквито са.

Избрано от: „Слушай своето тяло - твоя най-голям приятел на земята”, Лиз Бурбо, превод Недка Капралова, изд. ЛИК, 2007
Картини:  DALL-E