За любовта, с думите на руския игумен – герой от книгата „Сибирски уроци за живота, любовта и смъртта“ на нидерландския професор по технологичен мениджмънт и предприемачество Ханс Висема, който повече от 30 г. живее и работи в България. Книгата разказва за авантюристичното пътуване на игумен на сибирски манастир, придружаван от млад британски учен и е вдъхновена от пътешествието на автора с Транссибирския експрес между Новосибирск и Красноярск. 

(„Прогулка боярышни“ (1893), худ. Андреей Петроович Рябушкин; Государственное музейное объединение „Художественная культура Русского Севера“)

Трайната любов

Тоталната любов може да се превърне в трайна любов, ако има баланс между общите и допълващите се аспекти. Нека обясня. От една страна, имате обща основа: сходни или съвместими норми, принципи, етика, идеали, начин на живот, интелект. От друга страна, за щастие, имате и различия. Тя е стеснителна, той е дързък. Той е интроверт, тя е екстроверт. Тя се фокусира върху далечното бъдеще, той - върху близкото. Той може да готви, тя се грижи за градината. На нея й хрумват начинания, за които той никога не би се сетил, той има опит, който е безценен за нея. Казвам „за щастие“, защото ако си приличате твърде много, връзката ви ще бъде безинтересна, ще й липсват предизвикателства. Когато имате различни дарби и интереси, все едно всеки държи различни парченца от мозайката. Сами по себе си парченцата на всеки от вас не могат да образуват нещо цялостно, но когато бъдат събрани на едно място, картината става много по-ценна. Това се нарича синергия. Двойката е по-силна от сбора от двете личности. Когато има синергия, връзката е вълнуваща и пълноценна. Но без обща основа тя ще се превърне в низ от конфликти за всичко. 

~ Четирите измерения на любовта 

За да илюстрира мисълта си, игуменът помоли да му донесат черна дъска. Намериха една в килерите и след като я избърсаха от праха - очевидно не беше използвана от години - той нарисува следната схема: 

- В моите очи трайната любов се състои от четири измерения - каза той. - Балансът между общите и допълващите се елементи важи за всяко от тях. 

Първото измерение е интимността. Тя има две страни. Доверието и уважението създават атмосфера, в която можете да споделяте неща, за които сте особено чувствителни или несигурни. Не бихте ги казали на другиго, защото не знаете дали можете да му се доверите и дали той ще уважи интимните ви мисли. 

Другият аспект на интимността е физическата близост. Интимността трябва да нараства, защото вие изпитвате потребност да се опознаете по-отблизо, това е смисълът на фазата на пълното потапяне. 

Интимността дава сигурност и вдъхва огромна енергия. Енергията и сигурността са горивото за развиването на дарбите, второто измерение на щастието. Така интимността се превръща в основа за развитие на дарбите. 

Споделените интереси формират второто измерение на трайната любов. Ако и двамата партньори се интересуват, например, от едни и същи спортове, хобита, литература, изкуство, музика, благотворителни дейности, религия, това укрепва връзката помежду им. Споделянето на аспекти от професионалния, културния или религиозния живот внася общи и допълващи се елементи и много обогатява отношенията. Дори и да нямат много допирни точки, двамата могат да проявяват интерес. към заниманията на другия. На това измерение принадлежат професионалният, културният и религиозният живот. 

Но да не забравяме по-широкия свят. Приемат ли другите двойката като такава? Държат ли се те като двойка? Третото измерение е начинът, по който партньорите се проявяват в обществото, т.е. тяхното място в света

А четвъртото измерение, разбира се, е съвместният живот.

Из: „Сибирски уроци за живота, любовта и смъртта“, Ханс Висема, изд. „Кибеа“, 2013 г.
Картина: „Прогулка боярышни“ (1893), худ. Андреей Петроович Рябушкин; Государственное музейное объединение „Художественная культура Русского Севера“, commons.wikimedia.org