„Когато си имате работа с Клюкар, на всяка цена трябва да знаете и помните следното: който донася, той и изнася.“

Из списъка с отровни хора, които превръщат живота ни в ад, споделено от експерта по комуникация, човешко поведение и език на тялото Лилиан Глас.

(Gossip, 1885, by John William Waterhouse)

Клюкарят 

• Много ги бива да пускат котката да избяга от чувала. 
• Засмукват много повече боклук с телефона, отколкото с прахосмукачката. 
• Притежават извратено чувство за хумор. 

Клюкарят е недискретен, човек не може да му има вяра, критикар, лицемер, лъжлив, фурнаджийска лопата, неспособен да изпитва чувства на уважение и зачитане, интригант и доносник, злословен и отмъстителен, потаен двуличник, вечно гледа да прекара някого, нафукан, опасен, плиткоумен, хаплив, скептичен и черноглед, подлизурко, враждебно настроен, нелоялен, вре си носа навсякъде, злоупотребява охотно с чуждото доверие, вечно недоволен, подляга, гледа да навреди на всички, избухлив, несправедлив. 

Клюкарят си умира да разпространява разни истории - като ги разкрасява, а често и сам ги измисля. 

В повечето случаи това е човек, който обича да си вре носа навсякъде, с болезнено развито любопитство, особено към мръсните неща от живота. Най-голямото му удоволствие е да може да ви разкаже за нечии чужди несполуки и нещастия. Възможно е например ваша отровна позната от този тип да ви разкаже как ваша обща приятелка е заловила мъжа си в изневяра. И да си умира от смях, докато ви описва как приятелката ви го замерила с нощната лампа и го улучила в челото, като го наранила толкова силно, че се наложило да го закарат в болница. 

Обикновено личният живот на Клюкарите е беден откъм интересни събития. И тъй като изпитват остра нужда да бъдат приети и да се чувстват значими, те си въобразяват, че ако ви „снесат“ каквато и да е поверителна информация, това ще ви накара да ги приемете с разтворени обятия. 

Една моя клиентка Клюкарка най-невинно и откровено призна, че обичала да клюкарства, защото това я карало да се чувства значима. И че приятелите й с нетърпение очаквали ежеседмичното „донесение“ за чуждите кирливи ризи и я окуражавали да продължава да клюкарства. 

Въпреки че с радост се ровят в чуждите кофи за смет, Клюкарите никога не издават нищо за себе си. В действителност собственият им личен живот е единственото нещо, за което са способни да пазят пълна тайна. Тези съвършени лицемери ви спечелват с чара и сърдечността си, карат ви да си мислите, че са ваши най-искрени и най-добри приятели, а същевременно просто „изпомпват“ информация. А причината самите те никога да не споделят с вас нищо за себе си, е че не искат вие да им причините това, което те ви причиняват. 

Поради естеството на работата си, Линет има достъп до различни интимни подробности от живота на много богати и известни хора. И тя използва тази своя информираност така, че да се почувства по-важна и значима. Когато се запознаете, тя се отнася към вас мило и сърдечно, като много скоро ви засвидетелства неподправен интерес откъм живота и интимните ви премеждия. Държи се като ваш най-искрен приятел. В действителност обаче (ще го откриете, но доста по-късно) Линет е ваш таен враг - промъкнала се в дома ви змия, която ви се умилква, за да изцеди от вас нещо съкровено, което после да раздрънка на целия свят. 

Тя започва офанзивата си като уж незаинтересовано и мимоходом споделя с вас интимни клюки за общи познати или дори за своите богати и известни клиенти. И тъй като отначало го прави доста завоалирано, говорейки така, сякаш споделя свои лични преживявания, вие не се усещате как всъщност стоят нещата и постепенно сваляте гарда. Въобразявате си, че сте единственият човек на света, комуто тя разказва тези наистина твърде лични неща и че го прави защото действително ви харесва изключително много, уважава ви и ви се доверява напълно, като ви смята за много специална личност в своя живот и за свой най-доверен приятел, с когото спокойно може да сподели всичко.

Е, може ли да се сетите какво следва? Линет не само разказва на абсолютно всеки същото, което е споделила и с вас, но оттук нататък ще разказва на абсолютно всеки и това, което вие сте споделили с нея - дадената от вас информация попълва нейната торба с клюки. 

Когато си имате работа с Клюкар, на всяка цена трябва да знаете и помните следното: който донася, той и изнася. Тоест всеки, който ви донася информация за други хора, съвсем сигурно ще отнася пък на тях информация за вас. Следователно отваряйте си очите (по-скоро ушите) на четири и внимавайте какво говорите.

От: „Отровните хора”, Лилиан Глас, изд. „Сиела“, 2003 г.
Картина: Gossip (1885) by John William Waterhouse; chinaoilpaintinggallery