Книгата „Мисли и забогатявай“ на Наполеон Хил е публикувана за първи път през 1937 г. и се превръща в пътеводител за милиони хора, решили да се отърват от бедността в епоха на депресия, постигайки просперитет за себе си, семействата си и дори за своите работодатели. Кои са страховете, които най-често управляват живота ни и как дисциплинираният ум работи за нашето благо? 

(Napoleon Hill in 1904)

Семената на провала 

Има шест основни форми на страх, от които всеки от нас е страдал поне веднъж в живота си. Истински късметлия е онзи, който не познава от личен опит и шестте. Ако започнем от най-често срещания страх, трябва да ги подредим в следната последователност: 

Бедност – Критика – Болести – Загуба на нечия любов – Старост – Смърт.

Всички останали страхове са маловажни и могат да се групират около някой от основните.

Тези страхове се разпространяват като епидемия и имат определена цикличност. В продължение на почти шест години, докато траеше депресията, ние всички бяхме в плен на Страха от бедност. По време на войната или на развихрилия се терор ни преследваше Страх от смъртта. Дори и в периоди на мир и просперитет обикновено изтръпваме от Страх от болести, особено с разпространяването на нови и нови заболявания по целия свят.

Страхът обаче е просто състояние на ума, а състоянията на ума подлежат на контрол и насочване. Както всички знаят, лекарите боледуват по-рядко от другите хора, тъй като не се боят от болестите. Те без страх общуват всеки ден със стотици хора, страдащи от заразни заболявания, като дребната шарка например, без да се заразяват. Техният имунитет срещу болестта се състои до голяма степен – а вероятно и изцяло – от непоколебимото им безстрашие.

Не можем да създадем нищо, което първо да не сме оформили във вид на мисловен импулс. От това твърдение следва, че мисловните импулси незабавно се превръщат в своя физически еквивалент, независимо дали са волеви или неволни. 

Мисловните импулси се улавят от етера съвсем случайно (това обикновено са мисли, излъчени от други умове) и могат да определят финансовата, професионалната или социалната ни съдба също толкова еднозначно, колкото и мисловните импулси, които самите ние създаваме напълно целенасочено.
Опитвам се да ви подготвя да приемете един факт, който е от изключителна важност за всеки, който не разбира защо някои хора са такива „късметлии“, докато други, с повече умения, опит и ум, като че ли са осъдени на нещастие. Можем да обясним това така: човешките същества имат способността да контролират изцяло собствените си умове, както и да отварят тези умове за мисловните импулси на други мозъци или да ги затварят плътно и да пропускат само онези мисли, които решат.

Природата ни е дарила с абсолютен контрол върху едно-единствено нещо: върху нашите мисли. Този факт, съчетан с неоспоримата истина, че всичко, което създават хората, започва съществуването си под формата на мисъл, ни води до принципа, с чиято помощ можем да овладеем страха.

В добавка към шестте основни страха има още нещо, от което хората често страдат. То е плодовита почва за семената на провала и действа толкова подмолно, че присъствието му често остава незабелязано. Тази язва дори не може да бъде наречена страх. Тя е много по-дълбока и фатална от всички страхове, взети заедно. Докато не намерим за нея по-добро име, ще я наричаме податливост на отрицателни влияния.

Хората, които натрупват големи богатства, винаги съумяват да се предпазят от тази злина. Бедните обаче така и се успяват да го направят. Онези, които искат да успеят в каквото и да е начинание, трябва да подготвят ума си да устоява успешно на тази чума. Ако четете нашата философия с цел да забогатеете, трябва да подложите себе си на много внимателно изследване, за да определите дали сте податливи на отрицателни влияния. Ако отхвърлите с лека ръка този самоанализ, просто сами ще се лишите от правото си да постигнете всяка цел, която сте си поставили.

Ако наистина имате абсолютен контрол поне върху едно нещо, то това са вашите мисли. Това е най-важният и вдъхновяващ факт. Той отразява собствената ни божествена природа. Този божествен прерогатив е единственото средство, с чиято помощ можете да контролирате съдбата си. Ако не успеете да контролирате ума си, едва ли ще можете да наложите властта си над каквото и да е друго. Ако трябва да проявявате пренебрежение към нещо, много по-добре е това да са материалните неща в живота ви. Умът ви е вашето духовно богатство – пазете го така, както една божествена искрица наистина заслужава.

За целта сте надарени със Сила на волята.

За съжаление не можете да разчитате на законова защита срещу хората, които, било то нарочно или поради невежеството си, тровят умовете на другите с отрицателна настройка. За подобно престъпление би трябвало да има сериозни наказания, тъй като то често може да унищожи напълно шансовете ни да придобием материалните блага, които законът вече защитава.

Куп хора с отрицателна настройка са се опитали да убедят Томас А. Едисон, че не може да направи машина, която да записва и възпроизвежда човешкия глас, защото, казвали те, никой не е правил подобно нещо преди. Едисон не им обърнал особено внимание. Той знаел, че умът може да създаде всичко, което е в състояние да замисли и на което може да повярва, и именно тази представа го е издигнала над стадото.

Други такива хора казали на Улуърт, че ще се разори, ако отвори магазин за дребни, евтини стоки. И той не им повярвал. Знаел, че може да постигне всичко – в рамките на разумното, разбира се – ако подплати плановете си с вяра. Той упражнил правото си да изхвърли от ума си отрицателните внушения на другите и натрупал лично състояние от над сто милиона долара.

Хора с отрицателна настройка разправяли на Джордж Вашингтон, че няма шанс за победа срещу превъзхождащата го британска армия, но той упражнил божественото си право да вярва, поради което и тази книга е издадена под егидата на знамето със звезди, а името на лорд Корнуолис отдавна е забравено.

Духовните наследници на Тома Неверни се надсмивали над Хенри Форд, когато той изкарал първия си грубоват автомобил по улиците на Детройт. Някои казвали, че подобно нещо никога няма да влезе в употреба. Други твърдели, че никой не би дал пари за подобна измишльотина. Форд обаче заявил: „Ще населя света с надеждни автомобили“ – и наистина го направил. Решението му да се осланя на собствената си преценка му донесло богатство, което вече пето поколение наследници не може да пропилее. Хенри Форд е един от основните герои в тази книга, тъй като е невероятен пример за това какво може да постигне човек, който разчита на собствения си ум и на волята да го контролира. Неговият живот направо рита столчето под бесилката на изтърканото оправдание, че някой си така и не е получил шанс в живота. Форд също не е имал никакъв шанс, и все пак е създал възможност, осъществил я е с непоколебимо постоянство и в крайна сметка е станал по-богат от крез. 

Контролът върху ума е плод на самодисциплина и навик. Или вие контролирате него, или той вас. Няма среден вариант. Най-лесният начин да контролираме ума си е да го накараме да работи по определена цел, до която води ясно очертан план. Разгледайте биографиите на хора, постигнали забележителен успех, и ще видите, че те не само контролират ума си, но и го насочват към осъществяването на определени цели. Без такъв контрол успехът е невъзможен.

Из: „Мисли и забогатявай“, Наполеон Хил, (Адаптация за XXI в. от д-р Артър Р. Пел), изд. „Изток-Запад“, 2012 г.
Снимка: Napoleon Hill in 1904; en.wikipedia.org